fbpx

Zveřejněno: 1. 12. 2017

Pokud jste profesionální či amatérští hráči nebo alespoň vášniví fanoušci ledního hokeje, zvláště pak NHL, může vám tato kniha výrazně rozšířit obzory a vnést přímo do mysli jednoho z nejgeniálnějších hráčů minulého století Wayna Gretzkyho, který vás bude provázet příběhy největších hokejových zámořských hvězd. Můžete proniknout do zákulisí tohoto úžasného a zároveň tvrdého sportu a nechat se jím inspirovat.

Celou knihou provází právě hokejová legenda Wayne Gretzky (1961) a vypráví nejen o své cestě, ale i o historii vzniku zámořského hokeje. Dozvíte se o hvězdách nejslavnější hokejové ligy NHL, kde hraje v současnosti mnoho evropských i našich hráčů, kterým samozřejmě dominuje Jaromír Jágr, který v této lize překonal již mnoho rekordů.

Gretzky se však zaměřil spíše na zámořské hvězdy. V jedné části knihy obdivně píše i o slávě ruského hokeje v dobách sedmdesátých až osmdesátých let, kdy si Kanaďané nemohli zvyknout na úplně jiný styl hry a dostávali se po desetiletí do úzkých. Ostatní hokejové národy však trochu v knize opomenul, přestože se jeho úcta ke všem slavným hokejistům nedá popřít.

37085956

Divoké i dojemné příběhy

Dočtete se o mnoha dojemných příbězích, které ukazují esenci tohoto elegantního a tvrdého sportu. Seznámíte se s osudy hráčů „Síně slávy“, kam patří i náš bývalý brankář Dominik Hašek. Kniha je nabitá příběhy a je velmi těžké vybrat nějaký, který by dominoval.

Velký smutek a dojetí ve mně vyvolal osud Howieho Morenze, který byl uznáván za největší hvězdu první poloviny dvacátého století. V zápase, kdy hrál za Montreal Canadiens proti Chicago BlackHawks, utrpěl tento velmi rychlý hokejista tak závažné zranění, že na jeho následky zemřel v pouhých 34 letech. Byl tak rychlý, že mu brankář New York Americans Roy Worters přezdíval „ten hajzl sedm sedmdesát sedm“, protože jeho číslo 7 bylo v jeho rychlosti vidět třikrát.

Kniha je tak nabitá osobními příběhy mnoha hokejových legend, že si každý fanda NHL přijde na své. Jediné, co mne zamrzelo, že kromě ruských hráčů v jejich éře a finského spoluhráče Jariho Kurriho trochu opomněl slavné české hráče, i když zmínit se o nich přesto musel. Možná zcela nezpracoval porážku Kanady na Olympijských hrách v Naganu v roce 1998 v semifinále, kde všechno vychytal Dominik Hašek, a zároveň v posledním zápase v jeho kariéře utrpěl porážku od Pittsburgh Penguins 1:2, kdy kapitánskou pásku jeho nepřátelského týmu nosil Jaromír Jágr.

Hokej není jen o tvrdosti a síle

Gretzky prokazuje skrze osudy nejslavnějších hráčů, že není nutné být nejtvrdší a nejsilnější, aby se člověk mohl stát jedním z nejlepších hokejistů světa. On sám hrál velmi všestranně, ale především inteligentně. Měl přirozené vůdcovské i týmové schopnosti. Pojem „Gretzkyho kancelář“ je místo za brankou soupeře, kde se dokázal úžasným způsobem prosazovat a uvádět druhý tým k šílenství. Tuto techniku podle svých slov odkoukal od kapitána Bobbyho Clarka, který hrál několik let za Philadelphia Flyers.

Určitá tvrdost je však pro tento spor nutná. Vyražené zuby, zlomená žebra a spousta dalších úrazů jsou na denním pořádku a s tím se počítá. Je to hra pro tvrdé chlapy a to díky této knize lépe pochopíte, přestože se tento trend vzhledem k jeho historii výrazně zmírňuje. První krok k tomu učinila manželka tehdejšího guvernéra Kanady Lady Byng, která přišla s „Lady Byng Memorial Trophey“, jež se udílí nejslušnějšímu hráči, což do té doby bylo úplně nemyslitelné. První trofej tohoto druhu byla předána za sezónu 1924/25.

shutterstock 259578974

Každý by měl mít svůj idol

Podle Gretzkyho by se měl každý začínající hokejista učit od těch nejlepších. Celou knihou se prolíná jeho obdiv ke Gordiemu Howemu, přezdívanému Mr. Hockey, kterého se již odmala snažil napodobit. Zmiňuje se také o tom, že setkání s ním předčilo jeho očekávání. Vnímal ho jako výraz dokonalosti nejen po sportovní, ale i po lidské stránce.

Tato hokejová legenda, která hrála především za tým Detroit Red Wings, navždy odešla ze stadionů 10. června 2016. A tato kniha je očividně z velké části věnována právě jeho památce.

V knize čtenář najde opravdový „nášup“ slavných příběhů, které se mísí s historickým vývojem „nejrychlejšího kolektivního sportu“ od jeho vzniku až po nové trendy. Získáte přehled o různých trofejích, které se v dnešní době udílejí, a poznáte spoustu zajímavých pravidel, která se během minulého století průběžně měnila. Své si najdou i lidé, které zajímá obchodní a manažerská stránka věci, jež je v dnešní době nezbytnou součástí tohoto oblíbeného sportu. Je tu i historický podtext, který se line přes obě světové války až po válku v Perském zálivu. To a mnohem více se dočtete na více než 400 stránkách knihy.

foto: Albatros Media a Shutterstock, zdroj: Albatros Media

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...