fbpx

Zveřejněno: 16. 10. 2017

Soucit a vnitřní mír jsou důležité nejen pro okolí, ale i pro nás samotné. Když soucítíme, pomáháme vlastně sami sobě. Je to cyklicky uzavřený kruh. Jakákoli pomoc druhým totiž posiluje i náš vnitřní klid. A vzhledem k tomu, že se jedná o jeden z atributů štěstí, je nejvyšší čas jej začít podporovat. 

Jeho Svátost tvrdí, že soucit s ostatními je způsob, jak získat sílu, kterou následně využijete při řešení vlastních problémů. „Soucit otevírá naše srdce. Když projevujeme soucit, čerpáme větší sílu, nacházíme vnitřní mír. Je to přímá úměra. Čím více soucitu máme pro druhé, tím více milosti a lásky získáme pro sebe.

Soucit a štěstí jsou spojené nádoby

Podle dalajlámy nás soucit a laskavost stojí málo námahy. Odráží se ale v pocitu štěstí. „Štěstí pro nás není někde připraveno, ale pochází z vlastních akcí,“ říká. I z toho důvodu bychom neměli být odmítaví k nepřátelům a naopak se snažit vžít i do jejich negativních emocí. Pozitivní přístup k lidem, kteří nám ublížili, totiž pomáhá posilovat i toleranci a trpělivost. Říkáte si, že je to těžké? Zkuste si představit, že váš nepřítel pro vás dělá hezké věci, takové, po kterých toužíte, a opakujte to tak často, dokud se pocity nenávisti nerozptýlí.

shutterstock 121923286

Hněv nám zavírá oči

Podle dalajlámy násilí pramení z hněvu, který snižuje naši schopnost řádně posoudit, co se ve světě vlastně děje. Hněv tedy souvisí se strachem a úzkostí. „Jednou z věcí, které se musíme naučit, tedy je, jak pěstovat pozitivní emoce, jež se postaví destruktivním emocím, jako jsou hněv a strach. Soucit například přináší sebedůvěru a schopnost jednat otevřeně. To pak posiluje důvěru, která je základem pro přátelství,“ dodává dalajláma.

foto: Shutterstock, zdroj: Huffpost, Addicted2Success

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...