fbpx

Zveřejněno: 23. 9. 2017

Zdravá výživa Margit Slimákové. Potenciál vašich dětí s Janem Mühlfeitem a Kateřinou Novotnou. Prevence zhoubných onemocnění s Petrem Koukalem a Michaelou Tůmovou. O vztazích s Lucií Aujeskou a s Raymondem Moodym o životě po životě. To je jen nepatrný výčet toho, co (kromě více než stovky vystavovatelů) nabídl první den Festivalu Evolution.

Sobota desátá dopoledne a počasí jakž takž přející. Vlastně se na nás často podívá i slunce. Už během dvou hodin projdou na pražské výstaviště přibližně dva tisíce lidí. V hlavním sále jen krátce pozdraví zakladatel festivalu Ctirad Hemelík a už se vrháme do přednášky o zdravé výživě v podání Margit Slimákové. To jsme ovšem jen "na hlavní stejdži". Přednášek tu v pěti sálech či v otevřených prostorách proběhne během dne kolem čtyřiceti.

ctir marg

Warm up aneb zahájení se Ctiradem Hemelíkem a Margit Slimákovou

Děti to za vás uvaří

Venku si můžete vyzkoušet, co obnáší chůze naboso, a to nejen v "normálním terénu", ale i na žhavých uhlících nebo také na střepech. Co víme, tak se nikdo nijak zvlášť nezranil. Můžete si vyzkoušet základy jógy, cvičení čchi-kung nebo taichi.

O kousek dál pořádá Lifefood svůj Mini RawFest, a když se chcete něco dovědět o svém zdraví, můžete zajít buď na STK pro chlapy, nebo, a to zejména v ženském případě, se naučit jak si vyšetřit prsa.

I o děti je zde postaráno. Venku mohou sázet bylinky a v pravém křídle pavilonu, kde vystavuje na 150 značek své produkty zdravého životního stylu, se mohou účastnit kurzů či, jak se dnes říká, workshopů o zdravém vaření.

deti pecou

Školička zdravého vaření pro děti. Až se to upeče, bude i restaurace.

Co se to peče?

Pokud by se vám náhodou nepovedlo zvládnout, aby děti doma už automaticky (a zdravě) vařily za vás, můžete se zatím těšit na restauraci, kterou chystá projekt Něco se peče!. Mělo by jít o první podnik svého druhu, který se bude soustředit jak na masitou, tak na vegetariánskou a veganskou stravu. 

Vyberou si tedy všichni. A jako bonus zde budou pořádat dětské oslavy se zdravým jídelníčkem. Takže ten dětský kuchařský workshop je vlastně taková příprava. Mimochodem, dobroty, které bude nabízet restaurace, se dají otestovat už na festivalu.

Zítra je taky (evoluční) den

Odpoledne zahrála slovenská, jak to říct, romanticky-hiphopová kapela Suvereno a po ní už jde na hlavní stage zlatý hřeb festivalu, spisovatel Raymond Moody.

moody nedele

Hvězda festivalu, třiasedmdesátiletý Raymond Moody. Kdo ho nestihl v sobotu, má šanci ještě v neděli.

Vypráví o zážitcích tisíců lidí, které v rámci své padesátileté praxe vyzpovídal. Jde o lidi, kteří se ocitli na prahu života a smrti. Jejich zážitky přitom byly vždycky podobné. Po zástavě srdce opustili své tělo, viděli operační sál či nemocniční lůžko shora, zároveň se vydávali na cestu tunelem, na jehož konci bylo zářivé světlo. Vlastně něco víc. Někteří to nazývali láskou. Je tedy něco po životě? Určitě existuje něco, když jej opouštíme. 

Co se děje pak a jestli se vůbec děje "něco", zatím tedy ani po sobotě nevíme. Víme ale, že zítra je neděle (obvzvlášť pro ty, kteří tento článek čtou v sobotu). Dopoledne začíná přednáškou Karla Janečka a Lilie Khousnoutdinové o hledání českého štěstí v Bhútánu.

Desítky motivačních přednášek a více než stovka vystavovatelů zůstávají na místě. A ani nedělní hosté Festivalu Evolution nepřijdou o Raymonda Moodyho, který po poledni na hlavním pódiu vystoupí s přednáškou Doteky věčnosti. Celý nedělní program najdete ostatně ZDE.

Jo, a v podvečer, přesněji v 17.00, vyvrcholí celý festival koncertem Vojty Dyka a B-side Bandu. Prý se můžeme těšit na nové songy, novou show a úplně nový stage design. Tak v neděli nashle. Ať to stihnete dřív než v životě po životě.

foto: Flowee, zdroj: Festival Evolution

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...