fbpx

Zveřejněno: 16. 9. 2017

Málokdo z nás pravidelně tráví čas skutečně o samotě. Není-li s námi fyzická osoba, jsme neustále připojeni k internetu. Umět čas od času vypnout a být opravdu jen sami se sebou nám ale poskytne neocenitelnou službu.

„V dnešní době se vyhledávání samoty stalo ztraceným uměním,“ říká psycholožka Sherrie Bourg Carter. Podle ní bychom si neměli plést samotu s osamělostí nebo asociálností. „Trávit čas jen sami se sebou je velmi zdravé. Ten, kdo někdy tráví čas o samotě, z toho naopak může načerpat řadu fyzických a psychologických výhod,“ dodává.

samota shutterstock 61610527

Dopřejte si chvilku klidu a vyrazte odpoledne do přírody, která vám dodá ztracenou energii.

Vyčistěte si hlavu

Skutečně si vyčistit hlavu a uvolnit se můžeme opravdu jen o samotě. Pokud jsme stále s někým ve styku, náš mozek nemá čas si odpočinout. Jakmile nejsme rozptylováni, můžeme se lépe soustředit a myslet jasněji. Je to příležitost k revitalizaci naší mysli a těla současně.

Lepší koncentrace a produktivita

Výše popsaný „restart“ mozku pomáhá zlepšit koncentraci i produktivitu. Pokud z našeho dne zmizí veškerá rozptýlení a vyrušení, s nimiž se obvykle potýkáme, stihneme mnohem víc věcí v daleko kratším čase.

Objevte své pravé já

V běžném životě fungujeme v rámci nějaké skupiny (ve škole, v práci, v rodině). Máme pak tendenci být komfortní se skupinou a učiníme tak mnohdy rozhodnutí, k nimž bychom sami nedospěli. Když jsme o samotě a nikdo nás neovlivňuje, dává nám to příležitost najít sami sebe a svůj vnitřní hlas.

kancelar shutterstock 374619853

Pokud vás obtěžují neustálé dotazy či nepodstatné připomínky vašich kolegů, požádejte je aby vás s nedůležitými informacemi nezatěžovali.

Myslete do hloubky

Jen o samotě máme čas promyslet některé věci do hloubky. V každodenním životě plníme neustále nějaké úkoly a často se zdá, že nemají konec. Když jsme pořád v pohybu, nemáme čas na to, abychom se nad něčím pořádně zamýšleli. To zároveň snižuje naši tvořivost a produktivitu.

Vyřešte své problémy

Řešení zásadních problémů bychom si rovněž měli promyslet o samotě. Je totiž poměrně obtížné vymyslet účinné řešení, pokud nás neustále vyrušují nově příchozí informace, ať už se jedná o e-mail nebo živého člověka, který nám přišel něco sdělit.

Samota zlepší vaše vztahy

Trávení času o samotě zlepší vaše vztahy s ostatními lidmi. Tím, že trávíte čas jen sami se sebou, lépe pochopíte, kdo vlastně jste a co v životě chcete. Budete mít pravděpodobně také jisto v tom, kým se chcete obklopovat. Poté, co strávíte nějaký čas sami, si rovněž můžete více vážit vztahů s ostatními lidmi.

sama doma shutterstock 225967018

Brzké vstávání i příchod do práce vám poskytne více prostoru pro vyřizování nezbytných úkolů nebo vašich koníčků.

Kde hledat samotu?

V dnešní době je poměrně těžké být na chvíli opravdu sami. Zkuste proto několik následujících tipů:

Odpojte se. Vypněte internet, mobilní telefon i televizi. Uvidíte, kolik toho bez neustálého rozptylování najednou stihnete.

Vstávejte brzy. Nařiďte si budík o půlhodinu nebo hodinu dříve, než vstávají všichni ostatní. Tento čas využijte k tomu, abyste přemýšleli, něco tvořili, řešili problémy, zkrátka cokoliv budete potřebovat. Totéž můžete udělat, pokud dorazíte jako první do práce.

Zavřete dveře. Máte-li pocit, že vás v zaměstnání neustále někdo vyrušuje, zavřete se v kanceláři a ostatní poučte, že vás mohou rušit jen, pokud to bude nezbytně nutné.

Využijte pauzu na oběd. Netravte polední pauzu jídlem u svého pracovního stolu. Nemusíte rovněž chodit na oběd každý den s ostatními. Zkuste alespoň jednou za týden vyrazit na oběd sami. Sedněte si například do parku a užívejte si čas, který je jen a jen váš.

Samotu si naplánujte. Je-li pro vás opravdu těžké mít alespoň chvilku o samotě, prostě si ji naplánujte v kalendáři. Nemusí jít přitom o žádný dlouhý časový úsek. Záleží na tom, jak daný čas využijete.

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...