fbpx

Zveřejněno: 13. 8. 2017

Už jsme si na to dávno zvykli a nikomu to nepřijde divné. Většina lidí ještě stále píše pravou rukou, někteří ale už odmala píší levou a nikdo se to nesnaží "předělat". Ale protože si tahle skupina přišla a možná ještě přijde trochu přehlížená, mají i leváci svůj světový den. Ten připadá na 13. srpna.

Všude po světě se konají nejrůznější hry a soutěže pro leváky. A vyzkoušet si je mohou i praváci. Hlavně proto, aby zjistili, že leváci se každodenně potýkají s problémy, neboť většina nástrojů, přístrojů a nářadí je vyráběna právě pro praváky. Jedná se o zdánlivé maličkosti, jako je kupříkladu otvírák na konzervy. Je tedy být levákem ještě stále problém, nebo ne?

"Oba moji synové jsou leváci, a i když jejich písmo nelze nazvat krasopisem, nikdo v jejich okolí to neřeší. V současnosti je díky trendu psaní na počítači otázka krasopisu překonaná, podobně jako násilné přeučování,“ říká dětská psycholožka Tereza Konrádová.

"Přeučování levorukosti je přežitek, k němuž už v dnešní době naštěstí nedochází. Ještě dnes však můžeme vidět osoby, které byly v dětství násilně přeučovány.  Tento trend s sebou nesl řadu negativních důsledků, jako jsou například neurotické projevy, oční vady či neúspěch ve školním prostředí," dodává psycholožka.

shutterstock 173923205

Psát levou neznamená, že máte špatný charakter, ani velké nadání. Většina lidí už rukou stejně nepíše.

Vliv na vztahy?

Podle Konrádové se může "přeučení" z levé ruky na pravou projevit i ve vztazích. "Jedná se ale spíš o sekundární efekt například ve vztahu rodič-dítě. Direktivní výchova spojená s výše zmiňovaným neúspěchem dítěte ve škole vede k nepřiměřeným trestům. Dítě takovému jednání ze strany dospělých nejen nerozumí, ale především není schopno dosahovat požadovaných výsledků. Vliv násilného přeučování na vztahy v dospělosale znám není," dodává psychložka.

Ve společnosti existují i takzvaně kombinovaní pravoleváci, kteří některé úkony dělají pravou a jiné levou. Příklad: třeba na volejbale podávají spodem pravou a vrchem levou. "Odborný termín pro tento jev je ambidextrie. Jedná se o poměrně vzácnou variantu. V některých případech je lateralita takzvaně překřížená. To znamená, že jedinec má například dominantní pravou ruku, ale nečiní mu potíže řadu běžných úkonů vykonávat plnohodnotně i levou rukou. Dominanci u dětí lehce zjistíme řadou drobných úkolů – například při kopání do míče, tleskání a podobně," vysvětluje Konrádová.  

Všichni jsme stejní

Podle učitelky Jany Kunštekové, která má více než pětadvacettiletou praxi, už dneska ve škole mezi dětmi, které píšou pravou a levouz, nikdo rozdíly nedělá. "Nad tím se už dneska nikdo nepozastavuje. Za chvíli budeme nakonec rádi, že ještě někdo umí něco napsat jakoukoli rukou," říká. 

A kdo ze známých osobností může slavit nedělní celosvětový den leváků? Třeba bývalý prezident USA Barack Obama, britský princ William, tenistky Martina Navrátilová, Petra Kvitová a Lucie Šafářová, herečky Taťána Vilhelmová nebo Jiřina Bohdalová.

Byť je mezi leváky plno známých osobností, které mnohé dokázaly, je pověrou, že mají na něco víc talent. Pozitivní je, že leváci už nejsou přeučováni ani se o nich nemluví jako o výjimečně nadaných. Jsou zkrátka takoví jako praváci, proto by si zasloužili i ty nástroje, přístroje a nářadí na míru.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...