fbpx

Zveřejněno: 8. 8. 2017

Určitě jste zvědaví, jaké novinky pro vás na podzim chystáme na Festivalu Evolution. Už teď vám můžeme prozradit, že část dění přesuneme na venkovní plochu před Průmyslový palác, kde bude více prostoru na pohybové aktivity (např. jóga, tanec, cvičení…), tvořivé workshopy a dětské programy. Chybět nebude ani zóna s občerstvením nebo plážová lehátka pro relax. A na jaké hosty se můžete těšit? Vše se dozvíte na následujících řádcích.

Co tedy na podzim plánujeme? Pokud jdete za nákupy, můžete se těšit až na 200 prodejních stánků s přírodní kosmetikou, kvalitními potravinami, BIO produkty, potřebami pro děti a BIO textilem. Samozřejmě nemůže chybět ani dobré jídlo. Proto budete moci ochutnat výběrová raw, veggie, veganská a fair trade jídla. K zábavě a poslechu vám zahraje Vojta Dyk s B.Side Bandem a připravujeme i spoustu zajímavých přednášek, workshopů, ale také ukázek kreativních a pohybových aktivit. Plánek festivalu si můžete prohlédnout zde.

Asi vás také zajímá, na jaké spíkry se můžete těšit. Hlavním zahraničním hostem bude americký spisovatel, psycholog a lékař Raymond Moody, autor bestselleru Život po životě. Jan Mühlfeit a Kateřina Novotná se zaměří na rozvoj potenciálu vašich dětí. Dechová cvičení, která jsou pro zdraví prevencí i lékem, si vyzkoušíte s Martinem Bartoškem. Fyzioterapeut Tomáš Rychnovský a psychoterapeut Milan Studnička poradí, jak na rovnováhu těla a duše, jak odbourat napětí nebo jak překonat stres, a to nejen formou přednášky, ale i praktickými ukázkami. Phillip Lymbery z Velké Británie (ředitel Compassion in Word Farming) se zamyslí nad alarmujícími  informacemi o živočišné výrobě a týrání zvířat. Jak se zbavit stresu a únavy pomocí jógy si vyzkoušíte s Alexandrem Paikertem. 

raw shutterstock 521731414

Co chutná nejlépe za studena? Ano, pomsta, ale hlavně jídlo! Přesvědčte se o tom, že RAW strava je nejen zdravá, ale především lahodná.

Raw show 

Raw food neboli živá strava je nyní skloňovaným pojmem, a tak se na něj podíváme zblízka i na festivalu. Čekají na vás nejen stánky s raw potravinami a ochutnávkami, díky Lifefoodu zde najdete RawFest mini a celou rawfood zónu. V programu se od Pitera Caizera dozvíte, jak si připravit nápoje z lokálních bylinek a trav, nebo jak se starat o odšťavňovač, aby vám dlouho sloužil. Na vše o živé stravě se můžete zeptat Vlasty Hlinkové a díky demo ukázkám se naučíte připravovat „zdravé“ svačinky. Zjistíte, že mnoho věcí ze spíže nahradí kosmetické přípravky, i to, co zařadit do jídelníčku pro zdravou pleť, vlasy i nehty. 

Boss chodí bos

Chodíte naboso? Většinou tak chodíme doma, na pláži, na zahradě, na čistém chodníku nebo v čistém parku. Jaké je chodit naboso všude a kdykoliv si vyzkoušíte v bosovišti Bosé turistiky. Projdete se po střepech, po slámě, po šiškách, kamenech, postojíte si na hřebech a vydržíte lechtání chodidel. Zkusíte si nohama namalovat obrázek, stavět kostky nebo vázat uzly. A aby nechyběla ani teorie, fyzioterapeutka Mgr. Lucie Pytlová bude mít přednášku o bosé chůzi a vývoji dětského chodidla.

bylinky shutterstock 371441428

Pěstujete bylinky? Naučte se využívat jejich léčivou sílu.

Není bylina, aby na něco nebyla

Na festivalu nebudou chybět oblíbené přednášky o bylinkách. Kdo má zahrádku, balkon nebo okenní parapet, určitě je rád využije pro pěstování bylinek. Některé se hodí na vaření, do salátů, polévek nebo pomazánek. Ale je dobré mít po ruce i byliny, které nám mohou prospět při nachlazení, kašli, bolestech v krku, nadýmání, menstruačních bolestech nebo při migrénách. Povíme si, které to jsou a jak o ně pečovat. A děti si na workshopu zasadí bylinky do vlastnoručně zdobeného květináčku. 

Cvičení, kde se vějíř může stát zbraní

Že je Taichi cvičení vhodné pro každého bez rozdílu věku a nadání, vás přesvědčí Jitka Rychnovská. Cvičení může mít různá zaměření – zdravotní, duchovní, sebeobranné nebo relaxační. Ve workshopu se naučíte  jednoduchou sestavu, kterou můžete sami doma cvičit, podíváte se, jak vypadají pokročilé sestavy s mečem nebo vějířem, a vyzkoušíte si správné dýchání a uvolnění těla. 

Tak jestli už se těšíte, nezapomeňte si zapsat do kalendáře sobotu 23. a neděli 24. září

foto: Shutterstock, archiv, zdroj: Festival Evolution

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...