fbpx

Zveřejněno: 26. 7. 2017

Léčba pomocí pohádek není fikce, ale současný směr v psychologii. Jestliže se vás příběh emočně dotkne, pomůže vám vyčistit staré rány a nalézt nový pohled na život. Komplexní metoda léčby pohádkami byla navržena, vysvětlena a vědecky prověřena doktorkou psychologie Taťánou Zinkevič Evstigneevojovou, která je v současnosti ředitelkou ústavu pohádkoterapie v Petrohradě. Je autorkou více než 60 knih a provádí školení této metody po celém světě.

"Terapeut má v případě pohádkoterapie k dispozici velmi jemný nástroj, jak svému klientovi pomoci – terapeutický příběh, který funguje na podvědomé symbolické úrovni," říká Taťána.

"Nejprve udělá generální úklid "nitra" člověka. Vše vrátí na své místo a odstraní to, co je nadbytečné. Pokud je to nutné, udělá tato terapie navíc i drobné kosmetické úpravy. Poté se u člověka změní vnímání probíhajících událostí a začne chápat aktuální dění. Ale hlavně začne vidět. Nejen očima, ale i srdcem," doplňuje doktorka psychologie.

shutterstock 578902873

Pohádky dávají příklad, co je dobro a zlo, jak dětem, tak dospělým

Balzám na duši

Ve skutečnosti je pohádka první "vědecká pomůcka", se kterou se dítě v životě setkává. Ještě ani neumí číst a už od rodičů slyší příběhy, které pronikají do jeho vědomí, kde se fixují určité postavy a způsoby jejich chování. Knihy vhodné pro dětskou pohádkoterapii jsou rozděleny do několika oblastí, v nichž mají pomoci. Patří sem například různé strachy a fobie, rodinné vztahy, nemoci a postižení, problémy ve škole, jako jsou vztahy s vrstevníky a opačným pohlavím, patologické jevy včetně kouření či drog a další.

Pohádkový příběh není podle Taťány pouhé literární dílo, ale je i jakýsi návod, jak se zachovat v různých životních situacích. Je velmi všestranný, protože v něm většinou existuje hned několik významových vrstev, z nichž každá je důležitá. Navíc obsahuje určité šifry, které je třeba najít a pochopit.

Tato terapie přitom není určena jen dětem. "Píšu autorské pohádky a mnohé z nich jsou na objednávku. Lidé mi představí své problémy a já je oblékám do svých pocitů a vjemů v pohádkové formě. Používám podobné zákony, jako jsou v lidových pohádkách, především boj Dobra a Zla, kde Dobro je chvíli oslabeno a hrdina musí projít tvrdými zkouškami, najít v sobě Sílu a volit z různých možností. Konec má vždy poučení,“ říká.

Sám sobě terapeutem

Nemáte poblíž terapeuta? Práci s terapeutickou pohádkou zvládnete i sami. Nejdříve se s příběhem seznamte, poté sledujte emoce, které vznikly při čtení. Zamyslete se nad jednotlivými významovými vrstvami, například nejednoznačnými postavami, jejich skutky a situacemi, do nichž se dostaly, radí Taťána.

Analyzujte motivace hrdinů, jejich chování v různých situacích, jejich postoj k sobě, druhým i ke světu. Dále se snažte pochopit jistou spojitost s realitou života a především akcenty, které se vás týkají. Opět se zamyslete nad pocity, které ve vás příběh vyvolal, a dešifrujte poselství, které nese.

Emoce? Jste na správné cestě

Je třeba poznamenat, že výskyt jakýchkoli emocí znamená, že pohádka zarezonovala v srdci člověka a významy, které jsou do ní zašifrované, jsou aktuální pro jeho rozvoj a vyřešení aktuálních životních úkolů.

Někdy dokonce způsobí u čtenáře i slzy. Tím na nevědomé úrovni dochází k očištění, k uvolnění od napětí a k člověku přichází skutečné pochopení významu událostí v jeho životě. Při práci s terapeutickou pohádkou lze také narazit na odpor či nesouhlas klienta, což je nejčastěji projev nějakého potlačeného problému. I ty ovšem pohádkoterapie řeší.

foto: Shutterstock, zdroj: Tales Of Faerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...