fbpx

Zveřejněno: 24. 6. 2017

Lidé stráví v práci alespoň desetinu svého života (často mnohem více). Přesto je právě v zaměstnání většina z nich nešťastná. Je to i váš případ? A dá se s tím něco dělat? Nechte si poradit od kariérní poradkyně Pavly Horákové.

Podle průzkumu asociace Gallup z roku 2013 je na celém světě pouze 13 % lidí, kteří jsou spokojeni se svojí prací. Průzkum probíhal v 142 zemích světa a zúčastnilo se ho přes 180 milionů lidí, takže už můžeme mluvit o relevantních výsledcích. Přitom v zaměstnání strávíme alespoň 40 let, a to 40 hodin týdně. Tedy skoro 77 tisíc hodin! Často i víc. To už je pořádný důvod k tomu, proč si i tuto dobu užívat, nebo ne?

Na internetu naleznete řadu rad na to, jak být šťastní v práci. Je důležité vytvořit si příjemné pracovní prostředí, usmívat se, zdravit se s kolegy, najít si mezi nimi nejlepšího přítele, vyhnout se negativním lidem a multitaskingu, objevit v práci smysl... Většina rad se ale až záhadně vyhýbá tomu nejdůležitějšímu: dělat práci, která vás baví.

prace stressshutterstock 387274861

Jak si vybrat správnou práci

Zde se zamyslete a klidně vezměte tužku a papír a pište: co vás v životě baví? Většinou to, co vám jde, že? Proto byste si nejdřív měli uvědomit, jaké jsou vaše silné a slabé stránky. Přemýšlejte nad tím, co rádi děláte, a nespojujte to nezbytně s prací.

„Právě silné a slabé stránky rozhodnou o tom, zda v dané práci zůstanete, nebo nikoliv. Na základě znalostí a tvrdých kompetencí se kandidát přijímá, na základě měkkých dovedností se budují v práci vztahy, kolegialita, důvěrná atmosféra a spolehlivost,“ vysvětlila kariérní poradkyně Pavla Horáková z Kariérního centra Masarykovy univerzity.

Já a můj život

V práci strávíte 8 hodin denně. Ale co těch zbývajících 16 hodin? Zaměstnání by mělo být pouze doplňkem našeho osobního života a právě tomu bychom měli věnovat stejnou pozornost jako práci. Příliš často se stává, že jedno převažuje nad druhým, a výsledkem je nerovnováha.

„Ve firmách jsou klíčová slova jako efektivita, produktivita, výkonnost, přesnost atd. Je to trendy, ale pokud bychom byli takto nastavení po celou dobu během dne i v osobním životě, pak bychom mohli zkolabovat. Na to naše tělo není uzpůsobené,“ řekla Pavla Horáková.

Kdo ještě nemá rodinu, měl by se zamyslet nad tím, jestli ji jednou bude chtít. Kdo ji má, měl by se rozhodnout, jestli jí věnuje dostatek času… anebo naopak víc, než by chtěl.

prace stress shutterstock 423677677

Vaše práce vám musí dávat smysl. Jinak vás bude štvát.

Co vás naplňuje

Jedno je skutečně důležité: vaše práce pro vás musí mít nějaký význam. Jinak vás bude štvát. Tím ale nechci říct, že hned musíte jet zachraňovat velryby. Každý totiž nachází smysl v něčem jiném. Pro někoho je hlavní pocit důležitosti a bude mířit na manažerské pozice. Další se o práci nezajímá vůbec, chce jenom vydělat dostatek peněz a být v klidu. Jiný si chce pořídit Porsche a je mu jedno, jak si na ně vydělá – pozice s dobrým platem pro něj bude nejdůležitější. No a někdo chce skutečně narukovat ke Greenpeace.

Uvědomte si, co děláte, proč děláte to, a pravidelně si to připomínejte.

A co teď?

Sedí vaše aktuální práce tomu, co jste si napsali na papír? Pokud ne, možná byste měli uvažovat o změně kariéry. „Jestliže nejsou lidé šťastní, protože je práce nebaví, pak je opravdu ideální přemýšlet o změně zaměstnavatele nebo oboru. Pokud je zatím nemotivované prostředí, pak je na čase promluvit si s vaším manažerem. Nespokojenost v práci ale také může vyvěrat z osobního života, pokud se něco děje doma v partnerském životě, s dětmi, rodiči atd., pak to všechno může ovlivňovat člověka ve všech činnostech, které dělá. Klíčové je nenechat to ‚vyhnít‘ a čekat, že změna přijde sama,“ poradila Horáková.

Lidé, kteří mění práci, musí často začínat od nuly. V takovém případě je nejlepší vyhledat služby kariérních poradců. Nejsou levní. Jenomže se vyplatí. Pamatujte – jde tu o 77 tisíc hodin vašeho života.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Gallup

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...