fbpx

Zveřejněno: 15. 6. 2017

Konflikty a hádky jsou emocionálně náročnými situacemi. Rostoucí hněv a stoupající krevní tlak nám brání v tom, abychom reagovali racionálně, a měli tudíž šanci z konfrontace odejít jako vítězové. Je možné to změnit?

Izraelský psycholog Eran Halperin zkoumal, jak emoce ovlivňují naše jednání ve vyhrocených situacích. Snažil se zjistit, v jakých momentech se při hádkách přestáváme kontrolovat. Vyšly mu dva nejčastější případy. V tom prvním si bereme vše mnohem více osobně, protože osoba, s níž jsme v konfliktu, je nám blízká. Proto dokážeme být například na partnera nebo na své příbuzné daleko slovně ostřejší než na jiné lidi. Druhým případem je situace, kdy máme pocit, že z nás někdo dělá před ostatními hlupáka, a my se snažíme obhájit. Ať už jsme v konfliktu kdekoliv, kdykoliv a s kýmkoliv, Halperin přišel s šesti zaručenými tipy, díky kterým se vyhneme tomu, aby nám vztek zatemnil mozek a celou hádku jsme takzvaně „vyhráli“.

hadky shutterstock 496026850

Snažte se vcítit do svého „oponenta“. Empatie je skvělý pomocník v argumentaci.

Znejte fakta

Kolikrát se vám stalo, že jste o něčem byli „stoprocentně“ přesvědčeni, abyste posléze zjistili, že se fatálně mýlíte? Stát se to může každému. Nikdo nejsme odborníkem na všechno a vždy máme šanci potkat někoho, kdo je o daném tématu informovanější než my sami. Nejhorším, co v této situaci můžeme udělat, je stát si dále za svým. Potom z nás nedělá „hlupáka“ náš oponent, ale my sami.

Síla empatie

Není potřeba s každým za všech okolností souhlasit, vždy byste se však měli snažit pochopit jeho perspektivu. Mnohdy si za svým názorem stojíme kvůli našim zkušenostem. Možná se náš oponent cítí nejistě, jedná se pro něj o citlivé téma atd. Budeme-li dobře rozumět tomu, proč ten druhý tvrdí zrovna tuto konkrétní věc, bude pro nás mnohem snazší přesvědčit ho zase ze své pozice. Neútočte, vysvětlujte.

Buďte otevření jiným názorům

Otevřenost úzce souvisí s předchozím bodem. Někdy není cílem obhájit si svou pozici, ale dojít při konfliktu s druhým k řešení. Těžko se však domluvíte, bude-li mít ten druhý pocit, že mu nenabízíte žádné alternativy.

hadky shutterstock 443221540

Snažte se netahat do hádky zbytečné emoce. Díky nim toho moc nevyřešíte.

Držte emoce pod kontrolou

Jak jsme se zmínili na začátku článku, dáte-li příliš velký prostor svým emocím, hádkou pravděpodobně nic nevyřešíte. Nemusíte mít přitom pocit, že budete vypadat chladně nebo málo průbojně, budete-li reagovat klidně. Je to přesně naopak. Každý bude raději poslouchat někoho, kdo své argumenty v klidu vysvětluje, než člověka, co na něj křičí.

Věřte, že konflikt vyřešíte

K tomu, abyste zachovali chladnou hlavu, vám pomůže víra v to, že se váš spor vyřeší. „Vyvolání pocitu naděje vede k tomu, že pravděpodobně vyhrajete pouhou silou logiky,“ zdůrazňuje Halperin. Jinými slovy oproštění se od emocí a od toho, abychom do krve obhajovali svůj názor, nám pomůže, abychom se na celou situaci dokázali podívat s nadhledem. Proto například při terapii pomůže názor psychologa, který není zainteresovaný v samotném problému. Budete-li jednat klidně a s vírou ve smírné řešení, dokážete to i vy sami.

Respektujte svého oponenta

Konflikt těžko dovede k řešení výhodnému pro oba, když si nebudete vážit toho, s nímž spor máte. Vycítí-li váš oponent, ať už je to kolega, partner nebo náhodný diskutující, že jím opovrhujete, ztratí jakoukoliv motivaci se s vámi na čemkoliv dohodnout.

 

Čtěte také:

Kdo je lidský loutkař, kvůli kterému vzniká nejvíc konfliktů – vaše ego

6 tipů, jak se propracovat k asertivitě – zbystřit by měly hlavně ženy

Úspěšní lidé jsou nespokojení, tvrdí profesor z texaské university 

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology today

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...