fbpx

Zveřejněno: 9. 11. 2017

Ze světa pirátů, bělostných pláží a nekonečně žhnoucího slunce k nám přišel rum. Alkohol tak dobrý, že byl v 18. století spolu se zlatem používán jako platidlo. A velké oblibě se těší i dnes. Stačí vybrat ten kvalitní, bez nežádoucích příměsí a za kterým stojí až starostlivá péče.

Aby mohl být rum ale nazýván rumem, musí být vyráběn z cukrové třtiny, resp. melasy, což je vedlejší produkt vznikající při rafinaci cukru. Původně odpad se tak rázem proměnil v cennou ingredienci, bez níž bychom si dnes nemohli vychutnat charakteristickou, lehce kořeněnou chuť. Poptávka po rumu je v současné době tak vysoká, že se situace krapet obrátila. Vyrobení melasy je cílem a cukr se stává vedlejším produktem.

havana club anejo especial 2

Současné rumy už podle barvy nepoznáte, bývají totiž obarvovány karamelem. Značkou Havana Club ale chybu neuděláte nikdy.

Rum v začátcích

První zmínka o nápoji vyráběném z cukrové třtiny se datuje k období před 8. stoletím v jihovýchodní Asii. O něco později se z něho kvašením stal nápoj alkoholický, který byl následně destilací zbaven nečistot – a vznikl rum. Za jeho domovinu je považován Barbados a vlastně celá karibská oblast. Každá mince má však dvě strany a tak ani vznik rumu není romantickým příběhem o pěstování cukrové třtiny a jejím zpracováním. Rum se stal jedním ze stavebních kamenů tzv. trojúhelníkového obchodu. A o co v 18. století šlo? Z Karibiku se do Nové Anglie vyvážela melasa, zde se destilací vyrobil rum, který se pak následně odvezl do Afriky, místa, kde byl vyměněn za otroky. Ti byli přesunuti zpět do Karibiku, aby potili krev na plantážových polích. A tak pořád dokola…

Úplně první míchaný nápoj

Míchaných alkoholických nápojů je nespočet, pokud by vás ale zajímalo, kde se vzal s největší pravděpodobností ten první, měli bychom se obrátit v čase zpět a na široké moře. V 18. století zažívala velký vzestup námořní doprava. Aby však námořníci zvládli náročné podmínky, byl jim na den přidělen půl litru rumu. Jak se však ukázalo, jejich výkonnost výrazně poklesla a tak se jim alkohol začal z nařízení ředit s vodou.

havana especial amp ginger ale

Míchané drinky s rumem patří dnes k nejoblíbenějším na světě.

„Kolik musí mít rum procent alkoholu, aby mohl být nazýván rumem, se v různých zemích liší. Je to ale min. 37,5 %,“ říká barman restaurace NOLA David Schaffer a dodává: „Výrobci hledají různé způsoby, jak zákazníka ošidit. Podle barvy už kvalitu rumu nepoznáte, jako to bývalo dříve. Současné rumy bývají totiž obarvovány karamelem.“

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...