fbpx

Zveřejněno: 8. 10. 2017

Společně s fotografem jsme na poslední chvíli dorazili do Kavárny, která hledá jméno. Poměrně dlouho jsme ji hledali, ale stihli jsme to, a tak jsme byli společně s dalšími novináři mezi prvními, kdo viděl nejnovější teaser k filmu o Miladě Horákové. Na upoutávku se už v této chvíli můžete mrknout. Opravdu dlouho očekávaný film (vznikal 10 let) půjde do kin 2. listopadu. Běžte taky. Vypadá to, že bude stát za to.

Scénárista, producent a režisér David Mrnka požádal o spolupráci na filmu Janu Kánovou, dceru Milady Horákové. Ta mu jako prvnímu exkluzivně poskytla rodinné fotografie, dopisy a paměti svého otce. Film tak Miladu Horákovou představuje nejen jako diplomatku a reformátorku, která položila svůj život za demokracii, ale i jako manželku a matku. Byla postavena před neuvěřitelně těžké dilema: musela se rozhodnout mezí tím, co je dobré pro její zemi, a bezpečím své rodiny.

Na akci pro novináře byli kromě teaseru k vidění i někteří z herců a hereček. „Milada je naše ženská hrdinka, která měla neuvěřitelnou odvahu a sílu bojovat za svoje hodnoty. A právě hodnoty jsou něco, na co se, mám pocit, dnes hodně často zapomíná,“ říká Hana Vágnerová, která ve filmu Horákovou docela brutálně vyslýchá.

Co je snadné a co správné?

Příběh je podle tvůrců aktuální i dnes. Nosnými tématy jsou totiž svoboda, pravda, láska, naděje, moc a oběť. „Jako by lidstvo pořád škobrtalo a vždycky musela být nějaká oběť, aby se společnost mohla posunout dál. Bez těch obětí bychom nebyli tam, kde jsme dnes. Například u nás bychom neměli demokracii, kdyby za ni naši předci nebojovali. I přesto se na jejich oběti často zapomíná,“ říká Vladimír Javorský, představitel politika a diplomata Arnošta Heinricha.

Film je o hledání a nacházení odvahy a odhodlání, o síle stát si za svým, o rozcestích a rozhodnutích, se kterými leckdy žijeme celý život. Příběh Milada je tak inspirací pro všechny, kteří řeší nějaké dilema – ať už se týká rodiny, vztahů, volby, svědomí, upřímnosti. Každé rozhodnutí formuje nás i naše okolí. Proto je někdy třeba sebrat veškerou sílu a odvahu a udělat to, co je správné, a ne to, co je snadné. Tak, jako to udělala Milada Horáková.

milada1

Proč je film aktuální i dnes? Připomíná hodnoty, které se dneska už nenosí.

„Některé hrozby se ani po sedmdesáti letech nemění. A základní principy, jakými je dobro a zlo, se také nemění. Milada Horáková žila v turbulentním světě. Přesto byla schopná se zastavit a dát na první místo své priority a to, co bylo opravdu důležité. Její příběh připomíná, že bojovat za správnou věc má smysl. I proto jsem rád, že se film podařilo i bez podpory České televize natočit,“ říká o svém filmu David Mrnka. Práva na uvádění filmu po celém světě má společnost Netflix. Film je proto natáčen v angličtině, účastní se ho herci z celého světa. Do češtiny bude nadabován.

Hlavní roli ztvárnila izraelská herečka Aylet Zurer, jejího manžela hraje Američan Robert Gant. V dalších rolích se z tuzemských herců objeví Taťjana Medvecká, Vica Kerekes, Aňa Geislerová, Ivana Chýlková, Vladimír Javorský nebo Hana Vágnerová. Více o filmu najdete na facebookových stránkách.

foto: Facebookové stránky filmu Milada, zdroj: Film Milada

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...