fbpx

Zveřejněno: 6. 10. 2017

Proč antistresové omalovánky fungují? Mnoho studií potvrdilo, že kreslení, vybarvování a další podobné aktivity zlepšují náladu, regulují stres a pomáhají nám žít v přítomnosti. Mají však i mnohem dalekosáhlejší účinky.

Podle Světové organizace pro stres 80 % Američanů vypovědělo, že je jedna z důležitých oblastí života stresuje, v Austrálii je to dokonce alarmujících 91 %. Jak tedy s tímto nepřítelem zdraví bojovat? Odpověď může být překvapivě jednoduchá – omalovánky. Původně dětská aktivita zažívá v poslední době obrovský boom a i dospělí už berou do ruky pastelky, aby se na chvíli odloučili od starostí běžného dne. Studie, které blahodárný vliv arteterapie potvrzují, se objevují stále častěji.

omalovanky shutterstock 417832405

Vybarvování je uklidňuje, čistí mysl a cítí při něm štěstí a relaxaci.

Návrat do dětských let

Vyznavači omalovánek pro dospělé tvrdí, že vybarvování je uklidňuje, čistí mysl a cítí při něm štěstí a relaxaci. Říkají, že při něm jejich obavy mizí. A tento trend podporuje i mnoho odborníků včetně Sarah Deaver, prezidentky Americké asociace arteterapie: „Omalovánky vytváří objekt zaměření, a tak i cosi krásného a uspokojujícího.“

Tato terapie byla například použita, aby pomohla válečným veteránům v boji s posttraumatickým stresovým syndromem, a studie vysokoškoláků na Lake Superior University prokázala, že vybarvování významně snížilo příznaky stresu a deprese.

Uměním k lepší náladě

K lepší psychice však nepomáhají jen omalovánky, ale i kreslení jako takové. Ve studii Forkoshe a Drakea z roku 2017 byli účastníci vyzváni, aby přemýšleli o nejsmutnější události, která se jim stala, a napsali její krátký popis. Následně byli náhodně přiřazeni k jedné ze tří činností: Vybarvování vzoru, kreslení vzoru a malování výkresu pro vyjádření oné smutné příhody. Byly měřeny pozitivní a negativní účinky a pocity radosti a „flow.“ Bylo zjištěno, že kreslení, které odvrátilo pozornost od dané události, mělo lepší výsledky než umění týkající se samotného zdroje smutku, tj. první dvě skupiny na tom byly lépe, co se týká změn nálady k lepšímu.

V další studii Northcott a Frein podobně prověřovali tři činnosti – kreslení, psaní či obyčejné sezení. Během deseti minut účastníci z prvních dvou skupin mohli kreslit či psát na libovolné téma, přičemž třetí skupina pouze tiše seděla. Bylo zjištěno, že kreslení i psaní negativní pocity významně snížilo.

pastelky shutterstock 222538939

Umělecká terapie nemusí být jen rozptýlením, ale také způsobem, jak překonat nepříjemné životní situace, vštípit naději a dát životu nový rozměr.

Využití arteterapie

Arteterapie je v současnosti uznaný léčebný obor, který lze studovat i na českých vysokých školách. Umělecké aktivity jsou využívány v oblasti zdravotnictví, sociální péče, výchovy i vzdělávání dětí i dospělých jako hlavní i podpůrná léčebná metoda. Obvykle se využívají dva přístupy, z nichž první klade důraz na léčebný potenciál tvůrčí činnosti jako takové, a druhým je tzv. artpsychoterapie, kde jsou jednotlivé výtvory a prožitky dále zpracovávány.

Tyto postupy jsou zacíleny na mnohé aspekty lidské psychiky, jako je například sebevyjádření, sebepoznání, osobnostní růst, podpora vývoje, zmírnění úzkosti, náhled na řešení problémů, zpracování konfliktů aj. To tedy dokazuje, že umělecká terapie nemusí být jen rozptýlením, ale také způsobem, jak překonat nepříjemné životní situace, vštípit naději a dát životu nový rozměr.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Bebrainfit

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...