fbpx

Zveřejněno: 3. 10. 2017

Druhý ročník mezinárodního filmového festivalu Ekotopfilm, tentokrát pod novým názvem Příběhy země, odstartuje v pražské Městské knihovně již tento pátek. Všem zájemcům o ekologii a udržitelný rozvoj ukáže prostřednictvím dokumentů, přednášek a workshopů současný stav naší planety a možnosti jejího budoucího vývoje.

Lukáš Pavlásek, kreativní dílny, desítky filmů, besedy, workshopy a další bohatý program, to vše čeká návštěvníky festivalu Příběhy země, který se bude konat od 6. do 12. října v Praze, a poté poputuje do dalších 40 českých měst.

Podle slov zakladatele a ředitele festivalu Františka Štefana je určen pro všechny, jimž není lhostejný osud naší planety: „Příběhy Země jsou o nás lidech. My všichni jsme totiž součástí těchto příběhů a jen my určujeme, jestli budou mít dobrý konec.“ 

Do mezinárodní soutěže, která je součástí akce, bylo přihlášeno téměř 900 snímků z více než osmdesáti zemí světa. Pro festival bude vybráno 80 nejlepších, které budou rozřazeny do sedmi kategorií. Do hlasování o nejlepší film se letos budou moci zapojit i samotní návštěvníci.

em0b2106

Fotka z EKOTOPFILM 2016.

Dokumenty z celého světa

Zahraniční i čeští tvůrci představí dokumenty zaměřené na ochranu živočichů, šetrné technologie, ekosystém, dětskou práci a další etické problémy, ukážou ale i dosud nezničenou krásu národních parků a mnoho dalšího.

Dokument Arsen – tichá smrt například upozorní na nedostatek pitné vody; do reálného života pěti zvířat vás zavede snímek s názvem Co se děje kolem nás? Drokpa ukáže život kočovníka na tibetských pláních a dokument Hořké hrozny odhalí, jaké podmínky mají pěstitelé vína na afrických farmách.

Láska, která neumírá, bude hovořit o tom, jak se vyrovnat se smrtí blízkého člověka. Mladá kanadská režisérka upozorní ve svém Moři života na ohrožení vodních ekosystémů a český dokument Nezlomené představí divákům tři hrdinky z Indie, Kamerunu a Afgánistánu, které se i přes nepřízeň osudu vydaly na cestu pomoci druhým.

Motivace, výtvarné dílny i hodina smíchu

Během doprovodného programu se návštěvníkům v pondělí 9. 10. představí Gabby Harris, žena, která se svým projektem Penguin Promises už od roku 2011 aktivně bojuje za záchranu afrických tučňáků. Na své přednášce bude mimo jiné hovořit i o tom, jak motivace ovlivňuje vše, co děláme, včetně našeho postoje k životnímu prostředí.

Vážná témata pomůže v sobotu 7. 10. odlehčit stand-up komik Lukáš Pavlásek, kterého známe z televizního pořadu Na stojáka. O budoucnosti dopravy a jejích možnostech povypráví Ing. Vladimír Pikora, Ph. D., a na své si přijdou i ti nejmenší díky kreativním dílnám zaměřeným na přírodní materiály.

Bližší informace ohledně této akce a programu naleznete na webových stránkách festivalu.

foto: Pribehyzeme, zdroj: Pribehyzeme

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...