fbpx

Zveřejněno: 1. 5. 2017

První májový den se nese v duchu oslav v mnoha zemích. Tradiční stavění májky, líbání se pod rozkvetlou třešní a procházku po Petříně v jiných koutech světa mění za uctívání sochy nahé ženy nebo za pochod v červených stejnokrojích. 

Podobně jako my jsou na tom jen Němci. I tady patří k tradicím stavění májky. Jinak ale den probíhá úplně jinak. Střílejí si tu totiž ze svých sousedů tím, že jim přemisťují zahradní nábytek či dekorace. 

Francie – konvalinky pro štěstí

Ve Francii se pravidelně pořádají pochody a demonstrace za práva pracujících. První květen však není jen o protestech a politických událostech. Hlavní roli zde hrají květiny, a to především konvalinky. Francouzský král Karel IX. dostal 1. května 1561 konvalinku pro štěstí. To se mu natolik zalíbilo, že se rozhodl každoročně obdarovávat touto květinou dámy na královském dvoře. Tato tradice se udržela až do dnešních dnů. Konvalinky se prodávají po celé zemi, lidé je darují svým přátelům a rodinným příslušníkům.

shutterstock 579199627

Francouzi vyměnili rozkvetlou třešeň za konvalinky.

Finsko – studentské čepice

Ve Finsku se první květnový den slaví ve stylu karnevalu, který tradičně oslavují studenti a dělníci. V tento den si také Finové nasazují bílé maturitní čepice a vyrážejí do ulic. V Helsinkách davy lidí míří k jedinému místu – na Tržní náměstí, aby viděli na vlastní oči vybranou skupinu studentů, kteří se z jeřábu spouštějí k soše nahé ženy zvané Havis Amanda. Ta je studenty řádně umyta a poté jí nasadí tradiční studentskou čepici, která na soše zůstává až do dalšího dne. Všichni přihlížející pak vyhazují své čapky do vzduchu. Podívaná, na kterou se jen tak nezapomíná.

Kuba – ať žije kubánská revoluce

První květnový den na Kubě bývá velkolepým představením s tisíce lidmi oblečenými v červené barvě a mávajícími vlajkami na počest kubánské revoluce. Na náměstí Revoluce v Havaně se každý rok schází více než milión lidí u sochy kubánského národního hrdiny José Martího, kde na ně čeká bohatý kulturní a hudební program.

Bulharsko – pozor na hady

Trpíte ofidiofobií neboli strachem z hadů? Pak Bulharsko pro vás nebude to pravé místo. V této zemi je první květnový den spojován s hady, ještěrkami a rituály, které mají lidi před nimi ochránit. Říká se, že 1. května vylézá na povrch král všech hadů. Starší generace věří, že ti, kteří pracují v tento den na polích, budou v létě uštknuti hadem. V západní části Bulharska lidé skáčou přes ohniště a vydávají zvuky, které mají odehnat hady.

 

shutterstock 598914752

V Bulharsku se konají prvomájové skoky přes oheň.

Spojené státy – květinové koše

V některých částech Spojených států jsou vyráběny speciální květinové koše k oslavě 1. května. Jedná se o malé košíky naplněné květinami a sladkostmi, kterými lidé obdarovávají ostatní. Dárce takového koše zazvoní na zvonek u dveří a uteče.

Havaj – volba Královny Lei

Byl to spisovatel a básník Don Blanding, který jako první navrhnul, aby byl svátek věnován havajské tradici – výrobě a nošení tradičních květinových věnců (jedná se o slavné lei, které jsou převážně vázány z orchidejí). Proto se také 1. květen označuje na Havaji jako „Lei Day“. Hlavní oslavy se konají ve Waikiki, v předměstské části havajského hlavního města. Každý rok se pravidelně volí Královna Lei, a to především na základě svých schopností vyrábět květinové věnce, hula dovedností a znalostí havajštiny.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Huffington Post, Cuba Group Tour, Time and Date

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...