fbpx

Zveřejněno: 16. 4. 2017

I v pražském centru můžete narazit na poklady tradiční lidové kultury. Pomlázka k českým Velikonocům neodmyslitelně patří, a proto by neměla v pondělí chybět v žádné domácnosti. Upleťte si takovou, která vám vykoleduje nejvíce vajec.

Na náměstí Jiřího z Poděbrad jsme narazili na Pavlínu Šerberovou a Drofteie Bodnariuka, kteří se pletení pomlázek věnují již od svého mládí. „Je to dlouhý proces. Koncem února obujeme sněžnice a z Josefova Dolu vyrážíme do Desné, Kořenova i blízkého okolí, abychom z ledu vysekali vrbové proutky,“ říká Pavlína. Samotná výroba zabere těm zkušeným pouhých 15 minut. Ovšem příprava vyžaduje o hodně delší časovou investici. Nejprve je zapotřebí vybrat správné větvičky, které jsou většinou v tuto dobu ještě zamrzlé. Ty se následně musí nařezat, očistit a silné kousky je třeba vyhodit. Pomlázky se začínají vždycky plést až kolem Velikonoc. 

pavlina a droftei

Pavlína i Droftei pletou pomlázky od svého mládí, ale společně se dali dohromady před 15 lety.

Jak uplést pomlázku 

Vezměte si osm stejně dlouhých vrbových proutků a srovnejte je tak, aby byly silné konce na jedné straně a ty slabé na druhé. Dále si připravte jeden tenký proutek, který protáhněte středem svazku, a začněte omotávat rukojeť. Konec proutku upevněte tak, aby se nerozvázal. Teď rozdělte svazek na dvě půlky po čtyřech prutech. Horní prut z první poloviny protáhněte prostředkem druhé poloviny, tím se větvička dostane dospod. To samé opakujte na druhé straně a tak pořád dokola. Po pár minutách budete najednou v ruce držet něco, co nápadně připomíná pomlázku. Ale nezapomeňte zafixovat tenkou část provázkem, ať se vám vaše dílo během chvíle zase nerozváže. Teď už chybí jen barevné stuhy z krepového papíru a stylová rukojeť, na jejíž výrobu se podívejte v našem videu. 

„Když pomlázku zasadíte do země v prostředí, kde je vlhko, vyroste vám nádherná nová vrba,“ prozrazuje Droftei, který se kromě splétání proutí věnuje i provozování kouzelné Chaty Body. „Za necelých 250 Kč za noc můžete obdivovat krásy Jizerských hor. Koneckonců přijďte se přesvědčit sami,“ dodává s úsměvem sympatický Droftei.

Čtěte také: 

Bičování i rudá vejce. Znáte nejšílenější velikonoční zvyky světa? 

Jsou čarodějné ohně pozůstatkem našeho magického myšlení? 

Pohádková Zalipie: Jak se z map od kouře stalo umění? 

 

foto: Archiv

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...