fbpx


Zveřejněno: 17. 11. 2017

Dne 17. listopadu začala takzvaná Sametová revoluce, která znamenala pro tehdejší Československo osvobození od komunistické nadvlády. Zajímavé je, že v listopadu 1989 proběhly zásadní změny ve vládách v mnoha zemích po celém světě. K jedné z největších změn samozřejmě patří pád Berlínské zdi. V tomto roce velkých revolucí probíhaly změny jak ve střední Evropě, tak například v Brazílii, kde se uskutečnily první svobodné volby od 60. let.

Snad nejzajímavější je pro tento rok konstelace Saturna, Neptuna, Jupitera a Urana. Všechny tyto planety se pohybují celkem pomalu, což znamená, že jejich vliv byl po celý rok velmi silný. Tyto planety se dostaly do významné konstelace, která probouzela v lidech touhu se osvobodit od veškerého nespravedlivého omezování. Tato konstelace se jen tak neopakuje. Uran s Neptunem se setkají v konjunkci jen jednou za 172 let. Je to vždy období velkých kolektivních změn a probuzení vyšších ideálů.

Saturn se ztrácí v Neptunově moři

Saturn je v astrologii spojován v jeho negativní podobě s diktaturou, nesmyslnými zákony, které již nemají opodstatnění. V pozitivním smyslu jsou to ovšem základy a zákony, na kterých se dá stavět. Do hry však začal vstupovat Neptun, který se dostal do úzkého kontaktu právě s archetypem Saturna. Neptun na druhou stranu vládne transcendentním energiím, vyšším duchovním silám a ideálům, které tyto struktury začaly postupně rozkládat.

revoluce

Hvězdy a planety převratům v roce 1989 přály.

Najednou všichni viděli, že se komunistický režim řítí hlavou proti zdi, protože neuznává svobodu a duchovnost člověka. Realita byla více než viditelná, a tak vše začalo postrádat smysl. Bylo jasné, že se zákony a základy musí změnit. Na druhou stranu se mohly stát i sny (Neptun) skutečností (Saturn).

Revolucionáři Uran a Jupiter

Navíc se ke všemu připojil archetyp Urana, který touží po svobodě, rovnosti a bratrství. Uran je velký revolucionář, a tak začalo období duchovní i politické obrody po celém světě. Uran vládne znamení Vodnáře, který neuznává nic, co nedává vyšší smysl, a svoboda je pro něj hodně důležitá. Jupiter je vládcem znamení Střelce a za „starých“ astrologických časů vládl i Rybám. Je to velmi optimistická energie, která má pocit, že všechno zvládne, pokud je záměr dobrý. Tyto dvě planety se dostaly do opozice, což vytvořilo potřebné napětí, aby se touhy po změně naplno manifestovaly do reality všedního dne (Saturn).

Změny po celém světě

Tyto čtyři mocné planety se spojily v jeden proud a ovlivnily kolektivní vědomí natolik, že mu nešlo uniknout jen do úrovně fantazie a snů (Neptun). Na to byly tyto sny a ideály moc živé. Změny proběhly v následujících letech po celém světě. Důležité události se staly jak v Maďarsku, Polsku a Pobaltí, tak i různě po celém světě.

Za nejvýznamnější konstelaci však lze považovat konjunkci Neptuna s Uranem v letech 1988–1998, která měla tehdy na svědomí ty největší změny jak v duchovní, tak sociální oblasti. Rok 1989 však byl výsadou těsné konjunkce Saturna s Neptunem, který měl za následek rozpad mnoha diktátorských vlád.

A jak to měl Václav Havel?

Václav Havel, narozený 5. října roku 1936, hrál v Sametové revoluci klíčovou roli a byl na ni velmi dobře připraven. V jeho horoskopu je dominantní konstelace, které se říká Velká kvadratura. Ta spočívá v dynamickém postavení čtyř kvadratur a dvou opozic z Jupitera, Saturna, Neptuna a Luny. Havel byl velký umělec s duchovním přesahem (Neptun) a zároveň velmi politicky činný (Saturn, Jupiter). Byl vězněn (Saturn) za své ideály (Neptun), které se nebál dávat najevo a provokovat (Silný vliv Urana jako archetypu revolucionáře).

revoluce1

Václav Havel naplno dokázal využít a svou rolí „ztvárnit“ svůj složitý horoskop.

Celkově se dá říct, že prezident Václav Havel nebyl jen tvůrcem divadelních her, ale sám zahrál velmi dobře svou životní roli, kterou mu osud podstrčil. Zhostil se jí s velkým úspěchem, který zůstane nezapomenut. Byl to nejen výjimečný politik, ale především idealista, který se pro svůj sen nebál ničeho. Jeho ascendent ve Vodnáři mu celý život dával sílu vizí a dobrých přátel, kteří často pocházeli ze zahraničí (velmi dobře postavený Jupiter ve Střelci). Uran jako planeta revolucionářů a vizionářů byla velmi silně aspektována i na jeho osobní planety Venuši a Mars.

Hlavní konstelace tehdejší doby dokonale korespondovaly s jeho vlastním osudem a sám Václav Havel uměl vyjádřit svůj horoskop víc než dokonalým způsobem. Je to i jedinečný příklad toho, že člověk s náročným horoskopem dokáže vytvořit možná větší věci než člověk s horoskopem jednoduchým. Těžký horoskop v sobě skrývá netušený potenciál, který člověka může utlačovat, nebo ho donutit vytvořit něco úžasného.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...