fbpx

Zveřejněno: 11. 10. 2017

Ájurvédskou večeři si v pondělí v pražské Černé labuti vychutnali všichni, kteří přišli na hostinu pořádanou šéfkuchařem Garym Wrightem. Jídlo bylo v nejlepší biokvalitě od Freshbedýnek. A s láskou sobě vlastní je pomohl nachystat šéf italských řetězců restaurací La Collenzione Riccardo Lucque. Přítomní, tedy většinou „přítomné“, si pochutnávali na dobrotách z nejrůznějších druhů čerstvé zeleniny, ovoce i bylinek.

Jednohubky s úžasným čatní, čočková polévka, různé druhy klíčků, rizoto, máslové fazole s mrkví nebo pokrm z cizrny. A na závěr sladká ovocná tečka. Ájurvédské jídlo podle jeho zastánců pouze nesytí, ale hlavně léčí.

„Ájurvéda je životní filozofie a nauka o zdraví. Podobně jako typologie podle data narození rozděluje lidi podle konstituce,“ píše se v prvním českém ájurvédském gudletteru Náš svět. A je to pravda. Kdo prý tuto nauku ovládá, lehce může rozpoznat talenty, potenciály úspěchu nebo slabiny, umí odhadnout chování v určitých situacích... A také ví, co kterému strávníkovi z ájurvédských pokrmů vyhovuje. Ájurvéda navíc dokáže téměř přesně podle konstituce daného jedince charakterizovat jeho náklonnosti k chorobám a také je vysvětluje. I podle toho se různé druhy pokrmů připravují.

ajur wright1

Žádné umělé zásahy

Říjnové ájurvédské setkání doplnila přednáška Hormonální rovnováha, prevence a přírodní léčba Michaely Ptáčkové a Lenky Sobkové, odbornic na zdravou výživu  ze společnosti Vitalvibe. Poradkyně přiblížily pohled západní a východní medicíny a shodly se na tom, že do přirozených procesů není vhodné uměle zasahovat.

Od jídla jsme se tak dostali až k tomu, že není třeba panikařit kupříkladu kvůli kratšímu nebo delšímu menstruačnímu cyklu. Při menopauze je lepší pomoci si bylinkami než umělými hormony. A jaké bylinky jsou dobré? Maca, ashwagandha, schizandra, ženšen, eleuterokok, rdesno mnohokvěté, meduňka, chmel, mučenka, levandule nebo například vanilka. Přítomní pánové se odebrali k baru.

ajur ok

Ájurvédské menu připravené na míru a s láskou - i to byl večer v Černé labuti.

Prevence proti stresu

Michaela s Lenkou se rozhovořily také o stresu. To se pánové se zájmem vrátili. Nejlepší prevencí proti němu jsou spánek, mentální odpočinek, pravidelný režim, optimální pohyb, zdravé tuky a... být v teple. Všeho ale občas také škodí, kupříkladu přemíra sportu zatěžuje ledviny, které nestačí přefiltrovat zplodiny z namáhaných svalů.

ajur ok1

Na ájurvédskou večeři dorazilo na 80 strávníků. Další proběhne už 6. listopadu.

Další Ájurvédská večere s bohatým bufetem a programem proběhne už v pondělí 6. listopadu od 17 hodin, taktéž v 8. patře Černé labutě (Na Poříčí 25, Praha 1). Po ní bude následovat přednáška lékařky Moniky Golkové z kliniky A2C – Anti-Aging medicína a kmenové buňky. Zdravě a lehce pojíst a něco se dovědět... Nezbývá, než doporučit.

foto: autorka a Ayurvedic Breakfast, zdroj: AyurvedicBreakfast

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...