fbpx

Zveřejněno: 6. 6. 2017

Bermudský trojúhelník – přezdívaný také jako ďáblův trojúhelník, je považován za jedno z nejtajemnějších a nejnebezpečnějších míst na světě. Není označen na žádné oficiální mapě. V jeho blízkosti se nachází jedna z nejpoužívanějších námořních drah. Lodě zde proplouvají do Ameriky, Evropy a na Karibské ostrovy. Tento záhadný kus planety může za zmizení stovek lodí a přes 70 letadel. Teorií, proč tomu tak je, je mnoho. Vědci však přišli s další možností.

Novou teorií vědců a meteorologů je, že lodě a letadla mizí díky vlivu hexagonálních šestihranných mraků. K těmto závěrům se došlo díky snímkům NASA a jejich družice. Badatelé zjistili, že vítr pod těmito meteorologickými úkazy dosahuje až 170 mil za hodinu. V takovémto prostředí pak mohou vznikat vlny větší než 13 metrů. 

bermudsky trojuhelnik shutterstock 129452852

Když se spojí síla větru a vody, následky mohou být katastrofální.

V podobných podmínkách jsou často letadla nucena klesat níže, kde se mohou srazit s těmito obrovskými vlnami. Vědci také dodávají, že tajemné mraky mají úplně rovné hrany. V západním cípu Bermudského trojúhelníku se vyskytují stejná šestihranná mračna, ale ještě větší. Rychlost jejich pohybu činí od 20 do 55 mil. Tyto mraky vytvářejí doslova „vzduchové bomby“ mající rychlost 170 mph. Vně těchto přírodních nestvůr je ještě pravděpodobnější vznik vln nad 13 metrů. 

Dr. Steve Miller, satelitní meteorolog na Colorado State University, k tomu řekl: „Obvykle nevidíme mraky s rovnými hranami. Většinou jsou náhodně rozloženy.“ K fenoménu se vyjádřil také meteorolog Randy Cerveny: „Satelitní snímky jsou opravdu bizardní. Tyto typy hexagonálních mraků nad oceánem jsou v podstatě vzduchové bomby. Jsou tvořeny tím, co se nazývá mikrobursty, a jsou to výbuchy vzduchu, které sestupují ze dna mraků. Pak narazí na oceán a vytváří vlny, které mohou být opravdu masivní. Vlny spolu navíc začnou komunikovat.“ 

Ničivé mraky by mohly objasnit záhadu trojúhelníku 

Šestihranné mraky by mohly vyřešit záhadu okolo Bermudského trojúhelníku. Vědci však nemají 100% jistotu a chtějí si teorii potvrdit dalšími výzkumy. Prozatím nám tedy zůstává možnost, že za záhadné mizení objektů a lidí může UFO. Jiní zase tvrdí, že je na vině prastará technologie pocházející ze ztracené Atlantidy. 

Reálnějším vysvětlením jsou silné magnetické anomálie. Letadla i lodě proplouvající touto oblastí měly vždy potíže s kompasy a technikou. Dalším názorem je jednoduše nepříznivé počasí. Jenže v případě Bermudského trojúhelníku je až netypické. Vina se hází také na vysokou přítomnost methanhydrátů, což je forma zemního plynu. Rovněž existuje verze, že Bermudský trojúhelník je důsledkem reakcí hydrátů. Metanový led se rozkládá a mění se na plyn. Z toho vyplývá, že se oceán zahřívá a lodě se tak potápí ve vodě smíchané s plynem. Stejný vliv působí na vzduch. Tato reakce může za to, že je vzduch přesycený metalenem. To vytváří turbulentní atmosféru zodpovídající za letecké havárie. Podíl na zmizeních můžou mít všechny tyto faktory.

bermudsky trojuhelnik shutterstock 468625748

Existuje spousta teorií, které se vztahují k Bermudskému trojúhelníku. Jaká je ale pravdivá se můžeme jen dohadovat.

Na Bermudský trojúhelník možná narazil proslulý objevitel Ameriky

Příběhy o zmizeních se tradují už od dob objevení Ameriky. Některé zdroje uvádí, že na trojúhelník narazil i proslulý Christopher Columbus. Jedno z nejstarších zaznamenaných neštěstí se datuje k roku 1881. V bermudském pekle byla zničena a pohřbena loď Ellen Austil, která se plavila do New Yorku. Ta nedorazila do cíle a namísto toho se po ní slehla zem. 

Rok 1918 se zapsal do smutné historie zmizením 309 osob, které byly na lodi Cyclops. Ta se beze stopy vypařila z pobřeží u Virginie, kam trojúhelník svou hranicí zasahuje. Sesterské lodě Cyclops – Neresus a Proteus – se ztratily v roce 1941. Mnoho pověrčivých námořníků podléhalo myšlenkám o paranormálních aktivitách. Že by byl Bermudský trojúhelník jednou z bran do pekla? Co když se v něm mýty pojí s vědou?  

 

Čtěte také:

Ničivá síla monstrózních vln: vědci ji dokážou analyzovat. Co odhalil matematický vzorec?

Budou hlubiny oceánů skrývat obří baterie?

Plavková sezóna začíná, ale na těchto plážích bikiny rozhodně potřebovat nebudete! 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Message to Eagle

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...