fbpx


Zveřejněno: 28. 9. 2017

Moderní západní strava, hektický životní styl a prostředí přispívají k tvorbě nejrůznějších zánětů. Jak se jim máme tedy ubránit? Příroda nám naštěstí poskytuje silné prostředky, abychom s nimi mohli bojovat.

Kurkuma zdaleka není jediné koření, které vám při zánětu pomůže. Přinášíme vám proto dalších pět přírodních léků, které by měly být součástí vaší kuchyně.

Kajenský pepř

Nedávná studie odhalila, že záněty v těle snižuje i kapsaicin nalezený v kajenském pepři. Činí tak změnou složení střevních bakterií. Další výzkumy prokázaly, že lidé konzumující větší množství chilli papriček, mají o 13 % nižší úmrtnost. Děti nejsou obecně fanoušky kajenského pepře, takže rozumnou alternativou je mírnější paprika, která obsahuje menší množství kapsaicinu.

chilli shutterstock 341411045

Bylo dokázáno, že lidé, kteří pravidelně konzumují chilli papričky, žijí déle.

Skořice

Kvalitní skořice blokuje aktivitu molekul podporujících zánět. Široce dostupná skořice Cassia obsahuje velké množství kumarinu, jaterního toxinu. Raději byste tedy měli sáhnout po skořici z Cejlonu nebo Srí Lanky, která patří k těm nejlepším. Obsahuje zanedbatelné množství kumarinu. Dosáhnete tak protizánětlivých přínosů bez toxických vedlejších účinků. 

Muškátový oříšek

Olej z muškátových oříšků může zmírnit zánět a snížit bolest stejným způsobem jako například ibuprofen. Oříšek se používá především k ulevení od bolesti při revmatických a artritických bolestech. Je však třeba podotknout, že muškátový oříšek ve vysokých dávkách může způsobit halucinace a být toxický během těhotenství. 

skumpa shutterstock 386149453

Škumpa a její extrakt mají výborné protizánětlivé vlastnosti.

Škumpa

Toto lahodné koření se používaná po celém světě, především pak ve středovýchodní kuchyni. Škumpa je známá pro své léčivé vlastnosti a použití. Výzkum ukázal, že nabízí řadu přínosů pro zdraví, včetně boje proti zánětům, ale je i skvělým antioxidantem. Pomáhá při snižování horečky, funguje skvěle na artritidu, zánět kůže a problémy s dýcháním. Její listy mohou být žvýkány v případě bolestí v krku nebo zanícení dásní a rtů.  

Pepř

Pokud je pro vás kajenský pepř až příliš pálivý, nejspíš rádi uslyšíte, že i ten černý disponuje protizánětlivými vlastnostmi. Je znám jako „král koření“. Černý pepř je ceněn nejen pro svou chuť, ale především pro své antibakteriální a antioxidační účinky. Studie prokázaly, že chemické sloučeniny pepře, zejména piperinu, mohou být účinné při akutním zánětlivém procesu. 

foto: Shutterstock, zdroj: Food Revolution

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...