fbpx

Zveřejněno: 8. 6. 2017

Fanoušci konopí mají důvod k radosti. Světová zdravotnická organizace (WHO) provede první oficiální zhodnocení lékařské hodnoty konopí. Pokud budou jeho výsledky příznivé, možná se zmírní přísná mezinárodní nařízení.

WHO oznámila, že v roce 2017 provede zhodnocení léčebné síly konopí a jeho derivátů. Stane se tak poprvé za 82 let! Dosud byla rostlina mezinárodně zakázaná.

WHO je speciální orgán OSN. Jejím cílem je „dosáhnout co nejvyšší možné úrovně zdraví mezi všemi národy“. WHO hraje hlavní part ve všech otázkách týkajících se globálních zdravotních problémů, sleduje a koordinuje zdravotní péči a veřejné programy zdraví. Jako každý velký orgán je i WHO zahrabána v byrokracii. Proto nemůžeme očekávat, že její rady a doporučení budou založeny na aktuálních vědeckých důkazech. Například její doporučení ohledně výhod a hrozeb konopí vychází z rozhodnutí, které bylo vyneseno před 82 lety Společností národů (předchůdce OSN, která byla založena po skončení první světové války a během druhé světové války prakticky ztratila význam).

konopi

Konopí má dodnes stejnou klasifikaci jako heroin a kokain. Změní se to?

Přezkoumají konopí

Konopí je od roku 1961 klasifikováno ve stejné kategorii jako kokain či heroin. Výbor na přezkoumání konopí má ale pravomoc vydat doporučení OSN, jestli v tomto zákazu pokračovat, zmírnit ho, nebo naopak přitvrdit. „Výbor se skládá ze specialistů z mnoha různých oborů, jako je farmakologie, toxikologie, biochemie či klinická praxe, a výsledky přezkoumání budou založeny čistě na vědeckých důkazech,“ tvrdí Gilles Forte, koordinátor WHO pro politiku a použití zásadních léků. Nejdřív bude provedena předběžná studie, jejíž výsledky budou zveřejněny v letošním roce. Podle Forteho prohlášení „bude předběžná kontrola předcházet mnohem hlubšímu vědeckému výzkumu, a proto může být provedena velmi rychle“. O schválení doporučení bude rozhodovat Komise pro narkotika, skládající se z 53 států. Jejím členem je od konce roku 2017 i Česká republika.

Proč je zakázáno

Jednotná úmluva o omamných látkách z roku 1961 zařadila konopí pod články I a IV, které jsou rezervovány pro nejnebezpečnější omamné látky a zároveň mají malou nebo žádnou zdravotní hodnotu. Proč? Těžko říct. Aktuálně není znám žádný dokument, který by potvrzoval, že je takové zařazení relevantní (WHO tvrdí, že existuje, ale za 80 let ho ještě světu neukázala). Od té doby se mezinárodní status konopí nezměnil, i když mnoho studií už prokázalo, že konopí má přínosné účinky: ulevuje od bolesti, křeči ve svalech a od některých typů epilepsie. Navíc se využívá k paliativní péči (péče o pacienta trpícího nevyléčitelnou chorobou).

konopi4

Z konopí jsou již dnes vyráběny léky

Léky z konopí

Řada expertů v posledních letech urgovala WHO, aby přehodnotila své rozhodnutí ohledně konopí. Přibližně ve 20 zemích (včetně České republiky) lze sehnat konopí kvůli léčebným důvodům. Už teď existují 4 léky vyvinuté z konopí, které si můžete zakoupit ve Španělsku.

Rekreační kuřáci by ale neměli jásat, výzkum bude zaměřen pouze na medicínské výhody konopí. Před rokem totiž WHO vypracovala studii o škodlivých efektech rekreačního užívání marihuany. Navíc, i kdyby doporučení WHO bylo pozitivní, pořád se musíme obávat veta ze strany největších nepřátel konopí – Ruska a Číny.

 Čtěte také:

Pomalý metabolismus? Zkuste konopí! 

Dejte si konopí. Srovnáte hormony

Konopí je vhodným materiálem na spodní prádlo i adeptem na biopalivo

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: SENSI SEEDS

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...