fbpx

Zveřejněno: 16. 3. 2017

Vážně chcete platit za ty nahnilé brambory, unavené saláty a ananasy bez chuti z hypermarketů? Pak jste pravděpodobně závislí na dávce pesticidů a jiných chemických postřiků. Vy, ostatní, kteří chcete mít přehled o tom, co jíte, čtěte dál. Víme totiž, že si můžete jednoduše vypěstovat kvalitnější potraviny z kuchyňských zbytků a hodláme se o to podělit. 

Nejzdravější recepty se skládají z vlastnoručně vypěstovaných ingrediencí, ale ne každý má možnost natrhat si čerstvé plodiny u sebe na zahrádce. Bohatou úrodu však jednoduše sklidíte i doma v obýváku. Odřezky z mnoha druhů zeleniny i ovoce mají schopnost znovu dorůst do surovin, které důvěrně znáte z obchodů, a při správné péči navíc zajistit jejich nekonečný přísun. Regenerační rostlinné vlastnosti uleví skládkám od zbytečného odpadu a vaší peněžence od nesmyslných výdajů.

farmarske trhy shutterstock 152970548

Chcete-li se pustit do recyklovatelného pěstování, vyberte si na základ kvalitní suroviny.

Co byste měli vědět? 

Pokud toužíte po sklizni první jakosti, mějte na paměti, že by i odřezky mateřských potravin měly být co možná nejkvalitnější. Doporučujeme je tedy nakupovat například na farmářských trzích nebo o základní produkty poprosit známé z vesnice. Jen tak budete mít stoprocentní jistotu, že budou výsledné plody bez chemikálií a genetických úprav.  

Potravinové perpetuum mobile bude fungovat na tyto druhy zeleniny: jarní cibulka, cibule, česnek, pórek, celer, petržel, mrkev, římský salát, zelí, řepa, zázvor, brambory a na ovoce typu avokádo či ananas. 

Jak tedy na to? 

Existuje spousta triků jak potravinám vdechnout nový život. Liší se v závislosti na konkrétním typu plodiny. Dvě přísady ale budete potřebovat vždy - vodu a světlo. Pro začátek si můžete vyzkoušet třeba pěstování jarní cibulky. Odkrojené bílé konce s kořínky, které normálně vyhazujete, ponořte do sklenice s vodou a umístěte na slunné místo. Po několika dnech kořínky zesílí a zanedlouho vyraší i mladý stvol. Až budete cibulku při vaření potřebovat, odstřihněte kousek stonku a konec rostliny ponechejte ve vodě, kterou je zapotřebí alespoň 3-4krát týdně měnit za čerstvou. Stejným způsobem vám vyroste i pórek, petržel, citronová tráva a mrkvová nať (ta je výborným zpestřením zeleninových salátů). 

Malinko vyšší level představují řapíkatý celer, římský salát, cibule, česnek, zázvor a brambory. Ke svému životu totiž potřebují i půdu, takže se vybavte vhodnými truhlíky. Odřízněte zhruba jednu třetinu rostliny. Ale pozor! Musí to být spodní část (ta, z které rostou kořeny). Položte ji do mělké mističky s vodou a zhruba po týdnu uvidíte, jak se kořínky rozmnožují a jak vyrůstají zelené lístky či nové natě. Právě v tento okamžik je ideální přesadit vaše zahradnické počiny do hlíny. Pravidelné zalévání je samozřejmostí. 

Časově náročnější je pěstování zázvoru. Uběhne několik měsíců, než si na domácích žních s rodinou pochutnáte, ale výsledek bude stát určitě za to. Nejprve odřízněte takový kousek oddenku, na kterém jsou vidět pupeny, a zasaďte jej do květináče tak, aby směřovaly nahoru. Zázvor udržujte v teplém, slunném a neustále vlhkém prostředí. Cca za tři týdny oddenek vyklíčí a začne růst. Jakmile rostlinka po několika měsících uschne, můžete sklízet a celý proces opakovat. 

ananas shutterstock 418626136

Malinký plod ananasu připomíná exotický květ.

Trpělivost ananasy přináší

Na vlastnoručně “vyrobený” ananas si ovšem počkáte přibližně rok a půl. Toto tropické ovoce vyžaduje velmi teplé prostředí a pravidelné rosení. Nejdříve je potřeba oddělit korunu od samotného plodu. Jednou rukou pevně uchopte rostlinu a druhou otočte růžici do strany. Po odnětí svrchní části s listy odloupněte alespoň 3-4 řady těch nejspodnějších, abyste se vyhnuli nežádoucímu hnití. Celou korunu nechte dva dny prosušit a poté ji umístěte do sklenice s čistou a odstátou vodou tak, aby byla ponořená maximálně na dva centimetry. Vodu ve sklenici je zapotřebí každé 2-3 dny měnit. Za několik dní pustí růžice bílé kořínky. Počkejte si, až zesílí, a zasaďte rostlinu do menšího květináče se směsí zahradnického substrátu. Větší ananasovník budete muset přesadit ještě jednou, ale nádoba by neměla mít větší průměr než 25 centimetrů. Nový plod vyrůstá ze středu květiny a připomíná červený květ. Pokud jej do 18 měsíců nezpozorujete, můžete přírodě malinko pomoci. Vedle ananasovníku položte zralé jablko, zabalte je spolu do igelitového sáčku a na 3 dny přesuňte na stinné místo. Poté pokrývku sejměte a vraťte rostlinu do prosluněného prostoru. Červený květ by se měl objevit do dvou měsíců. 

Foto: Shutterstock 

Tipy redakce

Fotíte? 99 procent fotek, které pořídíte, nikoho nezajímá. Vlastně ani vás

Fotíte? 99 procent fotek, které pořídíte, nikoho nezajímá. Vlastně ani vás

Novinář Chris Taylor na serveru Mashable pregnantně vyjádřil stav , ve kterém se...

Jak připravit dítě o zážitek? Pusťte mu hned po akci video z jeho akce

Jak připravit dítě o zážitek? Pusťte mu hned po akci video z jeho akce

Kamera je úžasný vynález. Dokáže zaznamenat skutečnost a uchovat ji v reálné...

S Tomášem Zimou o roce 2050: Snad nás technika neodlidští a planeta unese

S Tomášem Zimou o roce 2050: Snad nás technika neodlidští a planeta unese

Přiznám se, že jsem tu od promoce nebyl. Tedy nějakých patnáct let. V Karolinu to...


Pokračováním v prohlížení těchto stránek souhlasíte s Podmínkami užití a Pravidly využití Cookies.