fbpx

Zveřejněno: 21. 11. 2017

V dobách Československa byl igelitových tašek nedostatek, jednalo se o "podpultovku" a kdo měl igelitku ze "západního Německa", byl king. Nyní je jich moc, způsobují velké znečištění a snažíme se o jejich omezení. Za rok se po celém světě vyrobí bilion igelitek. Jak se s tím tedy poprat, abychom ušetřili nejen přírodu, ale i naši peněženku?

V dobách socialismu byly velmi populární tzv. síťovky. Lehké tašky, které se vejdou do kapsy a při nákupu se přizpůsobí jeho velikosti. Nevýhodou je nutnost mít alespoň jednu vždy při sobě. V tomto ohledu se staly praktičtějšími levné igelitové tašky, jejichž popularita od revoluce strmě vzrostla.

Jsou k dostání téměř v každém obchodě a splní svou hlavní roli – donést nákup domů. Některé domácnosti je využívají na další nákupy nebo třeba na odpadky. Jejich použitelnost ale není dlouhodobá, protože se rychle poškodí.

Jak plast nahradit?

Naštěstí v dnešní době existuje mnoho možností, jak igelitku nahradit. Vybírat můžeme z populárních plátěných tašek, další jsou vyrobené z recyklovaného plastu, oblíbené jsou retro síťovky nebo různé pytlíčky z bavlny. Všechny lze zakoupit u zahraničních, ale i českých výrobců.

Ty nejekologičtější plátěné tašky jsou vyráběné z bavlny nebo bio bavlny. Obvykle vydrží několik let, mají vysokou nosnost a dají se vyprat. Často je zdobí obrázek, logo firmy nebo citát, ale dají se vylepšit i vlastnoručně. Na některých jsou natisknuté jen obrysy a fungují jako omalovánky pro děti nebo kreativní duše. U nás je distribuuje například Tierra Organica, mezi zahraniční prodejce patří Re-sack.

Tašky vyrobené z recyklovatelných PET lahví jsou další skvělou náhradou igelitek. Například ty od české společnosti Ecozz unesou až 20 kilogramů a mají zip, takže z nich nic nevypadne. Podobné tašky, ovšem z jiného materiálu, se prodávají i v různých obchodech, třeba v drogeriích DM. Dají se složit do malé roličky, která se hravě vejde do kapsy nebo kabelky. Navíc existuje spousta uměleckých variant, jako třeba autoportrét malíře Vincenta Van Gogha.

Do módy se vracejí i síťovky, které vznikly už ve 20. letech minulého století v Československu. Jako český výrobek tašku prodává firma Česká síťovka. Vybírat můžete z různých tvarů i barev.

shutterstock 591621563

Plátěné tašky mají vysokou nositelnost, jsou ekologické a dají se vyprat

Pečivo, ovoce, oříšky…

Potřebujete-li sbalit něco menšího, existuje i náhrada mikrotenových sáčků. Jsou z přírodních materiálů – lehké, pevné, prodyšné a dají se i uzavřít. Hodí se na menší věci jako fazolky nebo brambory.

V Česku je nabízí například firma Frusack, která je vyrábí z organického a plně kompostovatelného vlákna polymléčné kyseliny. Sáčky ale nejsou vhodné pro delší skladování pečiva, které oschne, takže je lepší ho dát do chlebníku nebo třeba povlaku od polštáře.

Aby peněženka neplakala

Každý má doma schované staré tričko, které nenosí, nebo třeba kus záclony. Na internetu existuje spousta video návodů, ve kterých autoři krok za krokem ukazují, jak se taková taška nebo pytlíček vyrábí. Díky tomu vyprodukujeme nejméně odpadu a ještě nás bude hřát dobrý pocit. Spousta věcí se dá kupovat také do krabiček a skleněných nádob, například maso, luštěniny, mouka a podobně. Na nejšetrnější nakupování, tudíž zcela bez obalu, jsou experti v obchodech Bezobalu.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...