fbpx

Zveřejněno: 22. 10. 2017

Ať už jste vegetarián či milovník masa, od listopadu máte možnost v rámci speciální výzvy Rozhodovat se srdcem je snadné doplnit svůj jídelníček o zajímavé a zdravé pokrmy, vyzkoušet si, jaké je stát se na 30 dní veganem, dozvědět se víc o etice a ekolologii a získat zajímavé slevy i další výhody. 

V letošním roce se 1. listopadu na Světový den veganství v České republice opět uskuteční Veganská výzva, do které se loni přihlásilo více než 2000 lidí. V tomto ročníku je zajímavější svým rozšířením o reduktariánskou předehru, kde budou mít účastníci příležitost se během devíti měsíců postupně seznámit s problematikou etiky a ekologie. Tento projekt je zaměřen převážně na stravování, ale je doplněn o další témata každodenní spotřeby, jako je řešení dopravy, materiálů oblečení a podobně.

Reduktariánská část má 9 etap, jejichž součástí je právě Veganská výzva. Jde o podrobný 30denní plán bez živočišných výrobků, kde se účastníci mimo jiné dozví množství zajímavých informací například o fungování trávení, chytrých nákupech či problematice odpadu. Součástí jsou samozřejmě také recepty na každý den a spousty odkazů na zajímavé osobnosti, knihy, přednášky a dokumenty. Oba plány jsou dostupné zdarma a celoročně pod záštitou kampaně Rozhodovat se srdcem je snadné.

shutterstock 413417941

Nejen o veganství či vegetariánství bude letošní Veganská výzva.

O co jde?

"Usilujeme o zlepšení ochrany životního prostředí, přírody a zvířat v co nejširším rozsahu. Naší vizí je harmonický svět, kde lidé žijí a hospodaří moudře, šetrně, spravedlivě a ohleduplně ke zvířatům, k přírodě a celé planetě," říkají Nikola Hurychová a Kateřina Tomanová z Platformy pro udržitelný rozvoj a etiku. Tato společnost se mimo jiné zabývá také dalšími kampaněmi, jako je například Stop sečení srnčat, Stop přepravě zvířat, Nedělej cirkus se zvířaty, Ukončeme norování a další.

shutterstock 304840241

Vizí je harmonický svět, kde lidé žijí a hospodaří moudře, šetrně, spravedlivě a ohleduplně ke zvířatům, k přírodě a celé planetě Zemi.

Cílem této výzvy je ukázat, že nezáleží na tom, zda jste vegetarián, vegan či "masožrout" a jak "ekologicky" se chováte. „Označení vegan by nemělo lidi rozdělovat (na vegany a ostatní), ale spojovat tím, že každý z nás používá denně veganské výrobky, jen v jiné míře," uvádějí autorky výzvy. Na každém z nás záleží a svou volbou při nákupech máme možnost ovlivnit spoustu věcí a někdy i malá změna může znamenat hodně.

Získejte výhody

Aby byl váš vstup do světa šetrných výrobků co nejjednodušší, na celý listopad je pro registrované účastníky připraveno mnoho slev a výhod. Aktuální informace najdete na Facebooku. Na stránkách kampaně navíc máte možnost přečíst si příběhy lidí, kteří jsou v tom s vámi.

Pokud si přejete projekt podpořit i jinak, můžete přispět finančním darem na portálu Darujme.cz, nebo přímo na bankovní účet spolku PURE (Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku).

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...