fbpx

Zveřejněno: 2. 10. 2017

Tržní cena potravin, které se na světě za rok vyhodí, odpovídá HDP Švýcarska. Podstatnou část z toho tvoří takzvaná křivá zelenina, tj. ta, která neodpovídá estetickým standardům, a tudíž často zůstává nevyužitá.  

Ošklivá zelenina, o kterou nákupní řetězce většinou nestojí, může v závislosti na ročním období a počasí tvořit až 40 % úrody. Přestože její výživová hodnota je stejná jako u běžných plodů, zůstává většinou nevyužitá na polích či končí v kontejnerech.

Na vzhledu nezáleží

Problematice plýtvání v zemědělství i jinde se v naší zemi věnuje iniciativa Zachraň jídlo, která se proslavila svou první úspěšnou akcí Hostina pro tisíc. Na Václavském náměstí byli návštěvníci pohoštěni potravinami, které by jinak byly znehodnoceny. O dva roky později začali tito nadšenci vyjíždět na pole v rámci projektu Paběrkování, kde zachraňovali zeleninu nevyhovující svým vzhledem, a dále ji posílali potravinovým bankám. Letos na svém Jam session uvařili 1000 skleniček džemu z ovoce, které by jinak přišlo vniveč.

I mnoho dalších aktivit společnosti zaznamenalo úspěch, například díky kampani Jsem připraven se podařilo křivou zeleninu propašovat do obchodních řetězců, jako je Penny Market, Rohlik.cz či Tesco, které ji ve vybraných pobočkách prodává pod označením „Perfectly Imperfect.“

etnisvet

Suterén krásné restaurace Etnosvět dýchá nezapomenutelnou atmosférou, ve které se mísí chutě celého světa.

Stop plýtvání

Neplýtvá se ale jen na polích. Až polovina zbytečně vyhozených potravin pochází z domácností, které jsou zodpovědné za 47 milionů tun potravinového odpadu. Jen v České republice vyhodí každý obyvatel ročně až 80 kg jídla. Jak to zastavit?

Na webových stránkách Zachraň jídlo najdete rady, jak se zbytečnému vyhazování potravin vyhnout. Vždy pečlivě plánujte nákupy, také rozlišujte mezi datem spotřeby a lhůtou minimální trvanlivosti, po jejímž vypršení je potravina stále nezávadná. Snažte se také odolat nákupu výhodných množstevních balení.

Na problematiku ohledně zbytečného vyhazování křivé zeleniny se kromě výše zmiňovaných společností také rozhodla upozornit etická restaurace Etnosvět, která z „ošklivých“ plodin bude vařit 2. 10. u příležitosti Světového dne vegetariánství.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...