fbpx

Zveřejněno: 17. 9. 2017

Chcete se dovědět víc o ekologickém zemědělství, vlivech změny klimatu, záborech půdy, důsledcích nadměrného rybolovu a využívání chemikálií při produkci potravin? Anebo o tom, jaká pozitiva by mělo zařazení hmyzu do našeho jídelníčku? Tak vyrazte mezi 21. a 24. zářím do kina.

V kině BIO OKO a ve Studiu ALTA v Praze 7 proběhne v tomto termínu 7. ročník festivalu  Země na talířiPřipravených je šest dokumentárních snímků v české premiéře, které se stejně jako festival ptají, zda s vírou v současnou i budoucí funkčnost našeho potravinového systému sázíme na iluze, nebo tyto iluze dokonce sami vysazujeme.

Festival se vydává do různých a často kritických oblastí systému produkce a spotřeby potravin a snaží se nalézat odpovědi i možná řešení. Letošní ročník probíhá ve třech městech. V Olomouci proběhne po pražském uvedení ve dnech 9. a 10. října a v Ostravě 21. a 22. října.

Trailer k filmu Potraviny v jiném světle

Téma udržitelného rozvoje a funkčního potravinového systému, který je odpovědný z hlediska sociálních i environmentálních dopadů, je v dnešní době kritické. Světová populace roste, zdrojů nepřibývá. I proto, více než kdy předtím, potřebujeme systém výroby a spotřeby potravin, který zajistí dostatek jídla pro sedm a půl miliardy lidí nyní, ale zachová i zdroje pro budoucí generace. 

Šest snímků v české premiéře mají divákům otevřít oči a zároveň je zavést na dobrodružnou cestu poznání po celém světě.

Trailer k filmu Koloběh jedů

Po každém z filmů následuje debata s hosty, kteří se u nás daným tématem zabývají a nabídnou divákům hlubší kontext i českou perspektivu. Například téma udržitelného rybolovu přiblíží Jan Freidinger z Greenpeace, souvislosti změny klimatu a zemědělství Alexander Ač z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR, problematiku používání chemických látek v zemědělství Miroslav Šuta, expert v oblasti vlivu životního prostředí na zdraví a ekologický publicista, zemědělství u nás pan Martin Charvát z oddělení ekologického zemědělství na MZe

Festival Země na talíři je jediný svého druhu v Česku, který upozorňuje na klíčové otázky výroby a spotřeby potravin dnes a v budoucnosti u nás i na druhém konci planety. Proč je téma důležité?  V roce 2050 populace vzroste z dnešních 7,5 miliardy osob až na 10 miliard. Poptávka po potravinách tak stoupne až o 70 %, jedna třetina vyprodukovaných potravin se přitom vyplýtvá. Lidé v České republice žijí tak, že bychom potřebovali 2,8 planety. Další podrobnosti o festivalu naleznete na facebooku.

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...