fbpx

Zveřejněno: 6. 7. 2017

Bude to nemilosrdný boj a varujeme vás, že poteče krev! Hmyz už nás obtěžoval moc dlouho a je na čase se ho zbavit. Vyhlaste mu s námi válku.

Letní noci máme spojené se stanováním, spaním při otevřeném okně a posezením až do pozdních hodin. Vše má ale bohužel i svoji stinnou stránku, a proto nás v prázdninovém období čekají také ataky všudypřítomného hmyzu. Hlavní „hmyzí“ sezona začíná s prvním oteplením, a pokud počasí přeje, společnost nám zástupci této říše dělají až do pozdního podzimu. Kromě nepříjemného bzučení a šimrání jsme však dlouhodobě vystaveni i zdravotním rizikům. Jak se tedy vypořádat s hlavními hmyzími škůdci?

Mravenci mají dobrý čich

Při boji s mravenci jednoduše zaútočte na jejich čich. Nevoní jim prášek do pečiva, skořice, máta, majoránka, hřebíček, pepř či pálivá paprika. Pro lepší účinek udělejte z uvedeného koření směs s vodou, citrónem či octem. Místo, kudy mravenci chodí, pravidelně potírejte. Pamatujte, čím větší koncentrace, tím lépe. Ocet je účinnější než citron. Citrus ale zase tolik nezapáchá. Další možností je bílý prášek proti mravencům, který se přímo aplikuje na cestičky. Opět působí jako pokrmové lákadlo, mravenci prášek nabalí na své tělo a odnesou do hnízda a kolonii postupně vyhubí.

hmyz shutterstock 342282746

Nejdůležitější zásadou je odstranit klíště co nejdříve, což znamená nejdříve ho najít. Pravidelná pečlivá prohlídka celého těla po návratu z přírody či jen zahrady by měla být samozřejmostí.

Krvelačné klíště

Klíšťata představují především velké zdravotní riziko. Na jejich odpuzení proto neváhejte ihned použít repelenty. Sáhněte ale raději vždy po variantě bez DEET. To je totiž chemická látka, o které se již řadu let vedou diskuse, zda je toxická či nikoliv. Opravdu byste si toto chtěli dát na kůži? Příště až půjdete do lesa, raději se obrňte fenyklem, tymiánem a levandulí. 

Repelenty obsahující účinnou látku permethrin se aplikují pouze na oblečení, nepoužívejte je přímo na pokožku. „Ošetřené oblečení nechte nejdříve oschnout. Permethrin je toxický pro kočky, pokud tedy vlastníte tohoto čtyřnohého mazlíčka, raději ho nepoužívejte anebo si dejte pozor,“ radí René Šostý z BENU Lékárny Roudnice n. Labem. Nejdůležitější zásadou je odstranit klíště co nejdříve, což znamená nejdříve ho najít. Pravidelná pečlivá prohlídka celého těla po návratu z přírody či jen zahrady by měla být samozřejmostí.

Jakmile se zešeří

Se západem sluníčka přichází nejen tma, ale také útoky hladových komárů. Výbornou ochranou je lehké (lněné) a naškrobené oblečení. Běžné turistické vybavení a většina textilních materiálů nejsou pro komáry vážnou překážkou, lehce je propíchnou. Těžko už se ale dostanou přes voskované plátno nebo speciální svršky už z výroby opatřené chemickou bariérou. Děláte-li oheň, přihazujte do něj aromatické koření nebo byliny, jako třeba hřebíček, kuličky pepře, sušený česnek, levanduli.

Ovádi u vody

Po jejich útoku nám na těle mohou zůstat trvalé následky v podobě zbytnělé tkáně či drobných jizviček. René Šostý doporučuje jako prevenci použít zvýšení dávky vitaminu B, který ovády odpuzuje, stejně jako česnekové či třezalkové aroma. Štípnutí tímto hmyzem bolí, napadené místo se musí chladit a citlivější jedinec by si měl aplikovat mast s antibiotiky. Na ochranu se používají repelenty ve spreji.

hmyz shutterstock 586029308

Chcete-li se alespoň trochu vyhnout štípancům, dejte si pivo. Vitamín B zde totiž opět funguje lépe než repelent

Blechy nejen v kožichu

Poštípání od blechy je nepříjemné, svědí a nutí ke škrábání. Jenže tím ohrožení zdraví ze strany těchto skokanů zdaleka nekončí. Blechy přenáší nemoci zejména na zvířata, vzácně se může přenos objevit i u člověka. Na lidi blechy také rády jdou a dokážou pěkně potrápit. Jestliže se jich chcete zbavit, je nutné je vymýtit všechny, pokud jich totiž jen pár zapomenete, zase se rozmnoží. Zablešené zvíře nejprve důkladně vykoupejte s antiparazitním prostředkem. Vyperte jeho pelechy a všechny textilie, se kterými mohlo přijít do styku (polštáře, deky, povlečení aj.). S výběrem antiparazitních produktů pro zvířata vám dokážou poradit také lékárníci. Pokud se blechy již rozmnožily, použijte ještě deratizační prostředek. A chcete-li se alespoň trochu vyhnout štípancům, dejte si pivo. Vitamín B zde totiž opět funguje lépe než repelent. 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...