fbpx

Zveřejněno: 3. 7. 2017

Straší nás tím, že se vyčerpají zásoby ropy. A až se tak stane, dojde na války a přetahování o moc. Ale ono to tak vůbec nemusí být...

Společnost Plant-e1 vychází ze zákona, že pokud někde probíhá cyklicky opakovaný proces, lze jej využít k výrobě energie a zaměřili se na fotosyntézu vodních rostlin. Tedy na proces, který probíhá každodenně a nabízí z hlediska energetiky velmi zajímavé možnosti.

Fotosyntézový reaktor

Při fotosyntéze vodní rostliny přeměňují vodu, vzduch a sluneční záření v cukr, který zčásti využijí pro vlastní růst a zbytek vyloučí kořenovým systémem. Uvolněný cukr se usadí na dně, kde při rozkladu uvolňuje protony a elektrony. A díky zavedení elektrody do půdy pak můžeme sbírat energii. Z jednoho metru pěstební plochy tak za rok můžeme získat až 30 kilowatthodin. Jedná se o první úspěch s touto technologií. Ředitel společnosti Marjolein Helder vidí v této metodě velkou budoucnost. Lidé budou moci vytvářet elektrickou energii u svého domova. Sami. Bude stačit prvopočáteční a jistě nijak výrazná investice. 

ropa fotosynteza shutterstock 290774885

Při fotosyntéze vodní rostliny přeměňují vodu, vzduch a sluneční záření v cukr, který zčásti využijí pro vlastní růst a zbytek vyloučí kořenovým systémem. Uvolněný cukr se usadí na dně, kde při rozkladu uvolňuje protony a elektrony.

A nyní stojíme před zvláštní otázkou

Proč do této a mnoha dalších podobných technologií vlády celého světa neinvestují první i poslední finanční rezervy, které mají? Proč takové technologie nepoužívají ty nejlepší mozky světa? Proč podobné technologie vyvíjí soukromá firma? Je přeci v zájmu každého státu, aby svým lidem předal řešení, které je zbaví nejistoty tváří v tvář klimatickým změnám. 

Je značně pokrytecké dělat klimatické summity, bouřit od řečnických pultíků o neudržitelném stavu ekologické rovnováhy planety a vyzývat ostatní země ke snižování emisí. A pak za dveřmi jednací síně podepsat rezoluci o válečném útoku na nějakou nebohou zemi, která má tu smůlu, že se na jejím území nachází naleziště ropy.

Proč tomu tak je?

Kvůli ropě drží korporátní politický systém celé lidstvo pod krkem jako rukojmí. Pokud by mohl každý mít na zahradě pár metrů čtverečních s vodními rostlinami, které by vyráběly elektrickou energii, nezbylo by z nátlakového politikaření korporací prakticky nic. Jejich předmět, díky kterému nabyly takovou moc, by byl k neužití. Ale ta lačnost po moci, ta touha po penězích a po svázání celého lidstva do závislosti, ta jde ruku v ruce s korporacemi. Ty ovšem nikdy nejednají pod diktátem čistého svědomí a humanity, ale za cílem zisku. Ať už finančního, nebo mocenského.

ropa fotosynteza shutterstock 22722853

Co by se stalo, kdybychom přešli na tento druh energie? Nastala by panika a pravděpodobně i finanční krize.

Co by, kdyby

Ovšem co by nastalo, kdyby se teď, v tomto okamžiku, mohlo přejít kompletně na výrobu elektřiny z vodních rostlin? Zhroutily by se energetické kolosy. Velmi výrazně by poklesly výnosy ropných společností. Nastala by panika na burzách. Vybujela by finanční krize. Došlo by k nepokojům. Ne-li k válkám. 

Protože u kormidla jsou ruce korporací, které z energetické závislosti lidstva sají svou zdánlivě neochvějnou moc. A tyto ruce kormidlo nepustí dobrovolně. Buďto s ekologickými následky nedozírných rozměrů přečkáme do doby, kdy dojde uhlí i ropa, a přejdeme nenásilně na výrobu energií jiným způsobem, nebo se poddáme vývoji technologií, které jsou už nyní schopné ropu i uhlí s přehledem prakticky kompletně nahradit. Ale pak si budeme muset místo u kormidla vybojovat.

Politika vs. evoluce

V hledáčku pozornosti každého státu by měly být nové technologie, které zohlední jak blaho lidstva, tak ekologický přínos pro planetu. To by ovšem politika nesměla podléhat zájmům korporací. 

Lidé jsou připravení na to, přijmout jiný způsob života. Zodpovědný, slušný, ohleduplný k naší zemi i ostatním lidem. Jsou připraveni nalézt nové dimenze soužití. Ale jsou tlačeni korporátním systémem nekonečného požírání sebe i okolí k sobectví a slepotě.

Ale přemlouvejte stát, aby šel proti sobě a zruinoval energetický kolos ČEZ, u kterého je většinovým vlastníkem a jehož provoz mu vydělá nějaké ty miliardy navíc. Nebude naslouchat s nadšením. A proto zůstane alternativní výroba elektrické energie alternativou. Ne proto, že je neefektivní, jen se čeká, kdy dojde ropa a uhlí. Teprve pak se stane dominantou. 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...