fbpx

Zveřejněno: 25. 6. 2017

Dvě třetiny z 50 miliard hospodářských zvířat chovaných každoročně na světě tráví život v průmyslových velkochovech. Tyto systémy intenzivní živočišné výroby jsou založeny primárně na snaze vyrábět obrovská množství zdánlivě levného masa, mléka a vajec.

Taková produkce má ale alarmující skryté náklady. Zvířata jsou vnímána jako výrobní jednotky a nakládá se s nimi jako s komoditami, což dosvědčují i názvy oddělení odboru živočišné výroby na našem Ministerstvu zemědělství – oddělení komodit skotu a krmiv a oddělení komodit zvířat. Průmyslové velkochovy jsou navíc silně závislé na velkém množství vzácných zdrojů, jako je voda, energie, léky a obilniny v podobě krmiv.   

Lidé se zvířaty soupeří o potravu

Průmyslové velkochovy škodí nejen zvířatům v nich chovaným, ale mají celou škálu negativních dopadů od klimatické změny po biodiverzitu a od antibiotické rezistence po ztrátu potravní bezpečnosti. Intenzivní zemědělství je příliš často obhajováno jako levný a efektivní způsob výživy lidstva. To je však od pravdy na hony daleko! Z každých 100 kalorií poživatelných pro člověka a zkrmených zvířaty získáme v podobě masa, mléka nebo vajec pouhých 30 kalorií, což znamená 70% ztrátu!

shutterstock 515541991

Otřesné podmínky nejsou vzácné...

Náprava je nutná

„Získal jsem přesvědčivé důkazy, že jestli včas něco neuděláme, nastane výrazně chudší krajina, epidemie chorob, nezdravé jídlo a rostoucí světový hlad! Naštěstí jsem také zjistil, že to tak dopadnout nemusí,“ píše ve své knize FARMAGEDON: SKUTEČNÁ CENA LEVNÉHO MASA Philip Lymbery, ředitel mezinárodní organizace Compassion in World Farming, která již 50 let zkoumá negativní dopady průmyslové živočišné výroby a usiluje o její náhradu udržitelnými a etickými způsoby chovu hospodářských zvířat. 

Průmyslové velkochovy jsou jedním z největších problémů naší doby. Vypořádat se s ním je těžký úkol, ale představuje jedinečnou příležitost vyřešit najednou pár nejnaléhavějších ekonomických, environmentálních a etických výzev na světě. Pro nasycení lidstva nyní i v budoucnu nutně potřebujeme nalézt přístup založený na zdravém selském rozumu. Takový přístup ukončí potravní konkurenci mezi lidmi a hospodářskými zvířaty. Nutně potřebujeme revoluci v zemědělské a potravinářské výrobě, aby nám zajistila zdravé a dostupné potraviny pro všechny, vyrobené v zemědělských systémech, které jsou: bezpečnější, protože podporují zdraví a životní pohodu lidí i hospodářských zvířat, spravedlivější, protože podporují obživu na venkově, a tím odstraňují chudobu, a zelenější, protože chrání planetu a její vzácné přírodní zdroje.

foto: Shutterostock, zdroj: Farmagedon

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...