fbpx

Zveřejněno: 13. 6. 2017

Čeští vědci vymysleli způsob, jak přeměnit použitý fritovací olej na bioplast. Nová technologie, která už získala i prestižní ocenění, nyní dobývá Čínu i Spojené státy a má hodnotu asi 24 miliard korun.

Vědcům z Vysokého učení technického v Brně trvalo dlouhých 11 let, než nalezli způsob, jak vyvinout technologii na využití použitého fritovacího oleje. Snaha se však vyplatila a nyní míří i na zahraniční trhy. Přibližně 30 fabrik vznikne v Číně, která je považována za největší světový trh s bioplasty i odpadním olejem, zájem však už projevily i Spojené Státy, konkrétně 17 investorů včetně města New York, společnosti Whirlpool nebo Apple. Investice do jedné továrny činí 50 milionů eur, takže k samotné realizaci dojde nejspíše až za několik let.

fritovaci olej shutterstock 404091001

Českým výzkumníkům trvalo 11 let, než vyvinuli technologii na využití použitého fritovacího oleje. O výsledek mají nyní zájem i takové firmy jako Apple nebo Whirlpool.

Technologická inovace roku

Technologie Hydal získala ocenění za technologickou inovaci pro rok 2015 od prestižní analytické agentury Frost & Sullivan. Jedná se o první biotechnologii na světě, která k výrobě polymeru využívá odpadní zdroje v průmyslovém měřítku bez použití potravinových zdrojů, jako jsou cukr, škrob nebo kukuřice.

Vznik přírodního polyesteru

Při výrobním procesu Hydal probíhá fermentace, při níž jsou mikroorganismy krmeny použitým fritovacím olejem, a poté produkují PHA neboli přírodní polyester. Když je dosaženo požadovaného nárůstu PHA, tento bioplast se izoluje a ekologicky vyčistí. Proces trvá tři dny, během nichž lze ze stolitrového reaktoru vyrobit až tři kilogramy polymer. I druhotný materiál, který při procesu vzniká, je dále využitelný.

olej shutterstock 304167302

Použitý olej doporučují odborníci přelít do plastových lahví a odnést do některého ze sběrných dvorů.

Současná situace v Čechách

Ze všech olejů, které vidíme vyrovnané v supermarketech, se dříve či později stane poměrně problematický odpad. Tuk totiž při ochlazení vytváří hrudky, které na sebe v odpadních rourách nabalují další nečistoty a postupně je ucpávají, urychlují korozi a následně narušují proces čištění v čističkách odpadních vod. Jak tedy s tuky zacházet? Menší množství tuků, například z pánve, je možné nechat vsáknout do ubrousku a poté vhodit do směsného odpadu. U většího objemu doporučují odborníci olej přelít do PET lahve a zanést do sběrného dvora či kontejneru, kterých už jsou v Čechách stovky, například v Praze, Českých Budějovicích, na Ostravsku i Plzeňsku.

Čtěte také: 

Nic nevyhazovat! Vytvořte si z odpadu super hnojivo

Vědci vyvíjejí bioplast z otrub. Za pět let budeme mít první produkty

Nerecyklujte plastové lahve, místo toho je snězte!

foto: Shutterstock, zdroj: Hydal Corporation

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...