fbpx

Zveřejněno: 7. 6. 2017

Nové studie vedené Donem Melnickem tvrdí, že počet druhů rostlin a živočichů na pokraji vymření je mnohem větší, než se předpokládalo. Za podceňování současné situace mohou nepřesné údaje Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN). Kde udělali experti chybu?

IUCN využívá ke svému výzkumu geografické mapy. Tyto mapy popisují rozložení různých druhů živočichů v různorodých oblastech. Dle nich se vyhodnocují jednotlivá stanoviště, v nichž by se mělo životu dařit. Melnick uvádí, že je mnohem více volně dostupných informací o jednotlivých druzích a oblastech, které jsou mnohem přesnější. Díky nim získal daleko lepší obraz o současné situaci.  

shutterstock 439561498

IUNS má červený seznam, který se zaměřuje na ohrožené druhy živočichů.

Proč se v IUCN spletli?

IUNS vytváří pomocí map geografické hranice s jednotlivými pozorovanými druhy. Mají červený seznam, který je zaměřený na divoké druhy živočichů. Ti dostávají statusy: zranitelný, ohrožený a kriticky ohrožený. Na tom závisí přesnost výsledných dat. Mezinárodní unie pro ochranu přírody však zkoumá převážně nevhodná prostředí. To vede ke špatným propočtům ohledně jednotlivých populací a špatným odhadům. Díky tomu je pak problém podceňován. 

Melnickův žák Vijay Ramesh a další dva výzkumní pracovníci z Indie studují ve Spojených státech. Společně dokázali nepřesnost informací IUNS. Toho docílili tím, že si vzali informace z největší světové vědecké databáze a shromáždili volně dostupné údaje o klimatu, vegetaci i ekologii. Předmětem jejich bádání byly mapy IUNS zaměřené na 18 endemických druhů ptáků. Tito ptáci dostali různé úrovně stupňů ohrožení. 

Nové údaje jsou přesnější 

Poté, co Melnick a jeho tým shromáždili veškeré údaje, předali tyto informace místním odborníkům. S postupným vyhodnocením všech dostupných údajů byl vytvořen přesný profil – v jaké výšce se každý druh nachází, v jakých teplotních podmínkách a typech vegetace. To týmu umožnilo určit nové geografické hranice každého druhu. Mnohem přesnější než ty, které vymezili v IUNS.

ptaci shutterstock 180568136

V mapách Mezinárodní unie pro ochranu přírody mělo 17 druhů ptáků nevhodně zvolené biotopy.

Ohrožení ptáci 

Nové studie uvádějí, že pro 17 z 18 druhů ptáků měly mapy IUNS nevhodně zvolené biotopy. Podle nových poznatků by měl být stav rizikového ohrožení nejméně pro 10 z 18 druhů zvýšený. Aktuální studie prokazuje účinnost nového druhu práce s vyhodnocováním rizik v přírodě. Využívání volně dostupných digitalizovaných a georeferencovaných dat spolu s údaji vědecké databáze a geofyzikálními informacemi může tvořit přesné, sofistikované statistické modelování. To může být aplikováno na rostlinné i živočišné druhy celého světa tak, aby IUCN mohli přesně propočítat skutečná rizika ohledně odlišných druhů v různých oblastech. 

Čtěte také: 

Nalétají denně stovky kilometrů a spí a páří se v letu. Kdo jsou tito záhadní ptáci?

Budoucnost plic naší planety nemusí být tak ztracená. To tvrdí nové výzkumy deštných pralesů

I ptáci jsou dnes bezdomovci, jak je to možné? 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...