fbpx

Zveřejněno: 20. 11. 2017

Kruhové domy v sobě kombinují eleganci majáku a robustnost hradních věží. Jsou nadčasové a ukrývají v sobě zvláštní přirozenou sílu, která lidi přitahuje. A přitom se staví už od pradávna.

Jistě vás napadnou příklady známých kruhových staveb. Koloseum v Římě. Royal Albert Hall v Londýně. Capitol Record Tower v Los Angeles. Kruhový design přitom patří k nejstarším formám účelového přístřešku. Využívali ho například Eskymáci – svá iglú si stavěli na loveckých výpravách, aby se ochránili před krutými větry Arktidy. Život ve střední Asii se po celé 3 tisíce let točil kolem jurty. Tento zpola stálý stan se skládal z dřevěného kruhu s plstěným obalem. Severoameričtí indiáni zase žili v tee-pee, kónických stanech, které chladily v létě a hřály v zimě. Navahové si stavěli hogany – kruhové trámové konstrukce pokryté hlínou.

Proč ale právě kruh? „Protože oválný tvar – vejce, země, kmeny stromů a kameny – je to, co viděli všude okolo v přírodě. A jako obvykle, Matka příroda to ví nejlépe. Z nějakého šikovného přirozeného důvodu jsou kruhové domy pohodlnější, energeticky úspornější a bezpečnější – zvláště pokud zkombinují starodávný tvar s moderními materiály,“ napsala architektka a designérka Rachel Ross.

Podobný názor zastával i americký architekt R. Buckminster Fuller. Když se ho zeptali, proč má mít jeho nová stavba kruhový tvar, odpověděl: „Proč ne? Jediným důvodem, kvůli němuž jsme celé ty roky stavěli obdélníkové domy, byl ten, že s dostupnými materiály jsme nemohli udělat nic lepšího. S moderními materiály a technologiemi můžeme na domy aplikovat stejnou účinnost inženýrství, kterou aplikujeme na závěsné mosty a letadla.“

shutterstock 576923239

Capitol Record Tower v Los Angeles

Výhody kruhových staveb

V čem je kruhový design tak unikátní? Oproti klasickým obdélníkovým stavbám má několik speciálních výhod.

Kruhové stavby jsou aerodynamické – vzduch do budovy nenaráží, ale proudí kolem ní, což snižuje tepelné ztráty a zatížení větrem. Jsou energeticky efektivní – stavba má méně mrtvých prostor (rohů), v nichž by se hromadil studený vzduch.

Mají lepší akustiku – vnitřní křivky změkčují zvuk a zaoblený exteriér rozptyluje nechtěné zvukové vlny kolem budovy. Jsou pevnější – díky své jedinečné konstrukci jsou kruhové stavby silnější a nabízejí lepší ochranu před zemětřesením, bouřkami a silným sněhem. Konečně jsou také levnější – kruhové stavby spotřebují o 15–20 % méně podlaží, zdí a střešních materiálů než obdélníková konstrukce o shodné velikosti. To umožňuje zanechat menší ekologickou stopu a vytvořit více životního prostoru za menší cenu.

shutterstock 146587319

Royal Albert Hall v Londýně

Rovnováha „venku“ a „vnitřku“

Pokud jde o návrh domu, základním pravidlem je, že jednodušší tvar je mnohem udržitelnější než komplexní tvar. Ze všech tvarů má kruh nejkratší hranice v poměru k využité oblasti. Na každou podlahovou plochu má kruhový dům kratší stěny, proto se na něm spotřebuje méně materiálu. Dalším nejefektivnějším tvarem je čtverec a hned po něm obdélník.

David Raitt, tvůrce jurt, řekl: „Kruhové bydlení nabízí rovnováhu venku a vnitřku. Je ohleduplné k životnímu prostředí a okolnímu prostoru, ale nabízí i pohodlí a teplo domácího krbu.“

Abychom ale byli spravedliví, kruhové stavby mají i své nedostatky. Primárně, standardní nábytek prostě nepřirazíte ke stěně. Kvůli tomu obvykle ztrácíte část vnitřních prostor. Tento problém vyvažuje nábytek na míru, který dnes už snadno seženete. Dům 21. století postavený z moderních materiálů může být bezpečný, energeticky úsporný dům s budoucností, který žije podle designu prověřeného staletími.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...