fbpx

Zveřejněno: 20. 7. 2017

Robotická revoluce je tu. Jsme svědky zrodu nového živočišného druhu. Ať už se nám to líbí, nebo ne, roboty dnes potkáváme na každém rohu. Každý z nás už asi zaznamenal automatické vysavače, mechanické ruce v továrnách nebo drony, které samy natočí superkvalitní videozáznam, zatímco vy sami si bez starostí užíváte adrenalinový sjezd na lyžích. Nezávisle na lidech vykonávají práci, která je nebezpečná, “špinavá”, nebo třeba jen monotónní. Za pár let se jejich nástupci můžou starat i o vaše stárnoucí či nemocné příbuzné. 

Roboti jsou součástí naší kultury už celou stovku let, i když tomu tak dlouho bylo jen v oblasti sci-fi literatury. Jejich masivní průnik do denodenního života každého z nás v posledních desetiletích umožnil především rozvoj jemné mechaniky, automatizace a počítačových systémů. Díky obrovskému rozvoji chytré elektroniky v posledních letech se výroba robotů také drasticky zlevňuje

robot shutterstock 169002578

Roboti jsou v lidském povědomí už poměrně dlouho, i když nejdříve byli jen hlavními hrdiny sci-fi knížek.

Létající vozy, které nemusíte řídit 

Smělé plány firem jako Amazon nebo Google, které se například chystají na masivní nasazení dronů v oblasti doručování zásilek, se tento trend ještě dále prohlubuje. Vždyť už i v České republice se tyto “inteligentní” kvadrokoptéry stávají spotřebním zbožím. Na letošní léto například oznámil čínský výrobce dronů EHang pro dubajské představení komerční letky osobních “létajících vozů”, které unesou pasažéra do váhy 118 kg (dokonce ani nemusí řídit) a s ním i jedno menší příruční zavazadlo. Už na konci loňského roku měl prý za sebou tento model 200 úspěšných letů. 

Chirurgové budoucnosti

Různé typy robotů dnes zvládají všechny běžné lidské úkony a díky propojení skrze cloud a následnému okamžitému sdílení dat, která dokáží vyhodnocovat výrazně rychleji než lidé, nás nechávají v mnoha oblastech daleko za sebou. Zanedlouho by mohli být nejlepšími chirurgy a ještě k tomu jen za cenu elektrické energie. Tato pokročilá forma umělé inteligence se uplatní nejen při letu na Mars, ale i při operacích na Zemi, kdy půjde o záchranu života.  

Skákající roboti

Pokud se bavíme o robotice, nelze nezmínit americkou společnost Boston Dynamics a její poslední novinky. Ať už jste o nich slyšely nebo ne, vítejte ve světě science-fiction, který se stává realitou. Atlas, SpotMini nebo Handle jsou posledními ukázkami z této továrny na sny o budoucnosti. Zvládají běžný pohyb po schodech, piruety, skoky, ale i jemnou motoriku. Udrží balanc na nerovném povrchu a unesou desítky kilogramů zátěže. Jsou zruční, rychlí a velmi učenliví. 

Autor: Martina Tůmová

Nenechte si ujít přehlídku nejnovějších technologií Future Port Prague. Kdy a kde se bude konat, se dozvíte přímo zde

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...