fbpx

Žák páté třídy Bishop Curry z Texasu přišel na nápad, jak do auta, kde se nebezpečně zvedne teplota, začít pouštět studený vzduch

Zveřejněno: 4. 7. 2018

Rodiče jsou občas nepoučitelní. I letos v Česku média zaznamenala několik případů, kdy nechali malé dítě v rozpáleném autě, zatímco si "jen" odskočili na nákup nebo vyřídit nějakou "důležitou" věc. Na Slovensku takhle zemřela malá dívka, kterou dědeček nechal v autě. Dívka v něm podle záchranářů zůstala celý den. V Nitře, kde se případ stal, bylo ten den 37 stupňů.

Související…

Geniální středoškolačky vymyslely zbraň proti znásilnění
Lucie Osmanská

K tragédii může dojít během pár minut, neboť dětské tělo se ohřívá třikrát až pětkrát rychleji než organismus dospělého člověka. Jedenáctiletý chlapec z USA loni přišel s řešením, které může těmto situacím předejít. 

S nápadem přišel Bishop poté, co zemřelo v přehřátém autě šestiměsíční miminko jeho sousedů.

Žák páté třídy Bishop Curry z města McKinney v Texasu vymyslel zařízení nazvané Oasis. Jedná se o důmyslný přístroj, který sleduje teplotu v autě. Jakmile se dostane na vysokou úroveň, začne Oasis vypouštět studený vzduch a současně upozorní rodiče  přes jejich telefon prostřednictvím komunikačního systému.

Přístroj chce Toyota

Pakliže nebudou reagovat, zkontaktuje zařízení nouzovou linku 911. S tímto nápadem přišel Bishop poté, co zemřelo v přehřátém autě šestiměsíční miminko jeho sousedů.

„Někdy děti usnou a jsou opravdu potichu, takže když pospícháte z práce domů, nebo si rychle nakoupit do obchodu, chápu, že na ně může někdo zapomenout,“ řekl Bishopův otec. Pracuje jako inženýr Toyoty a svému synovi pomáhá se zařízením především po technické stránce. Automobilka už se začala o celý projekt velmi zajímat, a dokonce pozvala Bishopa na konferenci bezpečnostních systémů v automobilech. Přístroj má být připojen k dětské autosedačce. Díky vestavěným senzorům dokáže rozeznat, zdali je dítě uvnitř.

 

Na stránkách GoFundMe se Bishopovi s otcem podařilo na vynález vybrat více než 24 tisíc dolarů. Peníze poslouží k sestrojení zařízení a k zabezpečení jeho patentu.

Zahlcený rodič

Podle statistik zemřelo v USA od roku 1998 v přehřátých vozidlech přibližně 712 dětí. V roce 2016 to bylo 39 dětí, což v Americe představuje nejvyšší číslo za poslední tři roky. I čeští záchranáři čas od času musí zasahovat a vytahovat z rozžhaveného pekla děti i psy. V červnu se otec tříleté holčičky rozčiloval, proč mu záchranáři ve Strážnici rozbili okénko u auta, když si jen na pět minut odskočil na nákup. Videozáznam ale ukázal, že byl pryč 22 minut. Malé dítě přitom může ve vedru zemřít už během 40 minut. Venku bylo 29 stupňů ve stínu.

K tragédii může dojít velmi snadno, protože rodiče občas zapomenou, že v autě dítě vůbec mají.

Brian Connelly, lékař ze záchranné služby v New Yorku, uvádí: „Ze zavřeného auta se v létě během několika minut stane peklo, dítě může na přehřátí zemřít během hodiny.“ Amber Andreasen, šéfka organizace Děti a auta, dodává, že lidé jsou někdy až příliš zahlceni svou prací, v autě řeší pracovní záležitosti, odpovídají na maily, zprávy, vyřizují hovory. K tragédii tak může dojít velmi snadno, protože rodiče občas zapomenou, že v autě dítě vůbec mají.

foto: Bored Panda, zdroj: Inside Edition

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...