fbpx


Zveřejněno: 30. 5. 2017

Výhodou pracího gelu je jeho snazší rozpustnost oproti práškové formě. Je tedy vhodný i pro nejcitlivější pokožku miminek či alergiků. Po přidání máchadla pak máte vypráno skutečně šetrně.

Prací gel vyrobíte zcela snadno a levně smícháním několika surovin. Na tom všem je nejpříjemnější výsledek, který vás překvapí nejen svojí kvalitou. Základem domácího pracího gelu je soda.

prani

Výrobu pracího gelu zvládne každý

Na 5 litrů pracího gelu potřebujete:

250 g sody
1 jádrové mýdlo
esenciální olej dle vlastní volby

Postup:

Jádrové mýdlo nastrouhejte – čím jemněji, tím lépe se bude rozpouštět. Ohřejte nebo přiveďte k varu 1 l vody a rozpusťte v něm postupně sodu a mýdlo. Jakmile se vše spojí v gelovou hmotu, rozmíchejte ji ihned v dalších 4 l teplé vody.Čím teplejší voda, tím lépe se soda rozpustí a spojí s mýdlem. K tomu se skvěle hodí kýbl. Chcete-li, aby vám gel voněl, přidejte asi 15 kapek esenciálního oleje. Pro miminka je vhodná levandule.
Výsledná směs je velmi hustá, proto je dobré ji skladovat v nádobách s širokým hrdlem. K jejich plnění poslouží trychtýř z uříznuté pet lahve. Uskladnit ji můžete také v plastové krabici s víkem, do níž je snazší přístup. Dávkujte přímo do bubnu, předejdete tak zanesení potrubí.  Přibližně 200 ml na plnou pračku.
Obzvlášť u dětského prádla je vhodné při posledním máchání přidat 4 lžíce octa. Kyselina v octu působí proti bakteriím a hodnoty pH jsou pak přátelštější k pokožce. Navíc pomáhá předcházet zanášení pračky vodním kamenem. Opět lze přidat esenciální olej dle svého uvážení.

Čtěte také:

Ekologický paradox: eko praní, drahé není?

Nejlepší DIY recepty na přírodní čisticí prostředky 

Zákaz testování na zvířatech v EU nezaručuje etickou kosmetiku. Podle čeho tedy vybírat?

 

 



foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...