fbpx

Zveřejněno: 31. 5. 2017

Hledáte ekologický dům, který postavíte svépomocí? Ekonomické síldo Superadobe je pro vás tím pravým. V přírodní rotundě vybudované touto metodou bydlí slečna Renata Němcová už více než osm let.

Superadobe vyvinul architekt Nader Khalili, jenž studoval v Africe způsoby levného bydlení z přirozených materiálů. V Čechách jako první postavil rotundu v tomto stylu herec a improvizátor Jaroslav Dušek se svými přáteli a nyní ji již několik let obývá slečna Renata, Jaroslavova dlouholetá kamarádka.

Dům, který si může postavit každý

Superadobe se snaží maximálně a přitom šetrně využít přirozeně dostupný materiál a energii místa. Jako stavební materiál se používá především zemina z místního pozemku, která se nandá do pytlů proložených ostnatým drátem, aby po sobě neklouzaly. Pytlové prstence se postupně směrem vzhůru zmenšují, a tak vzniká kruhová klenba. Poté se dodělají izolační prvky a stavba se omítne přírodními povrchy.

dum z hliny 2

Dům z hlíny postavíte celkem snadno a můžete bydlet v podstatě za pár týdnů.

Podle Renaty, která se na budování rotundy také podílela, se nejedná o složitou věc: „Řekla bych, že tento typ staveb je vymyšlený tak, aby je zvládl téměř každý. U projektu by měl být přítomný alespoň jeden člověk, který zná ten princip. Důležité je pochopit správné vrstvení pytlů s materiálem a vytváření klenby. Všechno jsou to jednoduché věci, které po pár dnech práce pochopí každý kutil. Ostatní činnosti jsou jen fyzického typu, například plnění kýblů a pytlů, kopání, podávání... Uplatní se všichni, včetně malých dětí. Žádní jiní odborníci nejsou potřeba, možná při tvorbě střechy je dobré poradit se s tesařem. Ve světě se tyto stavby budují v oblastech, kde je potřeba rychle, levně a snadno postavit přístřešky.“

Život v souladu s přírodou

Do tohoto typu domů lze zavést veškerý dostupný komfort, avšak rotunda v Jindřichovicích vznikla jako pokusná ubytovací jednotka pro nejjednodušší způsob života: „V domku elektřina, rozvody ani zásuvky nejsou. Nechali jsme si přidělat venku na sloupek alespoň elektřinu pracovní. Používám ji hlavně na nabíjení přístrojů. Světlo používám solární nebo svíčky. Vodu si nosím v kýblu ze studny, která mi v létě slouží i jako chladnička. Peru většinou v ruce nebo v malé bubnové pračce, kterou párkrát za rok také připojím do zásuvky. Větší množství vody ohřívám na kamnech (v zimě je teplá voda stále k dispozici), v létě ohřívám vodu na slunci. Takový styl života vás přirozeně přivede také k tomu, že nepoužíváte žádné chemické prostředky, které zatěžují přírodu a prostředí kolem vás. Separační toaleta je venku, kde po mně nezůstává žádný odpad, protože se vše kompostuje a příroda si to bere zpět,“ popisuje Renata.

dum z hliny 1

Interiér si můžete zařídit dle svých představ. Ani technických vymožeností se vzdávat nemusíte.

Odolné, ekologické a levné

Pro slečnu Renatu má rotunda oproti běžným domům velké výhody: „Je to hodně masivní stavba a podle mého názoru funguje podobně jako staré mohutné kamenné domy. Je zde vlhčí vzduch, není přesušený, v létě chladivý a v zimě dobře drží teplo. Výhody Superadobe jsou pro mne tedy jasné. Postavíte za tolik, kolik máte, nepotřebujete žádné speciální znalosti, jen kamarády a máte za několik týdnů vlastní bydlení. Je to výborné pro milovníky kruhových staveb. Jde o prakticky nezbouratelné bydlo a snad i odolné vůči hurikánům a zemětřesení. Řekla bych, že dům je vhodný pro kohokoliv, jde postavit mnohem větší i s jednotlivými místnostmi pro celou rodinu, jen to u nás zatím ještě nikdo nezrealizoval.“

Kromě odolnosti, šetrnosti k přírodě a výborných tepelně izolačních vlastností je dům snadný na údržbu a má nízké stavební i provozní náklady. Jeho cena se odvíjí podle toho, jakým způsobem jej chcete vybavit a „vyšperkovat.“ Základní hrubá stavba však vyjde jen na několik málo desítek tisíc.

Slečna Renata toužila po životě v přírodě snad odjakživa a původně se přijela na stavbu rotundy jen podívat a naučit se princip, aby si poté mohla postavit vlastní. Nakonec však dostala od Jaroslava nabídku být jakousi pokusnou osobou alespoň na první zimu: „Nikdo z nás nevěděl, jestli se v tom dá žít a jak to celé bude fungovat. Osvědčilo se, bydlet v domku se dá i v našich podmínkách. Tak jsem zůstala a Jaroslavovi děkuji, protože jsem zde našla své místo.  

 

Čtěte také:

Pozitiva i úskalí slaměného domu. V Nebrasce ho sežraly krávy

Nebaví vás život ve městě? Postavte si dům v korunách stromů

Neskutečné stavby od architekta odpadu

 

foto: Renata, zdroj: Superadobe

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...