fbpx

Zveřejněno: 7. 9. 2017

Koupila jste si sonický kartáček, protože chcete mít dokonalou pleť? Používáte ho na každodenní odlíčení pro větší pocit čistoty v domnění, že budete nebesky krásná? Tak čtěte dřív, než si zničíte svůj krásný obličej a budete ho muset dávat měsíce do pořádku.

Sonický kartáček je „mocným nástrojem“ pro čištění pleti, který však může nadělat více škody než užitku. Jedná se o přístroj s hlavicí z umělých štětin, které by s pomocí vibrací měly kompletně vycídit vaši pleť. Moudří už vědí, že tohle asi nebude úplně správně. Proč? Do pár základních bodů jsem shrnula, jak by se kartáček měl používat a pro koho je určený – nebo spíš pro koho se nehodí. Po přečtení pak vlastním rozumem zvažte, jestli dokážete dodržovat základní body používání a jestli je pro vás tahle vychytávka osobní péče vůbec vhodná.

beauty face giphy

Není vhodný pro citlivou pleť

Jestliže máte pleť citlivou, ztenčenou, s ekzémem nebo občasnou vyrážkou, můžete na kartáček rovnou zapomenout. Jeho štětiny, i pokud jsou nejjemnější, citlivou pleť dráždí, bude po čištění začervenalá a dostaví se pocit pnutí a suchosti.

Má se používat maximálně dvakrát týdně

Opravdu není určený pro použití dvakrát denně. Štětiny takového kartáčku sdírají z pleti jemný ochranný kožní film. Při dlouhodobém narušování tohoto kyselého pláště dochází ke ztenčování pleti. Kartáček tedy není určený ke každodennímu čištění, ale spíše k exfoliaci. Důležité je také dodržovat uvedenou dobu čištění. Většinou je to něco kolem minuty nebo dvou na celý obličej.

Není vhodný pro pleť s akné

Chcete si snad roznést zánět po celém obličeji? Jestli máte mastnou pleť a začnete ji pravidelně čistit takovým „strojem“, pak se může začít mastit ještě více. Je to přirozená obranná reakce.

Není určený na odlíčení

Napřed byste měla obličej alespoň nahrubo odlíčit a pak teprve dočistit kartáčkem. Chcete pleť jako z alabastru? Kupte si jemné krémové odličovadlo a myjte si obličej vodou a jemně osušujte ručníkem. Tečka.

Musíte po každém použití vyčistit

Štětiny kartáčku jsou velmi hustě nasázeny, udržuje se mezi nimi vlhkost a to je ideální podhoubí pro růst plísní a bakterií. Správně byste po každém použití měla hlavici sundat, důkladně ji propláchnout desinfekčním mýdlem, případně přestříkat desinfekcí. Nebo na několik vteřin prohnat mikrovlnkou.

Není vhodné uchovávat v koupelně

O tomhle snad nemusí být řečeno více než jen... vlhko, plísně a bakterie. Ideální je hlavici sejmout z přístroje a nechat ji vyschnout někde jinde.

Hlavici musíte pravidelně měnit

Počítáte s tím, že každých pár měsíců (většinou výrobci uvádějí 3 měsíce) budete muset koupit novou hlavici v řádech několika set korun? Vyplatí se to vůbec?

Co vám používání sonického kartáčku může způsobit?

Je možné, že se dostaví pocit suchosti, pnutí, zarudnutí, podráždění či pálení. Pokud trpíte na akné, můžete si vyrážku roznést po tváři. I majitelky suché pleti by měly být na pozoru, protože použitím kartáčku může dojít ke zhoršení šupinatění pokožky. Již jsem se zmínila, že pravidelným či nadměrným používáním dochází ke ztenčování pleti a to může vést k náhlým alergickým reakcím na doposud používané produkty. Co vás potěší ještě méně, je vznik předčasných vrásek z dlouhodobého sdírání ochranného filmu.

odlicovani giphy

Kam s ním?

Vadí mi marketing firem prodávajících tyto kartáčky. Ty se snaží vnutit je dívkám, které by daly cokoliv za čistou pleť bez akné. Propagují svůj produkt jako součást každodenní péče o pleť a neupozorňují na možná rizika. Takže mladé ženy si pak ve výsledku „čistí“ obličej hlavicí plnou bakterií a plísní, většinou kašlou na nějakou „minutu“ na celý obličej, sedřou si ochranný film, roznesou si akutní záněty po celém obličeji a jejich pleť se opravdu nebude hojit a pupínky se mohou ještě zhoršit.

Už jste si kartáček koupila a teď jste zjistila, že je pro vás nevhodný? Darujte ho svému partnerovi, jeho silnější pleť ho v klidu snese a při občasném použití mu nebudou zarůstat vousy  Dále je takový přístroj dobrou investicí pro rodinu s větším počtem žen. Stačí se složit na jeden a každá pak může vlastnit svoji hlavici. V tom případě se vám tato investice vyplatí i v případě použití pouze 2x týdně.

Nikoho nevyzývám, aby čisticí kartáček zahodil nebo přestal používat. Pouze upozorňuji na možné negativní následky. Taková věc by se totiž podle mého názoru měla prodávat stejně jako léky s výčtem možných potenciálních následků, aby se každá uživatelka mohla uvědoměle rozhodnout, jestli a jak ji bude používat.

foto: Shutterstock, Giphy, zdroj: Ariana Bernard

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...