fbpx


Jeden z nejúspěšnějších českých youtuberů přiznává, že byl několikrát na dně. Nyní už nelze pochybovat, že se epidemie vyhořelých youtuberů nevyhnula ani české scéně

Zveřejněno: 26. 10. 2018

Na Nejodvážnější konferenci podzimu, která se celá točila kolem strachu a jeho překonávání, mluvil kromě amerického lektora duševního rozvoje Dana Millmana i jeden z nejúspěšnějších českých youtuberů Kovy. Popisoval úskalí slávy, jaké to je, když vás lidé znají, a co se stane, když vaši práci ovlivňují algoritmy.

Související…

Proč si desítky youtuberů v USA stěžují na syndrom vyhoření?
Klára Kutilová

Paradoxně jako své dvě největší překážky, které v životě překonal, uvedl kromě přiznání vlastní sexuality také strach vylézt před kameru. Právě překonání strachu z kamery mu však přineslo přes 757 tisíc odběratelů a členství mezi největšími hvězdami českého internetu. A také snadno rozpoznatelný obličej.

Kdybych nebyl Kovy

A s tím se teď známý youtuber snaží vypořádat. Nejenže ho lidé poznávají na ulici, přirozeně se k němu i chovají jinak, než když byl jen bezejmenný kluk z Pardubic. „Když někam přijdu a s někým se začnu bavit, nemám šanci poznat, jestli to se mnou myslí upřímně. Nevím, jak by se ke mně chovali, kdybych nebyl Kovy.“ Sám ví, že s problémem se může vypořádat dvěma způsoby.

Kovy teď našel únik v cestování z toxického prostředí sociálních sítí do reálného světa za hranicemi Evropy.

Buď se začne světa stranit a začne být paranoidní, nebo se světu naopak otevře a začne se, s patřičnou dávkou opatrnosti, bavit se všemi. Kovy se na youtubové scéně pohybuje už dlouhých šest let a netají se tím, že ho během jeho kariéry potkalo několik psychicky těžkých období, která málem vyústila ve vyhoření.

Pište knihy

Pokud hledáte způsob, jak se dostat z psychické krize, aniž byste utratili desetitisíce za terapie s psychologem, Kovy vám rád doporučí na dobu internetu zdánlivě starodávnou metodu: napsat si vlastní knihu. Tvorba té jeho (Kovy - Ovšem) mu totiž pomohla v těch nejtěžších chvílích (a asi mu naopak i něco vydělala...).  

kovy 2 0362344342

Zejména mladí lidé mají od youtuberů velká očekávání. A algoritmy vedou jejich názory do extrémů


Novým youtuberům však příliš růžovou budoucnost nepředpovídá. Bojí se, že pokud on může být vyhořelý ve 22 letech, za pár let to může na jiné přijít třeba už v 16, nebo i 12 letech. Sám teď našel únik v cestování z toxického prostředí sociálních sítí do reálného světa za hranicemi Evropy.

Na cestách si prý také uvědomil naši tendenci sdílet výhradně takové dojmy a obrázky, které jsou spíše extrémní.

„Bylo to letos při cestování na Srí Lance, kdy jsem si snad poprvé vyndal z mobilu sim kartu a vydržel celý pobyt bez telefonního kontaktu,“ říká. A dělalo mu to prý moc dobře. Zda se zvládl i odpojit od internetu, už neprozradil. Na cestách ho často doprovází buď rodina, nebo kamarádi z dětství, u kterých má jistotu, že je jejich přátelství „opravdové a nezištné“. Na cestách si prý také uvědomil naši tendenci sdílet výhradně takové dojmy a obrázky, které jsou spíše extrémní než běžné. Proto se i on sám teď učí žít více offline a méně sdílet. A když už sdílí, tak spíš obyčejné situace.

Příběh nekončí

Kovy, na rozdíl od jiných českých i zahraničních influencerů, s YouTubem ještě definitivně neskončil, od sociálních sítí si ale dává pravidelné pauzy. Pochopil, že není třeba chodit do extrémů a že důležitá je rovnováha. Na vyhoření si přitom stěžují desítky youtuberů nejen z USA. Ti na své kanály hromadně nahrávají „loučící videa“ s depresivními přiznáními, že se brzy zhroutí. Ve většině případů jsou za jejich krizí neustálé změny algoritmů, které odvádějí názory youtuberů do extrémů. Sami youtubeři se pak musejí bránit a přestávají být důvěryhodní. Nakonec přestanou být důvěryhodní i sami pro sebe.

Zrychlující se tempo vede k tomu, že youtubeři nestíhají vytvářet obsah, který by uspokojil jejich fanoušky.

Jak poznamenal Kovy v jednom ze svých videí, algoritmy „každý den ovlivňují naše názory, psychiku i emoce. Jsou silnější než jakákoli vláda. A jsou nastavené špatně. Algoritmy jsou vládci nové doby.“ Ve videu vysvětluje, jak algoritmy fungují na takzvaném principu radikalizace, kdy YouTube uživatelům nabízí čím dál radikálnější obsah. Bohužel ale není nastaven tak, aby nám ukazoval to nejkvalitnější, ale aby vydělával co nejvíc peněz. Zrychlující se tempo vede k tomu, že youtubeři nestíhají vytvářet obsah, který by uspokojil jejich fanoušky. A hromadně kolabují. Kovy asi zvládl jednu věc. Odpoutal se od algoritmů dřív, než přestal věřit sám sobě a tomu, co dělá.

zdroj: Nejodvážnější konference podzimu

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...