fbpx

Zveřejněno: 16. 6. 2017

 

Od roku 2014 zemřelo při pořizování oblíbených selfíček více lidí než při útoku žraloka nebo výstupu na Mount Everest. Podle těchto dat se z focení sebe sama stala nebezpečná záležitost, která ohrožuje lidské životy.

Nejčastějšími oběťmi bývají mladí muži kolem 20 let. Ve třetině případů přitom smrt nastává následkem pádu z velké výšky, v těsném závěsu za ním se objevuje smrt utopením. Hovoří se i o kontaktu s vlakovou soupravou či divokým zvířetem, nechtěném zastřelení, či dokonce o odpálení granátem. Tak mluví statistiky Zacharyho Crocketta, který je získal na základě zkoumání dostupných informací. Ty uveřejnil na webovém portálu. Podle nich jen v roce 2015 přišlo při focení atraktivních selfie o život 27 lidí.

127 mrtvých během 2 let

Problémem smrtelných autoportrétů se zabývali i odborníci z Carnegie Mellon University a přišli s šokujícím zjištěním: Počet těch, kteří v uplynulých dvou letech nedopatřením zemřeli při pořizování populárních selfíček, se pohybuje kolem čísla 127. Nejvíce nešťastníků na následky takových fotografií umírá v Indii, Rusku, Pákistánu a USA. Podobná nehoda se ale odehrála i u našich slovenských sousedů. Slovenská rodačka (54) spadla na dovolené v Chorvatsku do 70m propasti na Plitvických jezerech.

Rusko zahájilo osvětovou kampaň

Ruská policie reaguje na narůstající úmrtnost důsledkem fotografování sebe sama na neobvyklých místech. Prostředkem k tomu se stala osvětová kampaň, která nabádá majitele chytrých zařízení k obezřetnosti. Doslova jim radí, jak selfie pořizovat a nepořizovat tak, aby nebyly ohroženy jejich životy. „V poslední době jsme zaznamenali, že počet neštěstí, jejichž oběťmi byli lidé, kteří si pořizovali selfie, neustále roste,“ říká k tomu Elena Alexejevová z ministerstva vnitra. Kampaní Bezpečné selfie se ministerstvo vnitra snaží dalším takovým případům zabránit. Varuje před focením poblíž železničních kolejí nebo vody. Každé varování je podloženo skutečným příběhem. Ministerstvo vnitra zároveň vyzývá veřejnost, aby sama přišla s nápady, před jakými dalšími situacemi by bylo dobré pořizovatele selfíček varovat.

Nejvíc mrtvých je v Indii

Podobně kritická situace panuje i v Indii. Podle statistik americké společnosti Priceonomics zde na následky pořizování selfies umírá nejvíce lidí. Přicházejí o život při focení ve vodě, kvůli zbrani nebo na kolejích. Podle televize BBC reagují některá města na takové události vymezováním území, kde je focení zakázané. Bombajská policie nahlásila v této věci 15 focení zapovězených lokalit. Stalo se tak poté, co se ve snaze o vyfotografování v moři utopila patnáctiletá dívenka. Policejní inspektor Singh hovoří o jedné z nehod, při které přišli o život dva studenti. Ti se dle jeho slov vydali hluboko do rozvodněné řeky, aby zde pořídili atraktivní selfie. Ztratili ale rovnováhu a utopili se. Jejich těla objevili záchranáři po více než hodinovém hledání.

Fotka na dálnici

Umírá se však i v jiných zemích, jako je třeba Německo nebo Rumunsko. Focení na německé dálnici se například stalo osudným mladému dvaadvacetiletému Skotovi. Dějištěm otřesné události byla dálnice A24 u obce Gudow nedaleko Hamburku. Tři podnapilí mladíci se rozhodli, že si zde na středových svodidlech udělají společnou fotku. Deana Steela usmrtilo auto a jeho kamarádi utrpěli těžký šok.

viki

I ruská modelka Viktoria Odintcova riskovala kvůli selfie svůj život, ale za ty „lajky“ jí to stálo.

Na střeše vlaku 

Hrůzu nahánějící tragédie se odehrála i v severovýchodním Rumunsku ve městě Jasy. Osmnáctiletá Anna Ursuová se spolu s mladší kamarádkou rozhodla, že si pořídí originální obrázek na střeše vlaku. Dívky nedbaly varování kolemjdoucího, který hovořil o nebezpečí zranění elektrickým proudem. Anna se při pózování přiblížila nohou k elektrické troleji vedoucí nad tratí. Zasáhl ji proud o síle 27 000 voltů. Přestože kolemjdoucí, který děvčata varoval, se ji s rizikem ztráty vlastního života pokusil zachránit, svým zraněním nakonec v nemocnici podlehla. Stav kamarádky, kterou proud vymrštil ze střechy, se naštěstí podařilo dle dostupných informací stabilizovat.

foto: Shutterstock a Instagram Viki Odintcova

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...