fbpx

Jak dál? S úspěšným českým zpěvákem o Eurovizi, TikToku, hejtrech i o tom, proč je lepší zůstat na sociálních sítích sám sebou

Zveřejněno: 30. 5. 2020

Od soutěže SuperStar, v níž se Ben Cristovao dostal do finále, už uběhla pěkná řádka let. Ben ale na rozdíl od většiny ostatních účastníků „nezapadl“. Anebo spíš zapadl do showbyznysu. Dnes má za sebou mimo jiné koncert ve vyprodané O2 aréně a také početnou fanouškovskou základnu. Kromě zpěvu hodně cestuje a na sociálních sítích se snaží kromě sebepropagace šířit i osvětu. Nikoli proti koronaviru, ale třeba ohledně rasismu, ochrany zvířat nebo recyklace plastů.

Bena jsem poprvé viděla naživo na party v karlínském moderním prostoru Urban Paradise společnosti Scott & Weber, kde se slovy „Ať vám slouží stejně dobře jako já“ pokřtil foťák Instax Mini 11. Zatímco rozdával úsměvy, dobrou náladu a potom i barevné foťáčky vítězům soutěže, jeho známí mi o něm mezitím stihli říct, že je „fakt pohodář“, „úžasnej kluk“ a taky „zlatíčko“. Nakonec se mi ho podařilo „ulovit“ alespoň na rozhovor. A přestože jsme měli jen chvilku, stihl mi říct docela dost zajímavých postřehů o tématu, kterému se na Flowee hodně věnujeme – tedy o sociálních sítích.

Ještě než jsme se dostali k tomu, kolik času Ben tráví na Instagramu a Tik Toku, co si myslí o hejtrech a do jaké míry je na internetu sám sebou, zeptala jsem se na blížící se Eurovizi, kde nás bude reprezentovat. „Ani nejsem nervózní, spíš se těším. Už mám za sebou relativně dost koncertů pro hodně lidí, takže to množství mi nedělá problém a dokážu se od toho oprostit. Ta hala v Rotterdamu, která je, tuším, pro 16 tisíc lidí, není dokonce ani větší než O2 aréna, kterou už jsem absolvoval. Navíc tam jsem musel lidi bavit dvě a půl hodiny, zato tady jde o tři minuty. Takže jsem v pohodě,“ svěřil se.

Od známého zpěváka se v dnešní době čeká, že bude hodně aktivní na sociálních sítích, což ty jednoznačně splňuješ. Počítal jsi někdy, kolik času na nich strávíš?

Na Instagramu máš takový budík, abys tam nebyla moc dlouho. Já jsem si tam nastavil hodinu a půl denně, což je relativně hodně. Ale beru to právě tak, že je to částečně má práce a způsob, jak komunikuji s lidmi. No a pak jsem ještě třeba půl hodiny na TikToku...

Na TikToku? Myslela jsem, že je to sociální síť pro děti...

Jo, to je právě ta mylná představa o věcech obecně. A je jedno, jestli jde o TikTok nebo něco jiného. Pár lidí dá nějakou věkovou hranici a tobě kvůli tomu ujdou věci, který jsou hrozně hezký. TikTok vlastně nepodporuje nic jiného než čistou kreativitu. Dá se říct, že tam najdeš lidi od 15 do 50, a všichni jsou extra nadaní, kreativní, prostě umělci, kteří tam vytváří různé komedy věci, scénky, taneční kreace. A nejen to.

Vím, kdo jsem, co dělám a že to funguje. Takže nebudu smutný kvůli pár lidem, kteří mi na jakoukoli platformu napíšou něco negativního. 

Říká ti třeba něco Gary Vaynerchuk? To je hodně významný social media guru, Američan původem z Běloruska, dneska je mu přes čtyřicet. Je fakt šikovný a úspěšný a kromě Facebooku, Instagramu, Twitteru dělá právě obsah i na TikTok. Takže TikTok je opravdu pro všechny a ten obsah se přizpůsobí tomu, kdo ho sleduje.

Říká se, že sociální sítě na lidi působí spíš negativně, třeba že se tam vzájemně srovnáváme a podobně. Vnímáš to taky tak?

Určitě. Na druhou stranu negativní vliv na lidi může mít cokoli, když nejsou schopní se s tím poprat a nějak to zpracovat. Myslím, že základní problém je, že člověk musí získat kontrolu sám nad sebou. Potom na něj nic působit negativně nebude. Strašně se bojíme všeho, co se nám může stát, přitom je to strašně jednoduchý. Když máš strach z virů, začni na sobě makat, zdravě jíst, cvičit a nauč se pořádně dýchat. Pak ti žádný vir nehrozí.

ben in

Ben Cristovao pokřtil na velké Instax párty společně s make-up artistkou Koki nový Instax Mini 11. Takže selfie a na Instagram


Pokud si myslíš, že na tebe mají špatný vliv sociální sítě, snaž se dostat do situace, aby se tě to netýkalo. Nebo změň okruh lidí, se kterými se stýkáš, které sleduješ. Nemůžeme pořád všechno svádět na vnějšek. Takže mně sociální sítě nevadí, protože jsem se naučil s nimi pracovat, dát jim „obojek“, abych měl kontrolu.

Ví se o tobě, že sis musel poradit i s různými nenávistnými komentáři, ať už osobně či na internetu. Minulý rok ses dokonce zapojil do osvětové kampaně na tohle téma. Jak hejtry zvládáš teď?

Spíš se tomu už směju, protože se mě to vlastně vůbec netýká. Vím, kdo jsem, co dělám a že to funguje. Takže nebudu smutný kvůli pár lidem, kteří mi na jakoukoli platformu napíšou něco negativního, když vím, že dneska na moji show přijdou desetitisíce dalších, který to, co dělám, baví. 

Přijde mi, že spousta celebrit se na internetu do něčeho stylizuje. Upřímně, máš nějakou strategii, jak na sociálních sítích na lidi působit, nebo to neřešíš?

Mám strategii být autentický, což je možná důvod, proč mi spousta fanoušků vydržela tak dlouho. Rozhodně myslím, že je lepší být sám sebou, protože pokud si vytvoříš nějakou líbivou masku nebo roli, musíš ji pak „krmit“, což tě stojí velkou námahu. U mě to problém není, protože to, jak se měním a v co věřím, moje sítě odráží. Jsou vlastně takový deník toho, jak žiju, a lidi to zatím evidentně baví.

Kromě cestování hodně sdílíš i věci ohledně recyklace, veganství, ochrany zvířat. Myslíš, že se ti daří lidi inspirovat?

Řekl bych, že jo. Každý den mi napíše docela dost lidí. A tak u 95 procent z nich mám pozitivní feedback na to, že jsem jim třeba řekl něco o zdravější stravě a jim to pomohlo. Nebo že nevěděli, co všechno se zvířatům v chovech děje. Ono když dneska přijde člověk do supermarketu a koupí si tam třeba kuřecí nebo hovězí, neví, co se za tím skrývá a čím si to maso prošlo, proč pro něj není dobré. Síla médií, která tlačí skrze reklamy masové a mléčné produkty, je tak velká, že lidé nemají šanci se dozvědět i o jiných alternativách, které můžou jim, jejich okolí i planetě udělat daleko líp.

Ben Cristovao (1987)

Český zpěvák, textař, sportovec, písničkář a taky herec. V roce 2009 byl finalistou talentové soutěže Česko Slovenská Superstar, kde skončil na 7. místě. V roce 2013 byl s videoklipem k písni Bomby nominován v kategorii videoklip roku v anketě Český slavík. V roce 2016 toto ocenění získal, a to v kategorii „nejstreamovanější česká skladba“ za píseň „ASIO“. Na kontě má zatím pět alb. V roce 2018 si zahrál ve filmu Backstage či v seriálu Ordinace v růžové zahradě. Aktivně se angažuje v problematice veganství, práv zvířat a bezpečí na internetu. Je také ambasadorem iniciativy Zálohujme.cz, která razí myšlenku zálohovaných PET lahví.

Proto to beru na sebe, že když mám platformu, která funguje a má nějaký dosah, nebudu „debil“ a dám to lidem vědět. Protože chci, aby to tady bylo co nejlepší, a nechci ubližovat zvířatům ani planetě, pokud nemusím. Myslím, že to funguje i díky tomu, jakou komunitu lidí si kolem sebe člověk vytvoří. Někteří fanoušci se mnou byli celou dobu mojí kariéry. I když jsem ještě maso jedl, když jsem posiloval a přišlo mi strašně důležitý mít na sobě horu svalů a jíst tuny zvířecího proteinu. Až do doby, kdy viděli, že jsem se toho dokázal vzdát a posunul se řekněme na další level myšlení, kdy na sobě prostě už nepotřebuju mít materiál nebo hmotu, abych si připadal lepší nebo cennější.

Související…

Markéta Konvičková: Divím se těm, kteří marní čas psaním hejtů na internetu
Milada Kadeřábková

foto: Profimedia, zdroj: Ben Cristovao

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...