fbpx

Myslíte si, že se na dovolené neobejdete bez mobilních dat? Ano, obejdete, když se na to dobře připravíte. Oželet nemusíte ani mapy či zábavu

Zveřejněno: 6. 3. 2020

Máte plné ruce kufrů, jste ztraceni v cizím městě a nedaří se vám najít váš hotel. Jste v situaci, kdy by vás pár minut na mobilních datech nebo wi-fi v podstatě zachránilo. Pokud se ale na to, že budete offline, předem připravíte, máte šanci se bez internetu obejít.

Jestliže víte, kam jedete, můžete se předem vybavit mapami. V mapách od Googlu si můžete stáhnout oblasti, které si budete moc prohlížet i offline. Totéž platí pro seznamy všech muzeí, kaváren nebo jiných míst, na která se chystáte. Ostatně kompas v mobilu také funguje bez dat, takže ho společně s mapou můžete využívat jako za starých časů. Nemusíte se přece pořád nechat vodit za ručičku (promiňte nechat navigovat) vaším chytrým telefonem připojeným k internetu. A koneckonců, od věci není ani pořídit si papírovou mapu nebo i průvodce místy, kam vyrážíte. Vybrané pasáže si můžete také nafotit do mobilu, kdyby se vám nechtělo tahat celou mapu.

Bezinternetový manuál

Do svého telefonu si můžete uložit obrázky či PDF soubory nejen s částmi mapy či průvodce, ale také se vstupenkami do muzeí nebo s jízdenkami na hromadnou dopravu. Screenshoty mohou zachránit situaci, ať už je to snímek e-mailu s rezervací hotelu nebo jízdenky na vlak. Vše důležité si předem uložte do telefonu jako obrázky, k těm máte přístup i v případě, že se nedostanete do e-mailové schránky, když budete offline. Vaše e-mailová aplikace nebude moci stahovat nové e-maily, jakmile budou doručeny, ale pokud aktualizujete svou doručenou poštu při připojení, všechny tyto zprávy by měly být viditelné i bez připojení k internetu.

Průzkum restaurací na Yelpu, Googlu a TripAdvisoru proveďte předem, protože tyto aplikace vyžadují připojení k internetu.

Fotit a pořizovat videa můžete samozřejmě i offline. Horší je to s aktualizací sociálních sítí, s ní budete zase muset počkat, až se připojíte k wi-fi. Svůj stav nemusíte přece aktualizovat hned minutu potom, co jste fotku udělali. Pokud jste ubytování řešili přes Airbnb, některé omezené informace o vašem pobytu jsou k dispozici offline. Pokud pobýváte v řetězcovém hotelu, zkontrolujte, zda mají aplikaci, do které si můžete předem načíst své rezervační informace a poté je zobrazit i v offline režimu.

Co všechno postahovat

Průzkum restaurací na Yelpu, Googlu a TripAdvisoru proveďte předem, protože tyto aplikace vyžadují připojení k internetu. Adresy restaurací a kaváren pak můžete uložit do různých seznamů, které aplikace nabízejí. Ty si potom pro jistotu "vyfoťte" a uložte v obrázcích. Na cestách si můžete užívat filmy z vašich oblíbených streamovacích služeb, jako je Netflix. Totéž platí pro podcasty a hudební služby pro předplatitele na Spotify a Apple Music.

Možná zjistíte, že nemusíte být stále online a za data na cestách utrácíte zbytečně.

Stačí je stáhnout předem a jsou k dispozici v offline režimu. Pro čtení článků poslouží aplikace pro ukládání odkazů, jako je Pocket, ty umožňují číst offline. Stažené knihy jsou k dispozici také v aplikaci Kindle, když už si s sebou nechcete brát samotnou čtečku nebo klasickou knihu.

A pokud se bez surfování na internetu neobejdete, počkejte si na chvíli, kdy budete v dosahu například městské wi-fi zdarma či v nákupním centru nebo ve vašem hotelu. Pak můžete aktualizovat profily na sociálních sítích, přijmout a odeslat e-maily nebo se v rychlosti podívat na zpravodajství. Možná ale také zjistíte, že nemusíte být stále online a za data na cestách utrácíte zbytečně.

Související…

V USA si rodiče najímají speciální kouče. Učí je i jejich děti být offline
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Mashable

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...