fbpx

Matka vymyslela oslavy pohlaví nenarozeného dítěte. Jenže její dcera chce být kluk 2 fotografie
Rodina Jenny Mayers Karvunidisové. Prvorozená dcera (uprostřed) už moc dcerou být nechce

Americká blogerka slavila, že se jí narodí holka, a založila tím tradici. Netušila ale, že přijde doba, kdy se dcera bude o svém pohlaví rozhodovat sama. Teď matka svého nápadu lituje

Zveřejněno: 23. 1. 2020

Když jsme ze světa převzali slavení Valentýna či Halloweenu, dávalo to ještě vcelku smysl. Oslavy lásky a dušiček jsme tu v jiné podobě vlastně měli i předtím. Pak přišel komerční „black Friday“, jenž následuje po „dni díkuvzdání“, který sice neslavíme, ale slevy jsou prostě slevy, a tak je veřejností nebo spíš obchodníky uznáván i tento den (a dokonce i víckrát za rok). A pozadu jsme nemohli zůstat ani při slavení takzvaných „baby showers“. Název svátku se u nás překládá jako Dárková sprška nebo Těhotenský večírek a jde o akci, kterou pro těhotnou maminku chystají nejčastěji její kamarádky. A účelem je oslava ještě nenarozeného dítěte.

Během události se mamince předávají dárečky, klíčová je také výzdoba místnosti v podobě různých balonků, papírových řetězů, barevných nápisů, konfet, speciálních čepiček a dalších Instagram-friendly doplňků. Samotný „svátek“ je teď ale ve své mateřské zemi zpochybňován.

Když se slaví pohlaví

Problém začal být v tom, že baby shower oslavy začaly být v poslední době spojené i se slavnostním odhalením pohlaví miminka. S tímhle upgradem přišla americká bloggerka Jenna Mayers Karvunidisová už před jedenácti lety. Nechala kamarádku pro své nastávající dítě upéct dort, který měl uvnitř skrývat buď modrou (v případě, že to bude kluk) náplň, nebo růžovou (to v případě holčičky). Dort klasicky peče kamarádka, která jde s dotyčnou těhulkou k lékaři, kde si právě kamarádka nechá prozradit pohlaví nenarozeného dítěte.

Nastávající rodiče tedy až do chvíle rozkrojení dortu netuší, zda budou mít dívku či chlapce. Postupem času se od oznamování pomocí dortů přešlo k ujetějším způsobům – praskání balonků, ve kterých se skrývají barevné konfety, vypouštění barevného dýmu, rozbíjení dutých míčků, střílení na balony buď s růžovou, nebo modrou barvou, strkání barevného míčku do tlamy krokodýla a podobně.

Chce to víc barviček?

Kromě toho, že se tyto oslavy mnohdy vymykají kontrole, tak jejich zakladatelka aktuálně čelí jinému dilematu. Když před jedenácti lety onen první osudný dort upekla, tak netušila, že přijde doba, kdy bude pohlaví věc volby. A že si tedy nastávající rodiče zdaleka nevystačí jen s modrou a růžovou. Možná by ke zjištění nikdy sama nedospěla, kdyby nebylo její dcery, která se stala předmětem historicky prvního dortového odhalování pohlaví. Přestože její dort ukázal růžovou marmeládu, dívka sama růžovou nemá ráda a preferuje pánské oblečení. V deseti letech má jasno: „Mami, na světě je přece víc než jen dvě pohlaví,“ vysvětlila zděšené blogerce.

Objevily se i názory, že oslava pohlaví dítěte ještě před jeho narozením napomáhá v utvrzování stereotypů, které ovlivňují mnoho aspektů života.

Aktivní matka teď svého nápadu lituje, a přestože ona sama večírkem svou dceru očividně nikam nenasměrovala, bojí se, že jiní takovými oslavami své děti nevědomky připravují o volbu. „Koho zajímá pohlaví dítěte?“ uvedla ve virálním facebookovém postu, který rozpoutal internetovou debatu.

Jako střelný prach

„Udělala jsem to v době, kdy jsme nevěděli to, co víme teď – že když se soustředíme při narození dětí pouze na pohlaví, bereme tím prostor jejich talentu a potenciálu. A ten nemá co dělat s tím, co mají mezi nohama.“ Objevily se i názory, že oslava pohlaví dítěte ještě před jeho narozením napomáhá v utvrzování stereotypů, které ovlivňují mnoho aspektů života. Sem patří třeba předpoklady, jak se nám bude dařit ve škole, v práci, kam budeme chodit na záchod a další.

boy or girl krmencik

"Tradice" se očividně uchytila už i v Česku. Narodí se do rodiny fotbalisty Michaela Krmenčíka dívka, nebo chlapec?


Dorty nás podle Američanů prostě umí onálepkovat ještě v lůně, a to je špatně. „Ty oslavy jsou opravdu urážlivé vůči transsexuálům a nebinárním lidem. Cítím se jako ten člověk, co vynalezl střelný prach. Tehdy také nevěděl, že bude použit v občanské válce,“ konstatovala Karvunidisová v rozhovoru pro Elle.

Související…

Dnešní teenageři nechtějí být ani holky, ani kluci. Radši jsou tedy fluidi
Anastázie Harris

foto: Instagram, zdroj: Elle

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...