fbpx

Donedávna byla „obrázková sociální síť“ takovým slunným ostrovem uprostřed temných vod. Poslední dobou se na něm usazují konspirátoři, které vykázali z jiných sítí

Zveřejněno: 2. 9. 2020

Pro trolly a konspirátory býval Instagram spíš nezajímavý. Nepsaný manuál radikálů říká, že nejsnadnější cestou k získání nových oveček je YouTube, který dokáže udržet pozornost po dlouhou dobu a zdarma krmí uživatele následnými videosnímky. K organizaci extrémistů je zase nejlepší Facebook, zatímco pozornost dosud neinfikovaného obecenstva se nejsnadněji získá na Twitteru – novináři si všimnou hromadných retweetů a nakonec jsou nuceni přijmout agendu šířenou roboty za svou.

Instagram se k šíření „temných pravd“ o neziskovkách, očkování, transsexuálech či nebezpečných imigrantech zatím moc nehodil. Nenabízí funkci „re-gram“ a lidé vidí převážně obsah těch, které se sami rozhodli sledovat (tedy mají k nim důvěru). Dokonce i politici se na Instagramu prezentovali a dosud prezentují jako lidské bytosti s mnoha koníčky, takže hlavním obsahovým artiklem byla móda a „fitspo“ (zkratka „fitsporation“ – inspirace, jak zůstat fit). Vedle jiných sítí tak Instagram vlastně působil jako estetická oáza.

Instagram sice nemá tvítovací potenciál, ale má větší výhodu. V posledních dvou letech se na něj z Facebooku přestěhovala generace Z.

Podle magazínu The Atlantic ho ale asi potká osud Twitteru, který byl do půlky dekády také převážně „čistou“ sítí mimo zorné pole konspirátorů a kremelských trollů. To mu paradoxně dodalo na atraktivitě u těch, kteří se oddávají procesu „praní špinavých informací“. V tomto procesu zpráva putuje od konspirátora k propagandistům, je šířena boty a chráněna dodatkem ústavy o svobodě projevu, pak přes Fox News a spřízněná média pronikne do mainstreamu, který ji už nesmí ignorovat, a zde v bezpečném závětří počká, než stopy jejího putování spláchne mořský příboj. Instagram sice nemá tvítovací potenciál, ale má větší výhodu. V posledních dvou letech se na něj z Facebooku přestěhovala generace Z (tzv. mileniálů). 

Co je proboha QAnon?

Poté jej samozřejmě začali osidlovat politici, kteří chtěli navázat kontakt s prvovoliči. Ministři a poslanci se tu pochlubili svými pejsky, kulinářským uměním i návštěvami fitcentra. No a v jejich závěsu už dorazili největší konspirátoři, které v rámci očistné kampaně vypověděli z YouTube, Facebooku a Twitteru – Tommy Robinson v Británii nebo Američan Alex Jones se svou továrnou na dezinformce Infowars. Ještě před nimi však kontinent začali jako Vikingové docela nenápadně kolonizovat kremloboti. Ruská Agentura pro výzkum internetu na Instagramu založila od roku 2017 133 účtů, z nichž se asi tucet pyšní více než 100 tisíci „followers“ – což je považováno za práh pro vstup mezi „influencery“.

Konspirace v reálném světě hrají roli, kterou ve světě umění zastávají horory – tedy noční můry, které sní celá společnost.

Podle amerického senátního vyšetřovacího výboru se soustředí především na rasismus, tématiku LGBTQ, válečné veterány a zbraně. Za rok pak tihle boti sesbírají přes 180 milionů lajků a čtyři miliony komentářů (to je oproti Facebooku dvojnásobné skóre). Mezi nejaktivnější účty patřily třeba @blackstagram__ (304 tisíc sledujících), @american.veterans, @sincerely_black_, @feminism_tag, @afrokingdom_, @mericanfury a @pray4police. Účty přitom nemusí vždy propagovat stanoviska Kremlu, většinou se omezují na sdílení jímavých článků, například o vynalézavém černošském chlapci s patentem, jak zabránit smrti udušení v rozpáleném a zamčeném autě. A dodají povinný perex: „Běloši vymýšlejí smrtící zbraně, tenhle černoušek zachraňuje životy. Příběhy černošských dětí, které se před vámi ostatní média snaží utajit.“ 

Největší úspěch ovšem slaví konspirační teorie, například krajně pravicová novinka s krkolomným názvem QAnon. Zakládá se na tvrzení, že zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller ve skutečnosti nevyšetřuje prezidenta a jeho napojení na Rusko, ale jedná se o krycí manévr, který má odvést pozornost od tajné spolupráce Muellera s Donaldem Trumpem na odhalení spiknutí pedofilů v Demokratické straně (mezi ně má patřit i Barack Obama a Hillary Clintonová). Akce má skončit takzvanou Bouří, během níž bude vyhlášeno stanné právo, Donald Trump zatkne všechny odpůrce a pošle je na Guantánamo. 

Noční můry a krmivo

Zastavme se ještě při líčení dalších konspiračních teorií. Podle expertů jsou to od online komunity jakési kanadské žertíky, které chytil amok. A v něm řádí jako pominuté díky přísunu kyslíku, který vtipům dodávají seriózní média tím, že o nich vůbec referují. Konspirace v reálném světě hrají roli, kterou ve světě umění zastávají horory – tedy noční můry, které sní celá společnost. V USA se jim vede neobyčejně dobře a Kreml to ví. Vyjadřují temná podezření dětí, jež vyrostly v čistých bílých domcích s udržovaným trávníkem a dělaly rodičům jen radost, celou dobu ale tušily, že pravá skutečnost má nějakou úplně jinou tvář. Horor je uvolněním běsu, který se skrývá v takto vychovaných Američanech – ve víře, že venkovní svět žije v hříchu.

Dokonce i prezident Donald Trump si oblíbil některé „teorie“. Tou nejoblíbenější je spiknutí klimatologů.

Kdo nevěří ve spiknutí, je v očích znalců hloupou ovcí, která zavírá oči před jatkami a dopuje se naivním optimismem. Úplně za vším je nějaký nekalý záměr – za šířením spalniček i střelbou v mešitách na Novém Zélandě (po Instagramu se nyní šíří fake news, že útok v Christchurch byl zinscenován odpůrci střelných zbraní). Dokonce i prezident Donald Trump si oblíbil některé „teorie“. Tou nejoblíbenější je spiknutí klimatologů a novináři spočítali asi dvě desítky případů, v nichž zmínil údajnou souvislost mezi očkováním a autismem. 

Podle psychologů poskytují konspirace útěchu všem rozrušeným lidem, kteří trpí chaosem, v němž se svět zdánlivě zmítá. Kognitivní vědci přišli s dalším možným vysvětlením, jemuž dali název „tribal epistemology“ (čili něco jako kmenová gnozeologie).

V ní zcela odpadá rozdíl mezi pravdou a narativem, jenž je užitečný pro daný „kmen“. „Kmenoví ideologové se neřídí žádnými nadstranickými pravidly vedení debat či dokazování skutečností. Nevěří, že by taková pravidla existovala. Pokud se někdo pravidel dovolává, je to v jejich očích totéž, jako by se je snažil takticky porazit. Takže klidně použijí zmínku o nadstranických pravidlech jako zbraň, ale pravidla samotná je v ničem neomezují,“ napsal David Roberts v magazínu Vox.

Související…

Instagram už nahrazuje i vizitky. A dá se na něm celkem dobře seznámit
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: The Atlantic

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...