fbpx

Pokud uvidíte, že vaše dítě používá jednu z těchto aplikací, zbystřete. Hodně zbystřete...

Zveřejněno: 21. 8. 2020

Snahy rodičů o nastavení pravidel, která by měla jejich děti udržet v relativním bezpečí v online světě, jsou pochopitelné. Děti jsou v oblasti znalostí aplikací a služeb, které mohou využívat ke komunikaci, mnohdy oproti rodičům vpředu. Držet děti mimo svět mobilních telefonů a aplikací je nadlidský úkol. A čím jsou starší, tím je méně pravděpodobné, že se nám to povede. A navíc stejně jednou, dříve nebo později, přijde chvíle, kdy prostě budou mít své vlastní zařízení, ze kterého budou přistupovat na internet a komunikovat s ostatními.

Zpočátku se okruh těch, se kterými si budou psát a třeba i vyměňovat fotografie, bude držet v rodině a přátelích, které znají. Nakonec ale přijdou do kontaktu s cizími lidmi, což vhledem k jejich obvyklé naivitě a bezbrannosti je milník, který často přináší velká ohrožení. Online predátoři chtějí na děti zaútočit a v hledání těch nejzáludnějších a zároveň nejneuvěřitelnějších cestiček jsou opravdovými mistry.

Patnáctka hanby

Kancelář šerifa v americké Sarasotě v rámci takzvané operace Intercept (volně přeloženo zachycení), zaměřené na ochranu dětí před online predátory, sestavila seznam aplikací, o kterých by měli rodiče vědět a na které by si měli dát pozor. Na seznamu je nyní patnáct aplikací, které děti hodně používají, a zároveň mohou sloužit jako kanál umožňující online útoky vedené proti dětem, případně k vylákání dětí na osobní schůzku.

15apps

15 aplikací, které svému potomkovi z mobilu raději smažte

Takže, kterých 15 aplikací byste měli z telefonu svých dětí raději smazat?

MeetMe – seznamovací sociální síť, která umožňuje propojit se s ostatními uživateli, kteří jsou blízko. Jak už napovídá jméno aplikace, uživatelé jsou nabádáni k tomu, aby se setkali osobně.

Grindr – seznamovací aplikace pro homosexuály, bi a transgender osoby. V aplikaci mohou uživatelé chatovat, sdílet fotografie a setkávat se na základě GPS lokace.

Skout – seznamovací aplikace a web. Uživatelé, kterým ještě nebylo 17, nemohou sdílet soukromé fotografie – není ovšem nic jednoduššího, než si vytvořit účet a tvářit se starší.

WhatsApp – populární komunikační aplikace, dají se přes ni posílat zprávy, fotky, hlasové zprávy, telefonovat nebo dělat videohovory. Aplikace používá internetové připojení na chytrých telefonech nebo na počítačích.

TikTok – výroba a sdílení krátkých videí. Velmi populární mezi dětmi. Velmi omezené a diskutabilní možnosti nastavení soukromí. Uživatelé jsou vystaveni velkému riziku kyberšikany a explicitnímu/vulgárnímu obsahu.

Badoo – sociální a seznamovací síť pro dospělé, často ji ale využívají i teenageři. Uživatelé mohou chatovat, sdílet fotky a video a propojit se s těmi, co jsou poblíž.

Bumble – seznamovací aplikace podobná jako Tinder. Na rozdíl od něj ovšem musí první krok udělat ženy. Děti zde uvádějí vyšší věk a vytvářejí si falešné profily.

Snapchat – jedna z nejpopulárnějších aplikací posledních let. Aplikace slibuje, že uživatelé mohou zveřejnit fotografii, která po krátké době zmizí, nové vlastnosti umožňují tuto dobu protáhnout až na 24 hodin. Snapchat také umožňuje vidět, kde zrovna ostatní jsou.

Kik – aplikace, která umožňuje komukoliv neomezeně kontaktovat vaše dítě. Děti mohou obejít tradiční ověření pomocí textových zpráv. KIK dává uživatelům neomezený přístup ke komukoliv, kamkoliv, kdykoliv.

LiveMe – aplikace pro živé videovysílání ukazující polohu uživatele a umožňující odměnit vysílatele. Uživatelé vydělávají "mince" a platí jimi "dětem" za fotografie.

Holla – videoaplikace pro propojení s lidmi z druhého konce světa, často se zde objevuje rasismus a explicitní obsah.

Whisper – anonymní sociální síť pro sdílení tajemství s cizími lidmi, nechybí informace o poloze a tím pádem možnost setkání.

Ask.fm – síť proslavená hlavně obtěžováním uživatelů, kteří mají odpovídat na otázky od anonymů.

Calculator% – jedna z mnoha podobných aplikací, pomocí níž můžete skrýt fotografie, video, soubory a historii prohlížených internetových stránek.

Hot or Not – uživatelé si mají navzájem hodnotit profily a bavit se s cizími lidmi, reálným výsledkem má být setkání.

foto: Shutterstock, zdroj: LifeHacker

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...