fbpx

Čech vymyslel algoritmus, který umí najít nenávistné příspěvky a identifikovat, na koho hejty míří. No a s neziskovkou pak obětem nenávisti pomohou

Zveřejněno: 5. 3. 2020

Co kdyby každý nenávistný komentář, který někdo napíše na internet, pomohl právě tomu, na koho je nenávist směřována? S takovým nápadem přišel český podnikatel v telekomunikacích Kamil Vacek. A i když to na první pohled zní absurdně, povedl se mu dokonce převést i do praxe.

Za projektem stojí jednoduchá myšlenka, a to, že nenávist je naprosto neužitečné vynakládání energie. „V průběhu migrační vlny jsme byli svědky rozdmýchávání nenávisti z mnoha stran. Každý den jsme mohli vidět, s jakou vervou lidé plýtvají svou energií, místo aby své úsilí směřovali na péči o okolí nebo cílenou pomoc, kde je jí potřeba,“ vysvětlil Kamil Vacek.

Od začátku projektu se ukazuje, že se na českém internetu ročně spálí v nenávisti minimálně 259 kWh energie.

Ve spolupráci s Nadací Varietas, jejímž účelem je podporovat integraci cizinců do české společnosti, tak vznikl projekt Hate Unplugged. Ten tedy v podstatě virtuálně zpracovává nenávist, stejně jako se třeba virtuálně obchoduje s elektřinou

Dobrý algoritmus?

Projekt funguje na nekomplikovaném principu. Člověk k napsání jednoho nenávistného příspěvku na sociální sítě spotřebuje přibližně 1,6 watthodin energie. Ta se skládá z fyzické energie člověka a ze spotřeby zařízení, na kterém svůj příspěvek píše.

Celkovou energii nenávisti na sociálních sítích pak sčítá algoritmus, který všechny „hejty“ vyfiltruje a jejich energii virtuálně vyčíslí. „Spolu s odborníky na monitoring sociálních sítí a diskusí na internetu jsme vyvinuli algoritmus, který jsme naučili identifikovat nenávistné příspěvky, a nechali jej pracovat. Od začátku projektu se ukazuje, že se na českém internetu ročně spálí v nenávisti minimálně 259 kWh energie,“ dodává autor.  

Vzdělávat se díky hejtu

Druhá část projektu se pak stará o doručení energie na místo. Do projektu se tak zapojila nezisková organizace Hello World, která v Africe poskytuje vzdělávací nástroje a internetové připojení izolovaným a ohroženým komunitám. K tomu účelu vyvinula sluneční energií poháněné venkovní kiosky, které obsahují počítače a disponují připojením k internetu. Kiosky fungují v celé řadě míst již dnes a přispívají ke zlepšení kvality života a podpoře vzdělání.

Je nám jasné, že i tato naše aktivita zvedne vlnu nenávisti. To ale paradoxně znamená ještě více pomoci lidem.

„Virtuálně vyplýtvanou energii jsme přepočetli na peníze a zakoupili dva kiosky, které společnost Hello aktuálně instaluje v uprchlické osadě Nakivale Refugee Settlement v Ugandě,“ říká Vacek a dodává: „Je nám jasné, že i tato naše aktivita zvedne vlnu nenávisti. To ale paradoxně znamená ještě více pomoci lidem, proti kterým je často nenávist namířena.“

Související…

Hate-speech se nezrodila s internetem. Známe ji už z 60. let
Vojtěch Žák

foto: Projecthelloworld.org, zdroj: Hate unplugged

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...