fbpx

Zveřejněno: 18. 7. 2017

Mobilní aplikace Tinder způsobila revoluci v online seznamování. Díky lokalizaci a možnosti vyhledání co nejbližšího rande je snazší najít sex na jednu noc než kdykoliv předtím. Nebo tato aplikace není jen o sexu?

Vědkyně Karoline Gatter and Kathleen Hodkinson rozdělily 75 účastníků ve svém výzkumu na tři skupiny. Na ty, kteří používali Tinder, ty, kteří experimentovali s jinými seznamovacími aplikacemi a ty, jež nezajímalo ani jedno. Asi nepřekvapí, že uživatelé Tinderu a dalších online seznamek byli sexuálně otevřenější než ti, kteří takové nástroje nepoužívali. Nejvíce otevření byli právě uživatelé Tinderu, což silně koreluje s věkem. Tinder totiž nejvíce používají dvacátníci a mladší třicátníci, zatímco jiné online seznamovací aplikace využívají i čtyřicátníci.

Z výzkumu dále vyplynulo, že sexuálně otevřenější byli daleko více muži než ženy. Muži také jak Tinder, tak jiné seznamovací aplikace využívali k hledání sexuální partnerů daleko více než jejich ženské protějšky.

dating app shutterstock 310344722

Myslíte si, že seznamovací aplikace podporují promiskuitu, nebo sexuálně otevřená společnost vyvinula tyto seznamky, aby to měla jednodušší.

Proč randíme online?

Výzkumníky dále zajímalo, proč randíme online. Co se týče důvodů, pro uživatele Tinderu i jiných aplikací hrálo velkou roli, že si chtěli najít sexuálního partnera. Velmi vyrovnané skóre měli všichni online randící rovněž z důvodů, jakými byly – najít si romantický vztah, jen tak pro zábavu a najít si nové kamarády. Rozdíl se objevil až u bodu „udržet přátelské vztahy“. Ten vyšel jako významný u uživatelů online seznamek, u těch, kteří používají Tinder, nikoliv.

Jak už jsme uvedli výše, najít sexuálního partnera bylo důležitější spíše pro muže než pro ženy. Uživatelé Tinderu pak obecně odpovídali více kladně na otázky související se sexuální otevřeností než jiné skupiny. Je proto pravděpodobné, že jsou rovněž daleko promiskuitnější. Může to souviset i s tím, že uživatelé Tinderu byli mladší.

par shutterstock 562367461

Na seznamkách lze najít i pravou lásku, ale musíte nejdřív přefiltrovat ty, kteří hledají jen povrchní známosti.

Jaké si to uděláš…

Tinder má miliony uživatelů na celém světě. Když jsme se zeptali Čechů na to, jak využívají Tinder, dostali jsme odpovědi velmi různorodé. Šestadvacetiletá Kateřina například našla svého posledního stálého partnera právě přes tuto aplikaci. „Mám zájem jen o vážné vztahy a poslední dva jsem našla díky Tinderu. Bydlím za Prahou, do hlavního města sice každý den dojíždím do práce a do školy, ale tím, že se musím zase vracet domů, mám příležitostí k seznamování méně. Díky Tinderu si mohu najít někoho, kdo bydlí v Praze i přímo v mém okolí,“ vysvětluje.

Naopak osmadvacetiletý Tomáš bere Tinder především jako příležitost, jak poznat nové sexuální partnerky. „Neříkám, že bych do vztahu nešel, kdybych přes Tinder našel opravdu bezva holku, upřímně to ale moc nečekám. Měl jsem i několik cizinek a tam bylo jasné, že je to časově omezené. Pro lidi, kteří jsou single, mi připadá Tinder naprosto ideální. Je to ale docela návykové, takže otázkou je, zda se k tomu člověk nebude mít tendenci vracet, i když už má vážný vztah,“ směje se.

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology today

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...