fbpx

Roušky už nebudou zásadní. Z covidu se stává sezónní virus, říká Libor Grubhoffer 1 fotografie
zdroj: Profimedia

S předním českým virologem nejen o tom, že s masivním rozvolňováním by se mělo počkat až na konec března, ale také o tom, jak může Putinův vpád na Ukrajinu souviset s koronavirem

Zveřejněno: 7. 3. 2022

Počty nakažených klesají, nová vláda rezignovala na očkovací kampaň a na březen je hlášeno masivní rozvolňování. Postup je ve všech zemích, kde koronavirus slábne podobně jako u nás, velmi podobný. Neopakujeme ale minulé chyby? Je rozumné upustit od všech opatření, včetně očkování? A jak může s koronavirem souviset Putinův brutální vpád na Ukrajinu? Na naše otázky odpovídal Libor Grubhoffer, přední český virolog a ředitel Biologického centra AV ČR.

Vypadá to, že od března se budeme moci rozloučit s většinou opatření. Znamená to, že je pandemie skutečně za námi?

Pandemická vlna zastoupená variantou omikron postupně zeslábne natolik, že v čase jarních a letních měsíců nebude potřeba úpěnlivě dbát na protiepidemická opatření za předpokladu, že se "neutrhne" například rychlejší dánská subvarianta BA.2 a nezpůsobí jakousi recidivu šesté pandemické vlny omikronu. Nemělo by k tomu dojít, neboť už tu nebude potřebná kapacita vnímavých hostitelů, tedy lidí takzvaně imunitně naivních.

Jedinec plně očkovaný třemi dávkami neonemocní těžkou formou covidu a nehrozí mu hospitalizace. To určitě stojí za to.

Koronavirus se navíc už chová sezónně. Důležité ale je, aby v některé zemi třetího světa jižní polokoule, kam záhy přijde podzimní čas respiračních onemocnění, nevznikla nějaká rychlejší a virulentnější varianta, která by se mohla dostat opět k nám a zahájit další, v pořadí sedmou vlnu nové horší varianty příští podzim na naší severní polokouli.

Myslíte, že by bylo moudré zachovat povinnost ochrany nosu a úst v MHD a obchodech? Názory se na to různí, k čemu se přikláníte vy a proč?

Určitě do konce března, spíše déle, ale nevidím to jako velký problém, výsledky dosavadních studií nepotvrdily, že by právě prostředky hromadné dopravy byly závažným zdrojem nákazy.

Současná vláda razantně snížila apel na očkování. Když ministr zdravotnictví nedávno řekl, že teď není nutné se očkovat, a pokud ano, tak maximálně před podzimem, v podstatě tím popřel všechno, co odborná veřejnost doposud hlásala. Co si o takovém postupu myslíte?

Nedomnívám se, že by to popřel. Odborná veřejnost vedla debatu k očkování v minulých měsících a neřešila očkovací kalendář z hlediska sezónnosti covidu, navíc na pozadí nezbytnosti očkovat aktualizovanou vakcínou. Toto skutečně není triviální záležitost a odkázal bych se na sezónní očkování proti chřipce. Něco podobného nás čeká s covidem včetně přípravy aktualizovaných vakcín na očekávanou příští variantu.

Zároveň se ale trochu dostali do nelichotivé situace očkovaní, kteří dosud nepsaně platili za jakési neformální předáky v boji s pandemií. Spoléhalo se na ně v boji o dosažení kolektivní imunity a nyní to vypadá, jako kdyby se dalo za pravdu těm, co jsou od začátku proti. Nikde není potřeba dokládat bezinfekčnost. Není to pro očkované od nové vlády tak trochu rána pod pás, nejsou teď tak trochu "za blbce"?  Co má vlastně teď očkovaný člověk za výhody?

Výhodou je vysoká míra naděje hraničící s jistotou, že jedinec plně očkovaný třemi dávkami neonemocní těžkou formou covidu a nehrozí mu hospitalizace. To určitě stojí za to. Pokud se někdo cítí "jako blbec", měl by pochopit, že určujícím hráčem v pandemii je koronavirus, nikoliv jakási uražená ješitnost očkovaných lidí, že jim bylo něco slibováno a ono to nakonec neplatí.

Ano, neplatí, ale zato nemohou ani virologové, ani epidemiologové, za to může proradný čínský koronavirus SARS-CoV-2, který nejspíš unikl z laboratoří v čínském Wu-chanu, jakkoliv budou Číňani zatloukat, zatloukat, zatloukat...

Je ale známo, že omikronem se například nakazila spousta lidí, kteří se rozhodli nejít na třetí dávku očkování. Myslíte, že je to z důvodu "vyvanutí" protilátek po avizovaném ochranném období? Myslíte, že očkování má pořád smysl?

Ano, zcela jistě, dvě dávky neživé vakcíny nestačí nikdy! V žádném očkování proti infekčním onemocněním. Současné očkování vakcínami nesoucími informaci původní wuchanské varianty proti omikronu je něco jako očkovat proti očekávanému novému typu chřipkového viru vakcínou proti loňskému typu chřipkového viru. Přesto to má smysl, i v případě koronaviru se stále jedná o stejný druh koronaviru SARS-CoV-2, a proto očkování neaktuální verzí vakcíny posiluje široký repertoár specifických protilátek a faktorů buněčné imunity, který minimálně významně snižuje riziko těžších forem covidu.

Nebude mít konflikt na Ukrajině další efekt v tom, že vytlačí covid z politického a mediálního zájmu? Nemůže to v tomto směru paradoxně vést k podcenění situace a následné další těžké vlně?

Jistě to nelze vyloučit, ale pokud k tomu dojde, nebude za to moci hrozný válečný konflikt vyvolaný politickou zrůdou Vladimírem Putinem, ale epidemiologicky vhodnými podmínkami pro ustavení nové varianty koronaviru s vyšší nakažlivostí a virulencí či patogenitou, než mají dosavadní varianty. K tomu však může dojít třeba v některé subrovníkové zemi Afriky s následným rozšířením do zbytku světa.

Související…

Opatření by bojkotoval i Hitler: Jak reagují lidé s temnou osobností na pandemii
Eva Doležalová

foto: Profimedia, zdroj: Biologické centrum AV ČR

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...