fbpx

S covidem pomůžou i léky na artritidu. Umí zabránit těžkým případům 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Podle výsledků dvou na sobě nezávislých výzkumů mohou léky proti artritidě zmírnit těžký průběh covidu. Potlačují totiž zánět a aktivují imunitu tak, jak je potřeba

Zveřejněno: 24. 2. 2022

Přestože se vakcíny v boji s covidem-19 osvědčily, vědci se stále snaží najít řešení pro případy těžkého průběhu. Podle nejnovějšího vývoje se zatím zdá, že by jako prostředek pro prevenci i zmírnění mohly fungovat léky běžně užívané proti autoimunitnímu zánětlivému onemocnění, které napadá klouby.

Tocilizumab a sarilumab se společně s kortikosteroidy používají k léčbě artritidy, protože patří do skupiny léčiv známých jako blokátory receptoru interleukinu-6 (IL-6), látky zvyšující v těle zánět. Podle WHO by tyto léky mohly pacientům s těžkým covidovým průběhem zachránit život. 

Riziko úmrtí výrazně klesá

Výsledky výzkumu vedeného přímo WHO přinesly v tomto směru pozitivní zjištění. U vážně nebo kriticky nemocných covidových pacientů snižuje užití tocilizumabu nebo sarilumabu riziko úmrtí ve srovnání se standardní péčí, kdy pacienti dostávají pouze kortikosteroidy, až o 13 %. Na každý tisíc kriticky nemocných pacientů podle studie díky lékům na artritidu zemře o 28 lidí méně. Pokud bude pacientovi podán alespoň jeden ze zmiňovaných léků, pravděpodobnost, že bude potřebovat ventilaci, klesne o 28 %. A s podobnými zprávami přišel i obdobný výzkum, jehož výsledky byly publikovány v odborném lékařském žurnálu The Lancet letos v květnu.

Problém je v tom, že blokátory receptorů IL-6 jsou pro většinu světa jen velmi těžko dostupné.

Autoři analyzovali data od 2 022 pacientů, jimž byl náhodně jako lék přidělen tocilizumab, a porovnali je s údaji od 2 094 pacientů, jimž byla poskytnuta pouze standardní péče. Ve skupině pacientů s tocilizumabem se objevilo 596 úmrtí, ve druhé, té se standardní péčí, jich bylo 694. To vedlo vědce k závěru, že tocilizumab zvýšil šance na přežití bez ohledu na podporu dýchání. „Problém je v tom, že blokátory receptorů IL-6 jsou pro většinu světa jen velmi těžko dostupné,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Proto WHO začala vyzývat výrobce, aby přístup k lékům zlepšili a snížili náklady na výrobu tak, aby se k nim dostali i lidé z chudších zemí, kteří mají nízké a střední příjmy a jsou k nakažení covidem-19 nejnáchylnější.

Vypnutí nechtěného hráče

Tocilizumab a sarilumab fungují prakticky stejným způsobem – blokují v těle aktivitu IL-6, který v těle zvyšuje zánět. Právě proto se užívají při léčbě revmatoidní artritidy, autoimunitní choroby, při níž imunitní systém útočí na vlastní klouby, což způsobuje bolest, otoky a ztrátu funkčnosti. Problémem je v podstatě sám imunitní systém, který je hyperaktivní, a tím vyvolává bolestivé příznaky. Tocilizumab a sarilumab tedy vlastně snižují aktivitu imunitního systému, v jehož rámci však bojuje více hráčů. Léky vypnou jen jednoho hráče, který dělá potíže, ostatní stále pracují. Imunitní systém tak dále funguje, ale ne takovým způsobem, aby poškozoval vlastní tělo.

Přestože takový přístup nezaručí, že kriticky nemocný pacient bude v pořádku, zkoušet cokoliv je lepší než nedělat nic.

Podobně jako u artritidy je i u jedinců s těžkým průběhem covidu-19 na vině právě nadměrná aktivita imunitního systému. To je důvod, proč na konci června americký Úřad pro potraviny a léčiva (FDA) udělil tocilizumabu povolení k nouzovému použití, a lékaři s ním tedy oficiálně začali pracovat. Vědci se však zatím domnívají, že při mírném průběhu léčiva fungovat nebudou, protože bude scházet intenzivní imunitní reakce, kterou by měly léky „vypnout“. Již nyní ale probíhají výzkumy, které se touto problematikou zabývají.

Podle Williama Schaffnera, specialisty na infekční choroby a profesora na lékařské fakultě Vanderbilt University, by se blokátory IL-6 měly užívat společně se steroidem dexamethasonem. „Přestože takový přístup nezaručí, že kriticky nemocný pacient bude v pořádku, zkoušet cokoliv je lepší než nedělat nic,“ řekl pro magazín Prevention.

Související…

Nejste koně ani krávy. Necpěte se léky pro zvířata, vzkazuje lékový úřad
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: Prevention

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...