fbpx

Muži a ženy se staví ke covidu různě: Kdo má obavy o své blízké a kdo o příjmy? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Vědci zjistili, že muži a ženy se dopadů covidové infekce obávají z rozdílných důvodů. Zatímco muže více trápí finanční důsledky zdravotní neschopnosti, ženy se víc strachují o vlastní zdraví

Zveřejněno: 21. 1. 2022

Výzkumníci z Virginia Polytechnic Institute and State University se v uplynulých měsících zabývali tím, jak muži a ženy vnímají hrozbu covidu-19. Výsledky, k nimž došli, naznačují, že ženy se více zajímají o zdravotní dopady infekční choroby, zatímco jejich protějšky spíše zajímá, jak by případná pracovní neschopnost ovlivnila výdělek a promítla se do finanční situace.

Průzkum probíhal v dubnu 2020 přes internet. Vědci se zaměřili na to, jaké emoce, chování a očekávání během pandemie prožívají obě pohlaví. Výsledky byly začátkem srpna 2021 zveřejněny v magazínu Frontiers in Psychology. „Zjistili jsme, že ženy hlásí větší strach ze zdravotních rizik covidu-19, zatímco muži vyjádřili větší obavy z ekonomických důsledků pandemie,“ řekl magazínu Science Daily profesor Alec Smith, jeden z autorů studie a vyučující univerzity, který  se zaměřuje na behaviorální ekonomii.

Výsledky výzkumu konkrétně ukázaly, že ženy extrémní míru strachu vykazovaly až dvakrát častěji než muži (20 % oproti 9,3 %). V průměru také uváděly o 5,2 % vyšší přesvědčení, že se u nich nebo u někoho blízkého covid rozvine, a o 3,4 % vyšší pravděpodobnost, že na covid zemřou samy nebo někdo z jejich blízkých. Ve výzkumu také celých 48,0 % žen uvedlo, že mají jen 10% nebo menší obavy ze ztráty zaměstnání. Celých 57,2 procenta mužů mělo tyto obavy naopak větší, než představuje oněch 10 %. Dále 32,3 % žen uvedlo 10% nebo menší pravděpodobnost, že přijdou o příjmy, mužů, kteří se takto nebáli o své příjmy, bylo přitom jen 27,1 %.

Klesající obavy?

Společně s kolegyní profesorkou Sheryl Ballovou se Smith v počátcích pandemie zajímal o to, jak nemoc změnila ekonomické preference lidí, například jak ochotný je někdo v této nejisté době podstoupit finanční riziko nebo někomu důvěřovat, že se o jeho finance postará.

Zprávy povzbuzující jedince k přijetí těchto opatření nezdůrazňují jen zdravotní, ale také ekonomické přínosy.

Z jejich výzkumu vyplynulo, že ženy jsou méně ochotné riskovat než muži. „Průměrný člověk se nyní covidu-19 pravděpodobně obává méně než v dubnu 2020,“ říká Ballová. „Důvodem k této domněnce je skutečnost, že původně jsme sbírali data na začátku, v polovině a na konci dubna 2020 a zjistili jsme, že se strach během tohoto měsíce podstatně snížil. Očekáváme, že od té doby klesá dál.“

Noste roušky a nemusíte se bát

Podle Smithe přinesl jejich výzkum jeden významný přínos. Ukázal, že ačkoli se lidé covidu bojí jak kvůli zdravotní, tak i kvůli ekonomické stránce, zaváděná opatření zvyšují jejich důvěru v lepší zítřky a mírní jejich obavy. „Víme, že preventivní opatření, jako je nošení roušek, jsou účinná. Myslíme, že zprávy povzbuzující jedince k přijetí těchto opatření nezdůrazňují jen zdravotní, ale také ekonomické přínosy,“ vysvětluje.

Jinými slovy: Když budeme nosit roušky, nemusíme se bát nakažení, těžkého průběhu a ekonomických postihů, protože když budeme zdraví, budeme moci normálně chodit do práce.

Související…

Ženy ztrácí čich, muži dech. Jak se projevuje covid u různých skupin
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...