fbpx

Mám 99 starostí, vakcína mezi ně nepatří, tvrdil věřící muž. Pak na covid zemřel 1 fotografie
Fotografie Stephena Harmona z nemocnice sdílel na svém Twitteru také známý americký lékař a veterán z Iráku Cleavon Gilman. Vyzývá lidi, aby se nechali očkovat (zdroj: Twitter Cleavona Gilmana)

Svět obletěl příběh Američana, který zlehčoval koronavirovou pandemii a odmítal se nechat očkovat. To se mu stalo osudným. Nakazil se covidem-19 a nemoci podlehl

Zveřejněno: 6. 8. 2021

Muž z Kalifornie, který se na sociálních sítích vysmíval proticovidovým vakcínám, po měsíčním boji s koronavirem v druhé půli července zemřel. Jeho příběh přináší na svých stránkách BBC. Stephen Harmon, člen církevní skupiny Hillsong megachurch, byl hlasitým odpůrcem vakcín, dělal si z nich legraci a byl hrdý na to, že vakcínu nemá a nechce.

„Mám 99 problémů, ale vakcína mezi nimi není,“ napsal čtyřiatřicetiletý muž v červnu na svůj twitterový profil, kde má stále sedm tisíc sledujících. Události ale nabraly nečekaného spádu. Harmon se nakazil covidem, dostal zápal plic a ve středu 22. července na následky onemocnění zemřel. Ještě předtím ale Harmon na sociálních sítích podrobně zdokumentoval, jak s covidem bojuje o život.

Prosím, modlete se za mě

„Prosím, modlete se za mě, chtějí mě intubovat a dát na ventilátor,“ napsal na svém Twitteru jen pár dní před smrtí. V posledním tweetu nakonec uvedl, že se intubaci rozhodl podstoupit. „Nevím, kdy se probudím, prosím, modlete se,“ vyzval své sledující.

Církev své členy vybízí, aby se řídili pokyny svých lékařů a nechali se očkovat, pokud jim to lékaři doporučí.

Navzdory horšícímu se stavu Harmon věřil, že nemoci nepodlehne, že ho jeho víra ochrání. Ještě před svou smrtí vtipkoval o pandemii i vakcínách a na sociálních sítích sdílel memy, podle nichž věřil více Bibli než špičkovému americkému odborníkovi na nemoci a poradci Bílého domu pro záležitosti související s koronavirem, doktoru Anthonymu Faucimu.

Církev: Dbejte rad lékařů

Brian Houston, pastor a zakladatel církevní skupiny Hillsong, jíž byl Harmon členem, označil zprávu o jeho smrti za „srdcervoucí“ s tím, že se jednalo o jednoho z nejštědřejších lidí, které znal, a že toho měl ještě hodně před sebou. Na závěr dodal, že církev své členy vybízí, aby se řídili pokyny svých lékařů a nechali se očkovat, pokud jim to lékaři doporučí.

Jak se ukazuje, zatím se to ale příliš nedaří. V posledních týdnech totiž Kalifornie zaznamenala nárůst počtu případů nově nakažených covidem-19. Většina nakažených, kteří podobně jako Harmon skončili v nemocnici, nebyla očkována.

Související…

Nejrozšířenější vakcína od Pfizeru: Dokáže ochránit i před mutací delta?
Kateřina Hájková

foto: Twitter Cleavona Gilmana, zdroj: BBC

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...