fbpx

Přenáší covid-19 i hmyz? Komáři to podle všeho nezvládnou 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

S příchodem léta se objevují další otázky související s šířením čínského koronaviru, jehož stín nad námi i přes postupující vakcinaci stále visí. Otázky se týkají zejména komárů, kteří jsou přímo experty na přenos některých infekčních onemocnění. Může být covid-19 jedním z nich?

Zveřejněno: 27. 9. 2021

Stále více lidí po celém světě podstupuje očkování proti koronaviru SARS-CoV-2 a kolektivní imunita potřebná pro ovládnutí pandemie se tak ve většině zemí pomalu zvyšuje. Stále ale v souvislosti s nemocí existuje spousta nezodpovězených otázek. S přicházejícím létem se začalo mluvit i o potencionálním riziku, které ve věci přenosu covid-19 mohou představovat komáři. Jak to tedy je?

Dobrou zprávou je, že podle Světové zdravotnické organizace (WHO) neexistují v současné době žádné důkazy o tom, že by komáři covid-19 přenášeli. Koronavirus se totiž šíří primárně kapénkami vycházejícími z dýchacích cest. Ty se do vzduchu uvolňují, když nakažená osoba kašle, kýchá nebo smrká. Podle všeho se covid-19 tedy vůbec nepřenáší krví, kterou nám komáři pijí (nejen metaforicky, ale i fyzicky). Tento otravný hmyz je tak ve věci přenosu koronaviru z obliga.

Mnoho respiračních virů se uvnitř hmyzu neumí množit a naštěstí se zdá, že SARS-CoV-2 je jedním z nich.

„Komáři nepřenášejí všechny nemoci, jen určitý a relativně malý počet,“ potvrzuje pro magazín Prevention odborník na infekční nemoci a ředitel Penn Global Medicine Stephen Gluckman.

V komárech se neudrží

Jen málo virů totiž dokáže v komářích útrobách přežít a to je důvod, proč je nedokážou přenést na člověka. Aby se to stalo, musel by být virus kompatibilní jak s lidskými, tak i s hmyzími orgány. Čínský koronavirus se ale dokáže uchytit jen v těle lidském. „Mnoho respiračních virů se uvnitř hmyzu neumí množit a naštěstí se zdá, že SARS-CoV-2 je jedním z nich,“ říká doktor Gluckman.

Covid-19 se tak připojuje k dlouhé řadě nemocí, které komáři přenášet nemohou. K nim patří i virus chřipky, MRSA, a dokonce i virus HIV, který žije v krvi. To ale neznamená, že komáři nejsou nebezpeční, existují totiž další nemoci, jimiž vás naopak nakazit mohou. Jde třeba o západonilskou horečku (projevuje se podobně jako chřipka, vzácně může vést až k zánětu mozkových blan a smrti),  horečku zika nebo malárii. Ty se ale naštěstí v Česku nevyskytují buď vůbec, nebo jen velmi vzácně.

S citronelou i levandulí

I tak ale není od věci se před komáry chránit, protože bodance, které zanechají na kůži, nepříjemně svědí a při rozdrápání zvyšují riziko infekce. Abyste je udrželi dál od domova, hlídejte si, abyste komárům neposkytli zdroje stojaté vody, kde se množí, a chraňte se před nimi repelenty.

Využít můžete i přírodní, třeba olej z citronového eukalyptu či z citronely, které jim páchnou. Je známo, že komárům (a hmyzu obecně) nevoní ani levandule.

Související…

Lékaři z USA vzkazují: Můžeme se těšit na letní covidový babyboom
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Prevention

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...